Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Visuté zahrady Semiramidiny

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Visuté zahrady Semiramidiny"— Transkript prezentace:

1 Visuté zahrady Semiramidiny
též jako Visuté zahrady babylónské

2 Vybudování Podle pověsti byly vybudovány pro královnu Semiramis na terasách paláce Nabuchodonozora II. kolem roku 600 př. n. l. Semiramis Nabuchodonozor II.

3 Semiramis Semiramis (syrsky „holubice“) byla legendární asyrská královna, známá též jako Semiramida, Šammuramat, či aramejsky Šamiram. Semiramis byla historickou osobou, manželkou krále Šamši-Adada V., která vládla v letech 811–808 př. n. l. po smrti svého manžela jako regentka za jejich nezletilého syna Adadnirária III. a později i jako jeho spoluvládkyně.

4 Nabuchodonozor II. Babylónský král, který vládl od r př. Kr., vytvořil velkoříši od Eufratu až po Nil. Mezi jiným dobyl r. 598/7 Jeruzalém, který pak r. 586 zničil. Bohům mezopotámského náboženství dal vystavět v Babylóně nádherné chrámy.

5 O jejich existenci však neexistují nezvratné důkazy.
Zahrady popisovali zejména starořečtí historikové, mimo jiné Strabo a Diodor Siculus. Vykopávky v místě jejich údajného umístění bohužel neodhalili bájnou krásu zahrad, nalezeny byly pouze zbytky rozlehlého paláce z doby Nabuchodonozora. Strabo a Diodor Siculus.

6 Poloha-na východním břehu Eufratu, asi 50 km jižně od dnešního Bagdádu.
PODOBA- zahrady měli čtvercový půdorys a skládaly se z klenutých teras vyvýšených jedna nad druhou umístěných na krychlových podpěrách. Ty byly duté a vyplněné hlínou, aby na terasách bylo možno pěstovat i ty největší stromy. Sloupy, podpěry i terasy byly vybudovány z pálených cihel a asfaltu.

7 Na nejvyšší terasu se dalo vystoupit po schodišti, po jehož jedné straně byl umístěn stroj na čerpání vody z Eufratu do zahrad, který ustavičně poháněli lidskou silou otroci k tomu určení. Proudy vody vyvěraly z vyvýšeného zdroje a stékaly dolů skloněnými kanály. Tato voda zavodňovala celé zahrady a díky tomu byla tráva i koruny stromů stále svěže zelené.

8

9

10 Vypracovala Vanda Švihelová z 9.B


Stáhnout ppt "Visuté zahrady Semiramidiny"

Podobné prezentace


Reklamy Google