Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Zdravá výživa aneb výživou ke zdraví
2
Zdravá výživa Nejlepší je strava , která vám dodá tolik vitamínů i minerálů, kolik jich potřebujete. Jejich zdrojem mají být bílkoviny, tuky, sacharidy, vitamíny a minerály v poměru, který zaručuje dobré zdraví. Počet kalorií má být přiměřený, ale ne nadměrný. Stále se vymýšlejí nové modely vyvážené stravy, ale zásady jsou vždy v podstatě stejné. Všechny potraviny jsou směsí živin a ostatních chemických látek. Základ zdravého stravování Jídlo si vychutnejte Jezte co nejpestřejší stravu Jezte tolik abyste udrželi správnou váhu Jezte hodně sacharidů a potravin bohatých na vlákninu Nejezte příliš mnoho tuků Nejezte příliš často sladká jídla Zajistěte si dostatečný přísun vitamínů a minerálů Alkohol pijte pouze v rozumném množství
3
Živiny Bílkoviny Nejdůležitější složkou potravin jsou živiny. K živinám patří bílkoviny, tuky a sacharidy. Z nich organismus získá látky a energii. Bílkoviny jsou součásti buněk ve všech organismech. Bílkoviny jsou tvořeny 20 aminokyselinami. 8 z těchto aminokyselin si nedokáže organismus připravit. Mléko Vejce Luštěniny Pšenice, rýže, … MASO
4
Živiny Tuky Tuky jsou zdroje energie nebo její zásobárny. Dělíme je na rostlinné a živočišné. Rostlinné jsou vhodnější pro zdravou výživu kvůli tomu, že neobsahují cholesterol, který může způsobit ucpání cév krevní sraženinou. To se ale týká pouze jednoho z více druhů cholesterolu. Oleje: olivový slunečnicový sójový podzemnicový
5
Živiny Sacharidy Sacharidy slouží opět jako zdroje energie. Dělí se na monosacharidy a polysacharidy. Naše tělo využívá hlavně škrob a sladké sacharidy.
6
Vitamíny a Minerály Vitamíny jsou látky, které předcházejí některým nemocem. Dělí se na vitamíny rozpustné ve vodě (B,C,H) a vitamíny rozpustné v tucích (A,D,E,K). Minerály jsou biologické substráty podmiňující životní funkce organismu. Patří mezi ně vápník, fosfor, sodík, chlor…
7
Klíčové živiny – nejběžnější potraviny
Chléb, obilniny a brambory Jsou hlavním zdrojem vitamínů B. Celozrnné potraviny obsahují také hodně hořčíku, chromu a manganu. Bílá mouka bývá v některých zemích obohacována tiaminem, niacinem, železem a vápníkem, což zlepšilo kvalitu národního jídelníčku. Brambory jsou poměrně nevýrazným zdrojem vitaminu C, ale v zemích, kde se brambor konzumuje velké množství – což je i u nás – není jejich příspěvek k příjmu vitaminu C zanedbatelný.
8
Klíčové živiny – nejběžnější potraviny
Ovoce a zelenina Denně by jsme měli sníst pět porcí nebo kusů ovoce či zeleniny, pro získání přiměřeného množství vitaminů a minerálů v potravě. Ovoce i zelenina jsou mimořádně bohaté na vitamin C – zvláště papriky, jahody, kiwi a citrusové ovoce. Mrkev, mango a papája jsou výrazným zdrojem beta – karotenu, jenž se podle potřeby přeměňuje na vitamin A. Aby zdravý jídelníček obsahoval správnou směs fytochemických látek, musí se do něj zařadit brokolice, tmavozelená listová zelenina , červené, oranžové a žluté ovoce a zelenina.
9
Klíčové živiny – nejběžnější potraviny
Maso, ryby, vejce, fazole, ořechy a masové náhražky Tato skupina je bohatá na bílkoviny. Maso je bohatým zdrojem snadno vstřebatelného železa. Tučné ryby jsou jediným zdrojem omega – 3 polynenasycených mastných kyselin, které snižují riziko aterosklerotického onemocnění srdce. Maso a některé sójové produkty obsahují také zinek. Ořechy a semena rostlin nabízí vitamin B, E a hořčík.
10
Klíčové živiny – nejběžnější potraviny
Mléčné výrobky Obsahují hodně vápníku a vitaminy A, D a B12 . Konzumace nízkotučných mléčných výrobků pomáhá snižovat příjem nasycených tuků, které sice také obsahují velké množství vápníku, ale nemají tolik vitaminů A a D. Potraviny obsahující tuk nebo cukry Mívají často nízkou výživnou hodnotu. Tuky a cukry dodávají energii, ale obsahují jen malé množství vitaminů a minerálů.
11
Vlákniny Potraviny rostlinného původu - chléb, rýže, obiloviny, ovoce, zelenina, luštěniny - jsou zdrojem vlákniny, zvláště jsou-li neupravované. Vláknina nemá žádnou výživovou hodnotu.Tělo ji nemůže strávit a vstřebat, dodává však stravě objem. Odpadní látky díky tomu prochází systémem rychleji. Navíc naplňuje žaludek, jídlo pak člověka lépe uspokojí a vláknina tak brání přejídání.
12
Soubor jednoduchých pravidel zdravého stravování
Snažte se o dosažení správné váhy Dopřejte si každý den dostatek pohybu Základem vašeho jídelníčku mají být obilniny, ovoce a zelenina Denně jezte různé obilniny, především celozrnné Denně jezte pestrý výběr zeleniny a ovoce Jezte pouze dobře uchované potraviny Vybírejte jídla s nízkých obsahem tuků Vybírejte nápoje i potraviny s nízkým obsahem cukru Vybírejte málo slané potraviny a pokrmy málo solte Alkohol pijte s mírou a jen občas
13
Konec
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.