Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Cesta potravin na náš stůl.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Cesta potravin na náš stůl."— Transkript prezentace:

1 Cesta potravin na náš stůl

2 Volba potravin do jídelníčku
konzumovat převážně čerstvé potraviny z místních zdrojů upřednostňovat potraviny našeho zeměpisného pásma vybírat potraviny, u kterých nebyla dlouhá přeprava, případně dlouhá doba skladování potraviny uchovávány při stálé teplotě (každá potravina má ve „spíži“ své místo)

3 Kde získat čerstvé potraviny
farmářské trhy ve městech bedýnkový prodej ovoce a zeleniny od farmářů maso a uzeniny od malozpracovatelů vlastní výpěstky maso z domácích chovů mléčné automaty pitná voda nejlépe z vodovodu

4 Domácí porážka

5 Výhody domácí porážky porážka zvířat krmených v domácích podmínkách
při krmení jsou používány brambory, šrot a rostlinné zbytky z domácnosti porážku provádíme buď svépomocí, nebo pozveme certifikovaného řezníka

6 Využití surovin Při domácí porážce se využije cca 80 – 86% živé hmotnosti prasete 80 – 83% připadá na maso, sádlo, nožky a hlavu bez drobu 3% droby

7 Suroviny z domácí porážky
maso k dalšímu zpracování a uskladnění ovarové maso – hlava, droby, měkké části boků, kolínka, nožky a popřípadě jednu plec na tlačenku krev sádlo střeva

8 Zabíjačkové výrobky ovarové maso – po uvaření se část ovarového masa oddělí ke konzumaci

9 Zabíjačkové výrobky prejt nadrobno posekané ovarové maso, žemle, ochucené kořením, česnekem – plní se do tenkých střev a špejluje barvené kroupy – uvařené kroupy s opečenou cibulkou a krví se ochutí koření a plní do jelítek (tlusté střevo)

10 Zabíjačkové výrobky tlačenka – hrubě pokrájené kousky masa koření, polévka a sulc plní se do přírodních nebo vyrobených obalů zabíjačkový guláš – z masa podkrčí a plece s malým množstvím drobů ochucený kořením a čerstvou cibulkou zabíjačková polévka – vývar z masa se doplní zapečenými barvenými kroupami a případně dochutí kořením

11 Suroviny k uskladnění rozbourané maso se rozdělí, část se uloží k brzké spotřebě do chladničky část se naloží do slaného roztoku k uzení ostatní maso se naporcuje a uloží do mrazáku sádlo se vyškvaří a uzavře do sklenic nebo kameninových nádob.

12 Děkuji za pozornost Markéta Zubrová


Stáhnout ppt "Cesta potravin na náš stůl."

Podobné prezentace


Reklamy Google