Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště"— Transkript prezentace:

1 Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště
Sabinovo náměstí 16 Karlovy Vary Bohuslav V i n t e r odborný učitel uvádí pro T1 tuto výukovou prezentaci : 5. Vestavěný nábytek - Horák

2 5. Vestavěný nábytek Nábytek, který je součástí stavby a je s ní pevně spojen, se nazývá vestavěný (zabudovaný). Vestavný nábytek nahrazuje přenosný, zpravidla velký skříňový nábytek. Odstraňuje dnes již známé nevýhody volného skříňového nábytku, který svou objemností neumožňuje účelné zařízení daného prostoru, ztěžuje přepravu a přemisťování na stavbách. Při této manipulaci se často vážně poškozuje, jeho výroba je náročnější na přesnost konstrukčních spojů apod. V porovnání s volným skříňovým nábytkem je vestavěný nábytek pevnější, zvyšuje však investiční náklady stavby. Pro uživatele má vestavěný nábytek několik výrazných předností, jako např.: účelnější a hospodárnější využití prostoru, estetické ztvárnění interiéru stavby s využitím nových materiálů, úspora materiálu, nižší náklady na zařízení bytu. Má i své nevýhody: předem určuje velikost, umístění, a částečně i funkci prostoru, omezuje variabilitu. Využívá se v bytové výstavbě. S velkou výhodou se používá na stavbách, kde se uživatelé často mění. Jsou to rekreační zařízení, lázeňské ubytovací objekty, hotely, svobodárny, dělnické ubytovny, internáty aj.

3 5.1 Rozdělení a osazování vestavěného nábytku
Nejběžnějším typem tohoto nábytku je speciálně konstruovaná skříň osazená do předem vymezeného prostoru stavby. Podle umístění skříňového nábytku ve stavbě jej rozdělujeme na: a) vestavěný - skříňový nábytek je umístěn ve výklenku stavby, s nímž se rozměrově shoduje, viditelná je jen přední stěna s dveřmi; b) přistavěný - skříňový nábytek má kromě viditelné přední stěny s dveřmi viditelný ještě jeden bok; skříně se umísťují v rozích místností jedním bokem přiléhajícím ke zdi; podle toho, kterým bokem přiléhají ke zdi, je rozdělujeme na pravé a levé; c) volný – skříňový nábytek, který má viditelnou přední stěnu s dveřmi a oba boky; d) příčkový – skříňový nábytek, který rozděluje prostor na dvě části a tak nahrazuje dělící příčky (obr. 62 – viz obrázek na následující straně).

4 Rozdělení a osazování vestavěného nábytku
Obr.62 Vestavěné skříně c – volné, a – vestavěné do výklenku d - příčkové b – přistavěné,

5 Rozdělení a osazování vestavěného nábytku
Z hlediska konstrukce může být vestavěný skříňový nábytek s vnitřním funkčním vybavením nebo bez vybavení. Z hygienického hlediska je v určitém směr výhodnější nábytek bez vnitřního vybavení. Mezi zdí a skříní nevznikají mezery, ve kterých se hromadí nečistoty. Vestavěné skříně se nejčastěji vyrábějí z materiálu se snadno omyvatelným povrchem, hladkým povrchem z dekorační melaminové fólie apod. Vnitřní část vestavené skříně tvoří nejčastěji zjednodušená nosná rámová konstrukce vyrobená z měkkého smrkového (jedlového) dřeva. Boční rámy, pevně rozepřené ve svislé poloze mezi dokončenou podlahou a stropem, tvoří základ skříně. Na rámy se připevňují vodorovné vlysy, které vymezují šířku skříně. K přední části se připevňují dveře, k zadní části záda. Vnitřní dělení tvoří nejčastěji police a případně jiné příčky, popř. tyč na šaty.

6 Rozdělení a osazování vestavěného nábytku
Vnitřní dělení vestavěného nábytku závisí na potřebě a ukládaných předmětech. Funkčně se dělí na předsíňový - prostor ve skříni je přizpůsoben uložení uklízecích potřeb, čisticích prostředků, obuvi, oděvů, prádla apod. kuchyňský - slouží k uložení kuchyňského nádobí a případně dalších předmětů pro kuchyňské práce. Požadavky na vestavěný kuchyňský investorský nábytek mají svá zvláštní kritéria. Jsou to především požadavky hygienické. Jednotlivé části musí být snadno omyvatelné a čistitelné. Plochy pracovních desek musí snášet zvýšené namáhání proti oděru a musí snášet působení vody, různých chemikálií a odolávat zvýšeným teplotám. Kuchyňský nábytek, vyráběný moderní průmyslovou technologií, splňuje náročná kritéria, které se od těchto výrobků požadují. Výrobní podniky využívají nejnovějších materiálů z plastů, nové moderní technologie povrchových úprav apod. Kuchyňský nábytek se vyrábí pro investiční účely jako vestavěný nábytek do účelových prostorů - kuchyní - v podobě sektoru. Montuje se na stavbách z předmontovaných součástí.

