Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Co je vlastně pečivo? Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
2
Sacharidy Nejrychleji využitelný zdroj energie
V jídelníčku by měly tvořit asi 55 % z celkově přijaté energie Nepostradatelná součást stravy Jejich příjem výrazně neomezovat!
3
Proč je jíst Zdroj energie, minerálních látek, vitaminů skupiny B aj.
Pečivo Bílé x celozrnné Cereálie Rýže Bělená x natural Těstoviny, knedlíky
4
Vláknina Součást celozrnného pečiva, cereálií, rýže (ovoce a zeleniny)
Pro děti doporučené množství nižší než pro dospělé do cca 10 let převaha bílého pečiva Při výběr pozor na celozrnné x tmavé pečivo Sledovat informace na obalech Kupovat výrobky, na kterých jsou vidět zrníčka
5
Glykemický index Ovlivňování hladiny krevního cukru
Pocit zasycení x pocit hladu Vyšší glykemický index Sladkosti, slazené nápoje, bílé pečivo apod. Nižší glykemický index Celozrnné pečivo, většina ovoce, zelenina Lze snížit také kombinací s bílkovinnou potravinou (šunka, sýr, jogurt) nebo tukem (margarín)
6
Glykemický index
7
Glykemický index Glukóza 100 rýžová mouka 95 burizony 95
předvařená rýže 90 corn flakes 85 popcorn (bez cukru) 85 mouka pšeničná 85 bageta 85 sladké (snídaňové) obilniny 70 předvařená neslepitelná rýže 70 nudle, ravioli 70 celozrnný chléb 65 krupice (mletá) 65 bílá dlouhá rýže 60 slané sušenky 55 máslové sušenky 55 normálně vařené bílé těstoviny 55 mouka z pohanky 50 palačinka pohanková 50 rýže basmati 50 rýže tmavá natural 50 chléb otrubový 45 špagety vařené al dente 45 chléb černý 40 chléb žitný celozrnný 40 těstoviny celozrnné 40 fazole červené 40 indická kukuřice 35 planá (indiánská) rýže 35 merlík chilský (amarant) 35 kukuřice indiánská původní 35 qinoa (vařená) 35 cizrna (vařená) 30 fazole 30
8
Kolik čeho 1 porce = 1 krajíc chleba 1 rohlík nebo houska
Počet porcí za den Děti 2-4 roky 2-3 porce Děti nad 4 roky 3-4 porce Dospělí 3-6 porcí 1 porce = 1 krajíc chleba 1 rohlík nebo houska ¾ hrnku rýže, těstovin nebo cereálií
9
Jak a kdy Pečivo nebo cereálie => de facto každé denní jídlo
Záleží ale na množství v rámci jednotlivých porcí Více sacharidových potravin dopoledne Tělo si s nimi lépe poradí
10
Příklady - snídaně 1. 2.
11
Příklady - snídaně 3. 4.
12
Příklady - svačina 1. 2.
13
Příklady - oběd 1. 2.
14
Příklady - večeře 1. 2.
15
Děkuji za pozornost!
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.