Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

KYSELINA CITRÓNOVÁ běžně se vyskytující organická kyselina

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "KYSELINA CITRÓNOVÁ běžně se vyskytující organická kyselina"— Transkript prezentace:

1 KYSELINA CITRÓNOVÁ běžně se vyskytující organická kyselina
důležitý meziprodukt Krebsova cyklu vyskytuje se v ovoci a zelenině nejvíc (až 8%) v citrusových plodech E 330 látka okyselující Výroba: izolační 1826 mikrobiální 1913 Producent: Aspergillus niger produkční kmeny mají vysokou aktivitu citrátsyntázy a nízkou aktivitu izocitrátdehydrogenázy biotechnologie 2009

2 FERMENTACE Suroviny: 10-15% sacharóza, glukóza, fruktóza nebo laktóza
řepná melasa Podmínky: pH média < 3,5, přívod vzduchu - plíseň je aerobní a také fixuje CO2 Provedení: hladinová fermentace - kultivace plísně na povrchu sacharidického substrátu submerzní postup - kultivace plísně v míchaném vzdušněném reaktoru Izolace: oddělení mycelia, srážení kyseliny citrónové vápenným mlékem jako citronan vápenatý, rozložení citronanu H2SO4, filtrace sádry, čistění aktivním uhlím, rekrystalizace biotechnologie 2009

3 HLADINOVÁ FERMENTACE biotechnologie 2009

4 KYSELINA OCTOVÁ výroba již ve starověku souběžně s výrobou vína
octové baktérie jsou běžně přítomné a oxidace ethanolu na kyselinu octovou následuje po ethanolovém kvašení E 260, historicky nejstarší okyselující látka Princip: enzymová oxidace ethanolu Producent: octové baktérie - Acetobacter aceti (přísně aerobní) Substrát: kvasný ethanol révová a ovocná vína a mošty biotechnologie 2009

5 ORLEÁNSKÁ METODA nejstarší komerčně používaný postup
Francie, Itálie - nejkvalitnější vinné octy Provedení: octovými baktériemi zaočkovaná výchozí surovina - víno - zraje v sudech nebo otevřených kádích, ethanol postupně oxiduje na kyselinu octovou, výrobek se zahušťuje postupným samovolným odpařováním vody metoda zdlouhavá a drahá mladé octy: převládá kyselá chuť zralé octy: sladké a vysoce aromatické biotechnologie 2009

6 METODA RYCHLÉHO OCTÁŘSTVÍ
současná nejrozšířenější metody výroby potravinářského octa Provedení: octové kvašení probíhá v ocetnici, octové baktérie jsou usazeny na bukových hoblinách (upoutaná fermentace) a jsou skrápěny substrátem (ředina - okyselený zředěný ethanol), ocetnice je protiproudně větraná a chlazená (proces je aerobní a exotermní) substrát prochází ocetnicí opakovaně a trvá dní hotový produkt se ředí, filtruje, může se přibarvovat nebo aromatizovat bylinnými extrakty biotechnologie 2009

7 VITAMÍN C vitamínovou aktivitu má kyselina L-askorbová
potřebují ji: člověk, primáti a morče příklad chemické syntézy doplněné biotechnologickým krokem Reichsteinova syntéza: D-glukóza → D- sorbitol katalytická hydrogenace D- sorbitol → L-sorbóza mikrobiální oxidace, Bacterium xyllinum L-sorbóza → diacetonsorbóza k ochraně primárně alkoholických skupin diacetonsorbóza → diaceton-2-keto-L-gulonová kyselina oxidace → L-askorbová kyselina hydrolýza, laktonizace a enolizace Alternativa: L-sorbóza → 2-keto-L-gulonová kyselina přímá oxidace pomocí Acetobacter biotechnologie 2009

8 VÝROBA DROŽDÍ kvasinky Saccharomyces cerevisiae
Suroviny: řepná melasa s přídavkem amonných solí a fosfátů, potřebným způsobem naředěná a okyselená Provedení: kultivace kvasinek za aerobních podmínek v podmínkách ideálních pro jejich množení po ukončení kultivace se kvasinky oddělují od média odstředěním a promývají se, aby se odstranil zbytek melasy, nadbytek vody se odstraňuje lisováním, droždí se může sušit bez ztráty aktivity (fluidní sušárny) Použití: výroba kynutého pečiva kvasná výroba ethanolu biotransformace - vitamín D, efedrin biotechnologie 2009


Stáhnout ppt "KYSELINA CITRÓNOVÁ běžně se vyskytující organická kyselina"

Podobné prezentace


Reklamy Google