Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilOskar Zeman
1
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky se vznikem a tříděním sacharidů, zabývá se jejich významem pro člověka Druh učebního materiálu DUM Očekávané výstupy Žák pochopí význam sacharidů, zopakuje si jejich vznik, třídí je podle složitosti satvby molekul. Pro koho je materiál určen Žáci, základní škola, 9. ročník, předmět chemie Autor Mgr. Monika Chudárková Datum vzniku 10. 2. 2013 Vzdělávací oblast Člověk a příroda Sacharidy Chemie VY_32_INOVACE_232, 12. sada, CH
2
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková
3
Sacharidy: organické sloučeniny, obsahují uhlík, vodík, kyslík. vznikají fotosyntézou a následnými ději. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková
4
cukr chlorofyl energie voda kyslíkoxid uhličitý Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková
5
Rovnice fotosyntézy: CO 2 + H 2 O → C 6 H 12 O 6 + O 2 Vyrovnejte rovnici! Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková 6 66
6
Opak fotosyntézy – buněčné dýchání – zdroj energie pro živé organismy Dělení sacharidů: Monosacharidy: 3 až 6 uhlíků v molekule (glukosa C 6 H 12 O 6 – hroznový cukr) Disacharidy: (sacharosa – řepný cukr) Polysacharidy: makromolekulární látky, nemají sladkou chuť (škrob, celulóza…) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková
7
Polysacharidy Škrob: základ stravy-obilniny, brambory… Glykogen: zásobní látka živočichů (živočišný škrob), vzniká v játrech z krevního cukru Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková
8
Celulosa: pro člověka nestravitelná, vláknina. Podporuje trávení, předchází rakovině střev. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková Jiní živočichové tráví celulózu pomocí symbiotických bakterií (přežvýkavci), nebo hub (mravenci)
9
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková celulóza škrob glykogensacharóza glukózafruktóza monosacharidy disacharidy polysacharidy Přiřaď (klikej na hnědá pole)
10
Použité zdroje: fotografie – soukromý archiv Mgr. Moniky Chudárkové Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.