7 5.2 Osazování nábytku na stavbách
Vestavěný nábytek se dopravuje na stavbu v demontovaném stavu nebo částečně předmontovaný. Konečná montáž a sestavení se uskutečňuje až přímo na stavbě do přesně vymezeného prostoru. Jednotlivé části vestavěného nábytku se dodávají na stavby v transportním balení, které zabraňuje možnému poškození při dopravě a manipulaci. K tomuto účelu se používá balicí papír, vlnitá lepenka, kartonové, překližkové nebo plastové ochrany rohů. Dílce jsou buď přelepené páskou, svázané provazem, nebo převázané cyklopáskou.

8 Osazování nábytku na stavbách
Při výrobě vestavěného nábytku se výrobce snaží dokončit a předmontovat nábytek již ve výrobním závodě. Nábytek se osazuje na určeném místě stavby zpravidla až po dokončení omítek, podlah a po dostatečném proschnutí stavby. Nadměrná vlhkost, která se uvolňuje z nevyschlých omítek, by mohla vážně poškodit nebo znehodnotit dřevěné vnitřní vybavení. Nábytek se dodává na stavbu již povrchově dokončený moderní technologií ve výrobním závodě, a proto je nutné věnovat při transportu a montáži zvýšenou pozornost tomu, aby se dílce nepoškodily.

9 Přípravné práce Mezi přípravné práce počítáme rozbalení nábytku z transportního balení, překontrolování jednotlivých součástí, popř. odborné opravy poškozených dílců, překontrolování správného zkompletování, případně předmontáž, namontování kování, příchytek apod. Osazovací a montážní práce se provádějí výhradně suchou montáží na stavbě přesně stanoveným postupem. Do vymezeného prostoru, který předem vyčistíme, upevníme pomocí dřevěných klínů boční rámy dřevěné konstrukce, a to tak, aby byla zabezpečena kolmost ve svislé poloze a rovnoběžnost se zdí. Přesnou vzdálenost mezi bočními rámy překontrolujeme laťkovou šablonou. Mezi rámové boky se upevňují přišroubováním střední, horní a spodní rám vodorovného věnce skříně. Před dotažením se vloží tyč na šaty. Z přední strany se přišroubuje přední rám, ze zadní strany se vloží záda. Na přední rám se osadí dveře. Dveře s předním rámem se spolu s dveřovým kováním nejčastěji kompletizují již ve výrobním závodéě. Na stavbě se podle očíslování zavěsí dveře a vymezí se svislá srazová spára, prověří se správnost osazení a uzavírání mechanismů. Nakonec se přiřežou a připevní krycí lišty skříně.

10 Montáž kuchyňských linek
Moderní kuchyňské linky mají stavebnicovou konstrukci a vytvářejí sektorové řady. Stavba a osazení jsou jednoduchá. Skládají se z těchto operací: upevnění pomocného rámu nebo navrtání otvorů do stěny a zaražení kolíků (příchytek, lavičníků), postavení a vyvážení spodních skříněk, spojení, zavěšení a přišroubování horních skříněk na pomocný rám, zavěšení a funkční seřízení dveří (nastavení závěsů), kontrola funkce zavírání a otvírání dveří, drobné opravy, osazení polic a příslušenství. Montáž regálů a ostatních stavebně truhlářských výrobků Regály mohou mít rozličnou konstrukci. Nejčastěji se používají rámové konstrukce boků zhotovených ze dřeva nebo z tenkostěnné profilové oceli, mezi které se vkládají police. Boční rámy jsou zhotoveny přesně na míru podle světlosti prostoru, do kterého se mají montovat. Montáž rámů se provádí jednoduchým zaklínováním pomocí dřevěných klínů nebo se rámy pevně přišroubují na zasekané a zasádrované kolíky popř. osazené polyamidové příchytky. Police zhotovené zpravidla ze spárovky se přesně osadí a vloží mezi nosné boční rámy. Při osazování rámů se dbá na svislost osazení, kterou kontrolujeme vodováhou.

11


Stáhnout ppt "Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště"

Podobné prezentace


Reklamy Google