Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Přírodní látky - systematizace a opakování
2
Sacharidy Tuky Bílkoviny Enzymy Vitamíny Hormony
3
Sacharidy 1 2 3 4 5 6
4
Tuky 1 2 3 4 5 6
5
Bílkoviny 1 2 3 4 5 6
6
Enzymy 1 2 3 4 5 6
7
Vitamíny 1 2 3 4 5 6
8
Hormony 1 2 3 4 5 6
9
Sacharidy 1 Kde a jakým procesem vznikají v přírodě sacharidy? Z jakých látek?
10
Sacharidy 2 Uveďte 2 zástupce monosacharidů.
11
Sacharidy 3 Uveďte 3 zdroje monosacharidů v přírodě.
12
Sacharidy 4 Uveďte 1 významný disacharid a jeho 2 zdroje v přírodě.
13
Sacharidy 5 Uveďte 3 zástupce polysacharidů.
14
Sacharidy 6 Uveďte 3 potraviny, které obsahují škrob a jeho 1 využití.
15
Tuky 1 Co jsou z chemického hlediska tuky?
16
Tuky 2 Čím se liší mazlavé tuky od olejů?
17
Tuky 3 Uveďte 3 významy tuků pro organismus.
18
Tuky 4 Co rozumíme pod pojmem žluknutí tuků?
19
Tuky 5 Co je podstatou ztužování tuků?
20
Tuky 6 Jak se z tuku vyrábí mýdlo?
21
Bílkoviny 1 Bílkoviny jsou makromolekulární sloučeniny. Jak se nazývají jejich stavební látky?
22
Bílkoviny 2 Uveďte 3 funkce bílkovin.
23
Bílkoviny 3 Uveďte 5 potravin, které jsou zdrojem bílkovin.
24
Bílkoviny 4 Uveďte 1 možnost, jak je možné dokázat přítomnost bílkovin.
25
Bílkoviny 5 Uveďte 3 podmínky, za kterých dochází
k denaturaci (nevratnému porušení struktury bílkoviny).
26
Bílkoviny 6 Mezi odpadní látky v kanalizaci patří i bílkoviny
a močovina, které podléhají rozkladu vlivem mikroorganismů. Proč bývá v blízkosti kanálů i na záchodech cítit amoniak?
27
Enzymy 1 Enzymy urychlují chemické reakce
v živých organismech. Jak se takovéto látky jinak označují?
28
Enzymy 2 Jakou chemickou podstatu mají enzymy? Jsou to sacharidy, tuky nebo bílkoviny?
29
Enzymy 3 Uveďte 3 děje, kterých se účastní enzymy.
30
Enzymy 4 Mezi enzymatické děje patří alkoholové kvašení? Jaké látky vznikají při kvašení cukerných šťáv a kde se těchto dějů využívá?
31
Enzymy 5 Pokud organismus netvoří enzym laktázu, která štěpí mléčný cukr (laktózu), je alergický na jednu potravinu. Kterou?
32
Enzymy 6 Pomocí enzymů se z ethanolu (lihu nebo vína) vyrábí ocet. Která látka při tomto ději vzniká?
33
Vitamíny 1 Na jaké 2 skupiny se dělí vitamíny?
34
Vitamíny 2 Který vitamín je důležitý pro dobrý zrak?
35
Vitamíny 3 Který vitamín brání proti křivici?
36
Vitamíny 4 Uveďte 3 významné zdroje vitamínů řady B.
37
Vitamíny 5 Z nedostatku vitamínu C vznikaly u námořníků kurděje. Jaké jsou 3 významné zdroje tohoto vitamínu.
38
Vitamíny 6 Uveďte 3 významné zdroje vitamínu D.
39
Hormony 1 Kde se vytváří hormony a k čemu slouží?
40
Hormony 2 Uveďte 3 žlázy s vnitřní sekrecí.
41
Hormony 3 Uveďte 4 příklady hormonů.
42
Hormony 4 Uveďte 2 nemoci spojené se špatnou funkcí žláz s vnitřní sekrecí nebo se špatným působením hormonů.
43
Hormony 5 Uveďte 2 příklady negativního působení hormonů (steroidů), které berou sportovci ke zvýšení výkonnosti.
44
Hormony 6 Pro správnou funkci štítné žlázy je důležitý dostatečný přísun jodu. Jaký je jeho významný zdroj v potravě?
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.