Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
VÝZNAM CUKRŮ VE VÝŽIVĚ
2
SACHARIDY cukry, uhlohydráty
hlavní zdroj energie pro veškeré funkce těla
3
DĚLENÍ SACHARIDŮ Monosacharidy jsou tvořeny jednou molekulou
jsou proto rychle vstřebávány
4
DĚLENÍ SACHARIDŮ Disacharidy jsou tvořeny dvěma molekulami
jsou také rychle vstřebávány
5
DĚLENÍ SACHARIDŮ Polysacharidy jsou tvořeny spojením mnoha molekul
před vstřebáním musí být rozloženy nejvýznamnějším polysacharidem je škrob
6
ROSTLINNÁ VLÁKNINA celulóza, pektin v tenkém střevě se nevstřebává
jsou částečně štěpeny baktériemi v tlustém střevě produkty tohoto štěpení jsou důležitým zdrojem energie pro buňky tlustého střeva
7
VÝZNAM ROSTLINNÉ VLÁKNINY
ochranný vliv proti rakovině tlustého střeva urychluje pasáž trávicím traktem zvětšuje objem stolice snižuje kontakt sliznice tlustého střeva s toxickými látkami
8
VÝZNAM ROSTLINNÉ VLÁKNINY
snižuje hladinu cholesterolu snižuje vstřebávání cholesterolu zpomaluje vstřebávání sacharidů v tenkém střevě Vláknina je významný ochranný faktor před aterosklerózou a rakovinou tlustého střeva!
9
SACHARIDY A DIABETICKÁ DIETA
příjem sacharidů v rámci dietního plánu obecně se monosacharidy a disacharidy nedoporučují, absolutní zákaz však neplatí preference polysacharidů ( mouka, brambory, rýže ) avšak také v rámci dietního plánu
10
CELOZRNNÉ OBILNINY JAKO ZÁKLAD STRAVY
celozrnné obilniny zpomalují vstřebávání cukrů jsou zvlášť vhodné na snídani nedostavuje se záhy pocit hladu
11
CELOZRNNÉ OBILNINY JAKO ZÁKLAD STRAVY
celozrnné obilniny zpomalují vstřebávání cukrů jsou zvlášť vhodné na nedostavuje se záhy pocit hladu
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.