Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Halančík Kadlecův Předmět: BiologieTřída: 1L Obor: Technické lyceumŠkolní rok: 2013/14 Vyučující: Mgr. Kašpar Ludvík Jméno: Martin Kanta.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Halančík Kadlecův Předmět: BiologieTřída: 1L Obor: Technické lyceumŠkolní rok: 2013/14 Vyučující: Mgr. Kašpar Ludvík Jméno: Martin Kanta."— Transkript prezentace:

1 Halančík Kadlecův Předmět: BiologieTřída: 1L Obor: Technické lyceumŠkolní rok: 2013/14 Vyučující: Mgr. Kašpar Ludvík Jméno: Martin Kanta

2 Český biolog objevil v Africe nejrychleji žijícího obratlovce

3  Je tím malá rybka, které dal jméno Halančík Kadlecův (Nothobrancius kadleci). Jméno rybce dal český badatel po Jaroslavu Kadlecovi, významném odborníkovi zkoumajícím život ryb.  Jen 17 dní stačí drobné rybce z afrického Mosambiku k tomu, aby se vylíhla z jikry, dospěla a rozmnožila. Objev je dvojnásobným úspěchem české vědy – unikátní rybku před třemi lety identifikoval a jako první popsal český biolog Martin Reichard, a navíc nyní s kolegy zjistil, že jde o nejrychleji dospívajícího tvora mezi obratlovci.

4 Halančík žije po vylíhnutí jiker jen několik týdnů. "Ryby obývají sezonní tůně v africké savaně, které vznikají v období dešťů, ale rychle vysychají. To určuje jejich krátký život," uvedl Reichard.

5  Drobná rybka měří kolem šesti až sedmi centimetrů a v období dešťů je v tůních hojná. Zatímco samička je nahnědlá a nevýrazná, samec bývá červeně zbarvený a zdobí jej světlemodrá kresba Rybky se při prvních deštích vylíhnou z jiker, které přežívají ve vyschlé půdě, a rychle rostou. Už ve třech týdnech jsou pohlavně dospělé a začínají se pářit i několikrát denně. "Soustřeďují všechny síly do reprodukce, a to i na úkor obrany před patogeny. Výsledkem je, že za několik dalších týdnů hynou stářím, a to i v případě, že jsou chovány v akváriích," doplnil Reichard.

6  Děkuji za pozornost

7 Zdroje: http://zpravy.idnes.cz/cesi-objevili-rybu-ktera-zije-jen- nekolik-tydnu-zkoumaji-na-ni-starnuti-1n7- /zahranicni.aspx?c=A100201_152717_vedatech_taj http://www.novinky.cz/domaci/312555-cesky-biolog- objevil-v-africe-nejrychleji-zijiciho-obratlovce.html


Stáhnout ppt "Halančík Kadlecův Předmět: BiologieTřída: 1L Obor: Technické lyceumŠkolní rok: 2013/14 Vyučující: Mgr. Kašpar Ludvík Jméno: Martin Kanta."

Podobné prezentace


Reklamy Google