Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Opakování sacharidy, tuky, bílkoviny
2
1. Doplň text Sacharidy jsou složeny z atomů …………………………
Vznikají procesem ………………………. Zde napiš její rovnici s vyčíslením: 1. Doplň text
3
2. Roztřiď, zda se jedná o M, D, P
Glukóza Celulóza Maltóza Fruktóza Sacharóza Škrob glykogen 2. Roztřiď, zda se jedná o M, D, P Poznámka : M = monosacharidy, D – disacharidy, P - polysacharidy
4
3. Napiš obecné vzorce monosacharidů, disacharidů a polysacharidů
A, monosacharidy B, disacharidy C, polysacharidy 3. Napiš obecné vzorce monosacharidů, disacharidů a polysacharidů
5
4. Spoj, co k sobě patří A, glukóza 1. sladový cukr
B, sacharóza ovocný cukr C, fruktóza krevní cukr D, maltóza řepný cukr E, celulóza buničina Pro který sacharid se používá označení hroznový cukr? 4. Spoj, co k sobě patří
6
5. Význam sacharidů 1. lidský zásobní cukr a, fruktóza
2. výroba piva b, glykogen 3. náhradní sladidlo DIA c, maltóza 5. Význam sacharidů
7
Tuky nebo-li jednoduché ………………. Jsou estery alkoholu ………………… a ………………
Tuky nebo-li jednoduché ………………. Jsou estery alkoholu ………………… a ………………. ……………… kyselin. Kapalné tuky označujeme jako ……………. A příkladem je ………………….. Tuhé tuky označujeme jako ………………… a Význam lipidů je ………………………. 6. Doplň text
8
7. Bílkoviny – doplň text Jsou ………………… látky přírodního charakteru
Jsou složeny z ………………….., které jsou mezi s sebou propojeny ……………………. Vazbou. 7. Bílkoviny – doplň text
9
8. Spoj strukturu bílkoviny k definici
1. primární a, tvar šroubovice 2. ά – helix b, list spojený můstky 3. skládaný list c, v řadě za sebou AMK 4. terciální d, stočené klubko 5. kvartérní e, 3-D sekundární struktura 8. Spoj strukturu bílkoviny k definici
10
9. Spoj funkci s bílkovinou
A, aktin a myozin vlasy, chlupy, nehty B, hormony červené krevní barvivo C, hemoglobin šlachy, kosti, pojiva D, kolagen svalová vlákna E, keratin poslové endokrinních žláz F, protilátka imunoglobulin 9. Spoj funkci s bílkovinou
11
1. Sacharidy jsou složeny z atomů C, H, O
1. Sacharidy jsou složeny z atomů C, H, O. Vznikají procesem fotosyntézy. 6 CO2 + 6H2O C6H12O6 + 6O2 2. Glukóza - M Celulóza - P Maltóza - D Fruktóza - M Sacharóza - D Škrob – P Glykogen – P 3. A, m. C6H12O6, B,d. C12H22O11, C, p. (C6H12O6)n Správné řešení
12
4. 1.D, 2C, 3A, 4B, 5E Pro který sacharid se používá označení hroznový cukr? Glukóza 5. 1b, 2c, 3a 6. Tuky nebo-li lipidy jsou estery alkoholu glycerolu a vyšších mastných kyselin. Kapalné tuky označujeme jako oleje a příkladem je slunečnicový, lněný, olivový a Tuhé tuky označujeme jako másla a sádla a Význam lipidů je zdroj energie, izolace, ochrana orgánů, stavební funkce membrán Správné řešení
13
Správné řešení 7. Jsou makromolekulární látky přírodního charakteru
8.Jsou složeny z aminokyselin, které jsou mezi s sebou propojeny peptidickou Vazbou. 9. 1c, 2a, 3b, 4e, 5d 10. 1.e, 2c, 3d, 4a, 5b, 6f Správné řešení
14
Obr. 1: [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: nStructures.png Obr. 2: [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: ristin-3D-vdW.png
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.