Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Cesta potravin na náš stůl
2
Volba potravin do jídelníčku
konzumovat převážně čerstvé potraviny z místních zdrojů upřednostňovat potraviny našeho zeměpisného pásma vybírat potraviny, u kterých nebyla dlouhá přeprava, případně dlouhá doba skladování potraviny uchovávány při stálé teplotě (každá potravina má ve „spíži“ své místo)
3
Kde získat čerstvé potraviny
farmářské trhy ve městech bedýnkový prodej ovoce a zeleniny od farmářů maso a uzeniny od malozpracovatelů vlastní výpěstky maso z domácích chovů mléčné automaty pitná voda nejlépe z vodovodu
4
Domácí porážka
5
Výhody domácí porážky porážka zvířat krmených v domácích podmínkách
při krmení jsou používány brambory, šrot a rostlinné zbytky z domácnosti porážku provádíme buď svépomocí, nebo pozveme certifikovaného řezníka
6
Využití surovin Při domácí porážce se využije cca 80 – 86% živé hmotnosti prasete 80 – 83% připadá na maso, sádlo, nožky a hlavu bez drobu 3% droby
7
Suroviny z domácí porážky
maso k dalšímu zpracování a uskladnění ovarové maso – hlava, droby, měkké části boků, kolínka, nožky a popřípadě jednu plec na tlačenku krev sádlo střeva
8
Zabíjačkové výrobky ovarové maso – po uvaření se část ovarového masa oddělí ke konzumaci
9
Zabíjačkové výrobky prejt nadrobno posekané ovarové maso, žemle, ochucené kořením, česnekem – plní se do tenkých střev a špejluje barvené kroupy – uvařené kroupy s opečenou cibulkou a krví se ochutí koření a plní do jelítek (tlusté střevo)
10
Zabíjačkové výrobky tlačenka – hrubě pokrájené kousky masa koření, polévka a sulc plní se do přírodních nebo vyrobených obalů zabíjačkový guláš – z masa podkrčí a plece s malým množstvím drobů ochucený kořením a čerstvou cibulkou zabíjačková polévka – vývar z masa se doplní zapečenými barvenými kroupami a případně dochutí kořením
11
Suroviny k uskladnění rozbourané maso se rozdělí, část se uloží k brzké spotřebě do chladničky část se naloží do slaného roztoku k uzení ostatní maso se naporcuje a uloží do mrazáku sádlo se vyškvaří a uzavře do sklenic nebo kameninových nádob.
12
Děkuji za pozornost Markéta Zubrová
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.