Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

vypracovala - Šárka Hejlová

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "vypracovala - Šárka Hejlová"— Transkript prezentace:

1 vypracovala - Šárka Hejlová
VÝCHODOČESKÉ MUZEUM PARDUBICE vypracovala - Šárka Hejlová

2 Základní informace o VČM:
Muzeum: krajské, Ředitel: PhDr. František Šebek, Zřizovatel: pardubický kraj, Příspěvková organizace: finance z příjmů vlastní činnosti, z rozpočtů státu, kraje, EU,…

3 Organizační struktura Východočeského muzea
Oddělení: Ekonomické – ved. odděl., zástupce ředitele L. Kvapilová, Provozní – ved. odděl. Mgr. R. Vontorek, Provozu veřejně přístupných prostor a bezpečnostní služby – ved. odděl. V. Tamchyna, - metodická pracovnice pro spolupráci se školami: Mgr. P. Procházková, Konzervátorské a restaurátorské – ved. odděl. J. Vašica, Dokumentační – ved. odděl. Mgr. J. Tetřev, Přírodovědné – ved. odděl. RNDr. V. Lemberk, Historické – ved. odděl. Mgr. I. Křen, Archeologické – ved. odděl. Mgr. M. Cejpová.

4 Otevírací doba, vstupné
Expozice a výstavy přístupné denně kromě pondělí v době: od 10 do 18 hodin Vstupné Plné / poloviční vstupné Výstavy ,-/10, Kč Rytířské sály ,-/10, Kč Celý zámek ,-/30,- Kč Rodinné vstupné (dva dospělí a děti) ,- Kč Rodinné pasy ,-Kč (pouze celý zámek) Výukový program (mateřské školy) ,- (5,-) Kč Poloviční vstupné:   Žáci, studenti, senioři nad 65 let Volné vstupné:         Děti do 6 let a těžce postižení

5 Program muzea Stálé expozice Expozice Příroda východního Polabí
Expozice české sklářské tvorby „České sklo“ Expozice zbraní Expozice hraček „Bylo – nebylo…“ Expozice pohlednic „Orbis Pictus“ Expozice „Peníze v Čechách 1520 – 1620“ Rytířské sály Výstavy Magie skla - sklárna Beránek ve Škrdlovicích 1940 – 2008 Krajem kaprů a komárů - Josef Hlásek a Jan Ševčík (výstava fotografií) Psí život - výstava věnovaná našim nejlepším přátelům, psům

6 Doprovodné programy Přednášky - přednáškový cyklus „Psí život“,
- cyklus cestopisných a přírodovědných přednášek. Konference, semináře Programy pro školy programy připravovány v různých modifikacích s ohledem na věk žáků, programy vytvářeny ke každé výstavě + výukové listy, tvorba programů pedagogická pracovnice Mgr. Pavla Procházková s kurátorem výstavy, během programu ped. pracovnice provází skupinu dětí výstavou. z cílových skupin návštěvníků expozice Příroda východního Polabí jsou školní kolektivy. Pro ně byl vytvořen výukový a ekovýchovný program ve třech stupních obtížnosti Pro předškolní kolektivy i rodiny s dětmi byly vydány omalovánky se zvířaty z expozice (10 kreseb) a skládací puzzle dvou velikostí fotografií z panelů expozice (22 motivů). Tyto aktivity jsou realizovány v dětském koutku ve druhém sále expozice.

7 Stálé výukové programy
PŘÍRODA KOLEM NÁS probíhá ve stálé expozici Příroda východního Polabí, velkoformátové fotografie a dioramata přerůstající do prostoru výstavních sálů textové tabule po stranách expozice, zvukový doprovod výstavy – např. zpěv ptáků. „V přírodě nemají rostliny a zvířata cedulky se jménem, nenajdete je ani v expozici.“ - výukové listy - doplnit názvy zvířat a rostlin, zařadit vybrané živočišné druhy do typického prostředí, vybrat živočichy, kteří se v daném prostředí nevyskytují nebo se naopak mohou potkat. HRAČKY NAŠICH DĚTÍ probíhá v expozic hraček Bylo – nebylo… - výukové listy - poznat známou pohádku, vzpomenout si na autora pohádky, vybrat hračky, které do ní patří.

8 Expozici Příroda východního Polabí

9 Termínové programy „Jak se rodí skleněná krása“ probíhá ve výstavě Magie skla, prezentace výroby skleněných výrobků prostřednictvím vitrín s exponáty, dioráma prostředí škrdlovické huti, s množstvím nástrojů a forem, v instalované dílně možnost vyzkoušet foukání do sklářské píšťaly, rozpoznat suroviny k výrobě, polotovar, konečný výrobek, dozvědět o technikách výroby a o technikách zdobení, ukázka práce sklářů v autentickém prostředí sklárny na DVD.

10

11

12

13 Termínové programy „Psí život“ 15. 10. 2009 - 8. 1. 2010
„Pes zachraňuje“, „Pes chrání“, „Pes léčí“. doprovodný program - Zásah policie a záchranářů - ve spolupráci se Záchrannou brigádou kynologů Pardubického kraje, policií ČR a canisterapeutickým sdružením Cantes, tato akce probíhá na louce před zámkem.

14 Publikační činnost na internetových stránkách : publikace z různých oborů (Archeologie, Heraldika, Historie, Muzejnictví, Numizmatika, a Přírodověda), výroční zprávy a sborníky z proběhlých seminářů. Knihovna prezenční, na internetových stránkách - on-line katalog knihovny, veřejnosti přístupná úterý a čtvrtek od 9:00 – 17:00.

15 Prezentace muzea http://www.vcm.cz/
Internetové stránky: - pravidelně aktualizované. Virtuální prohlídku zámku a výstavních prostor: Digitální katalog sbírek: fotoarchiv, odznaky, pohlednice: Komunikace s muzeem: - kontakty na dané pracovníky muzea na webu.

16 Prostorové zázemí muzea
Muzeum sídlí v zámku - vliv na přípravu výstav a expozic. Možnost odpočinku pro návštěvníky: - v předsálí v 2. patře - křesla, lavice, - v expozicích místa k odpočinku a pozorování exponátů, - v expozici přírody a hraček jsou „koutky“ pro děti, - posezení v přilehlém parku a na valech. Vyučovací prostor, přednášky, koncerty - přednáškový sál, koncerty v Mázhauzu, Vojtěchův sál (tj.rytířské sály). Občerstvení: - možnost malého občerstvení – nápojový automat v předsálí expozic v 2. patře - přízemí zámku – kavárna – otevřena příležitostně při významných akcích (plánuje otevřít celoroční využití).

17 Přístupnost expozic a výstav handicapovaným návštěvníkům
bez problémů se dostanou do většiny prostor, s využitím výtahu, „schodolezu“, el.plošiny a mobilních nájezdů, doprovod průvodců, problém Expozice pohlednic - sklepní prostor s prudkým schodištěm, nedostanou na vyhlídku ve věži s točitým schodištěm (není součástí prohlídek, otvírá se pouze při zvláštních příležitostech).

18 Děkuji za pozornost - zajímavostí muzea je chov volně se pohybujících pávů, včetně bílých pávů a perliček


Stáhnout ppt "vypracovala - Šárka Hejlová"

Podobné prezentace


Reklamy Google