Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Praktikum - mikrobiologie

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Praktikum - mikrobiologie"— Transkript prezentace:

1 Praktikum - mikrobiologie

2 Úkol č.1: Pozorování kvasinek v tekutém živném roztoku
Materiál : čerstvé droždí(kvasnice), cukr, Lugolův roztok Pomůcky: potřeby pro mikroskopování, kádinka, podložní a krycí sklíčka,která musí být vždy řádně omytá a odmaštěná, buničitá vata, kapátko Postup práce: Do kádinky nalijeme asi 50ml vlažné vody a přidáme čajovou lžičku cukru a nadrobíme malé množství kvasnic. Vše zamícháme a necháme stát při pokojové teplotě asi 15 min. po této době odebereme vzorek suspenze kapátkem, přeneseme jej na podložní sklíčko, přikryjeme krycím sklíčkem a pozorujeme preparát objektivy o postupně zvyšujeme zvětšení 20x, 40x případně 60x.

3 Definice mikroorganismů
Mikroorganismy jsou velká a rozrůzněná skupina organismů žijících samostatně jako jednotlivé buňky nebo shluky nediferencovaných buněk.

4 „Mouchy se líhnou pouze z much“ (=Larvy much nevznikají z masa)

5 Nicolas Appert (1810): objev konzervace potravin na základě Spallanzaniho poznatků

6 Systém-3 základní nadříše:
Archaebakterie Eubakterie bakterie sinice Eukaryota houby : plísně a kvasinky rostliny živočichové

7 Archaebakterie extrémní podmínky nejsou patogenní
např. horké sirné prameny, solná jezera, … nejsou patogenní

8 Eubakterie pravé bakterie sinice

9 Živné půdy studium mikroorganismů – celé populace
mnohé bakterie auxotrofní organismy agar – z ruduchy u JV pobřeží Asie a J Kalifornie (paní Hessová, Koch) tuhne při teplotě 45° Šikmé agary živné roztoky na Petriho miskách

10 Bakterie rostou v médiu o vhodném složení

11 Požadavky na médium – „ideální médium nejlépe vyhovující danému kmeni bakterie“
Médium: Prvky, živiny Zdroj energie Zdroj uhlíku Zdroj biogenních prvků Voda Růstové faktory

12 Typy médií Minimální - chemicky definovaná (bez biologických extraktů)
Minerální - minimální médium, pouze z anorganických komponent a organického zdroje uhlíku nebo bez něj (=CO2) Komplexní - médium obsahující chemicky přesně nedefinovaný extrakt z biologických materiálů (např. silný hovězí vývar pro bakterie)

13 Různé typy očkování na Petriho misky

14 Metoda mikrobiologie Aseptická práce Čisté kultury Sterilizace

15 Izolace – ředění čisté kultury na misce
Schéma izolace čisté kultury

16 Voda z bazénu

17 Aerobní, anaerobní, fakultativní, mikroaerofilní, aerotolerantní organismy

18 Růst bakteriální buňky

19 Nestejnoměrné dělení bakteriálních buněk

20 Doba zdvojení organismů (hod)

21 Velikost buněk prokaryot a eukaryot

22 Tvary bakteriálních buněk

23 Tvary buněk ve světelném mikroskopu

24 Tvary bakteriálních koloní

25 Další dělění bakterií : G+ a G- (podle typu buňěčné stěny)
Grampozitivní bakteriie kolem cytoplazmatické membrány mají jednobuněčnou stěnu z peptidoglykanu Gramovo barvení – modrofialová barva Gramnegativní bakterie nad peptidoglykanovou buněčnou stěnou mají další membránovou strukturu Gramovo barvení – červená barva

26 Diferenciální Gramovo barvení: G+(modré) a G- buňky (růžové) pro srovnání v jednom preparátu

27 Grampozitivní bakterie

28 Gramnegativní bakterie

29 Četnost bakterií v různých prostředích

30 Hodnocení: Kvasinková buňka je snadno pozorovatelná pod mikroskopem
Hodnocení: Kvasinková buňka je snadno pozorovatelná pod mikroskopem. Při dostatečném zvětšení uvidíme jednotlivé buňky kulovitého nebo oválného tvaru i jejich shluky. Pokud je droždí čerstvé můžeme pozorovat i dělení buněk pučením Další pozorování:U kvasinek můžeme pozorovat struktury uvnitř buňky: glykogen- zásobní polysacharid, který nám poslouží k určení fyziologického stavu buňky. Preparát si připravíme tak, že na mírně zaschlou suspenzi kvasinek na podložním skle kápneme přiměřené množství Lugolova roztoku, přikryjeme krycím sklíčkem a pozorujeme. V jednotlivých kvasinkách uvidíme zřetelně odlišené červenohnědé části obsahující glykogen a přítomné bílkoviny budou zbarveny žlutě. Kvasinky v dobrém fyziologickém stavu-tedy mladé buňky obsahují více bílkovin- uvidíme je tedy žlutě. Starší kvasinky mají naopak více glykogenu a proto jsou uvnitř hnědočervené

31 Kvasinky – saccharomyces cerevisae

32 Tvary kolonií kvasinek

33 Úkol č.2.: Pozorování bakterií – trvalé preparáty
Pomůcky: mikroskop, pomůcky k mikroskopovaní, TP Postup práce: Pod mikroskopem pozorujte různé tvary bakterií a zakreslete do sešitu. Dále pozorujte G+ a G- bakterie.


Stáhnout ppt "Praktikum - mikrobiologie"

Podobné prezentace


Reklamy Google