Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lada Němcová. Základní škola Rosice, okres Chrudim Rosice 97, 538 34 Rosice; IČO: 70986401;

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lada Němcová. Základní škola Rosice, okres Chrudim Rosice 97, 538 34 Rosice; IČO: 70986401;"— Transkript prezentace:

1 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lada Němcová. Základní škola Rosice, okres Chrudim Rosice 97, 538 34 Rosice; IČO: 70986401; tel.: 469 667 445; www.skola-rosice.net Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/21.2527 Název projektu: Každý je jedinečný Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Název vzdělávacího materiálu:Bylo nás pět 4– příběhy Číslo materiálu v sadě, (šablona, sada): 14, (III/2, sada F) Autor materiálu:Lada Němcová Vzdělávací oblast, vzdělávací obor, vyučovací předmět, ročník/y: Jazyk a jazyková komunikace, Český jazyk, Český jazyk, 6., 7. Klíčová slova:Cirkus, pan Fajst, představení, kino Anotace: DUM, žáci si zopakují informace o hlavních hrdinech knihy a jejich příběhy. Materiál byl vytvořen (datum, období): 5.-7.11.2012 Ověření ve výuce:Datum: 6.12.2012Třída: 6.Ověřil/a: Němcová Lada Prohlášení Prohlašuji, že při tvorbě výukového materiálu jsem respektoval(a) všeobecně užívané právní a morální zvyklosti, autorská a jiná práva třetích osob, zejména práva duševního vlastnictví (např. práva k obchodní firmě, autorská práva k software, k filmovým, hudebním a fotografickým dílům nebo práva k ochranným známkám) dle zákona 121/2000 Sb. (autorský zákon). Nesu veškerou právní odpovědnost za obsah a původ svého díla. Prohlašuji dále, že výše uvedený materiál byl ověřen ve výuce a proveden o tom zápis do TK. Dávám souhlas, aby moje dílo bylo dáno k dispozici veřejnosti k účelům volného užití (§30 odst. 1 zákona 121/200 Sb.), tj. že k uvedeným účelům může být kýmkoliv zveřejňováno, používáno, upravováno a uchováváno.

2 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lada Němcová. 2 Bylo nás pět 4 – příběhy Literatura pro 6.-7.ročník

3 3 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lada Němcová. Příběhy chlapců 2 Opravte věty tak, aby byly pravdivé 1. K ocour Lumír je výborným lovcem vrabců, často se se svým úlovkem přijde pochlubit. 2. P etr využil jednoho takového úlovku, aby se pomstil Kemlinkovi. Dal mu mrtvého vrabce do kufru. 3. P an Zilvar s jednou nohou patří mezi žebráky. 4. O Vánocích je u Bajzů všeho dostatek, dokonce mají na sv. Štěpána k obědu vepřové řízky. 5. Ž ivot v městečku rozvířil na pár dní příjezd loutkového divadla.

4 4 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lada Němcová. Vyberte správnou možnost 6. A lfons, chlapec z cirkusu, který chodil s chlapci do třídy, vynikal v: a) matematice b) tělocviku c) jízdě na kole 7. J akým způsobem se mohli chlapci dostat zadarmo na cirkusové představení? a) museli nosit pivo majiteli cirkusu b) chodili na procházky s velbloudy c) nosili vodu pro zvířata

5 5 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lada Němcová. 8. J akým způsobem vystrašili chlapci pana Fajsta na jeho večerní cestě ze statku? a) převlékli se za čerty b) zapálili v poli karbid, který vydával jasné světlo c) zavřeli mu myši do skříně Napište 9. J ak si chtěl Petr Bajza zajistit účast na cirkusovém představení u rodičů? 10. J akým způsobem se chlapci dostávali na filmová představení v místním kině?

6 6 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lada Němcová. Řešení 1. K ocour Honza je výborným lovcem myší, často se se svým úlovkem přijde pochlubit. 2. P etr využil jednoho takového úlovku, aby se pomstil Rampepurdě. Dal jí mrtvou myš do kufru. 3. P an Zilvar s dřevěnou nohou patří mezi žebráky. 4. O Vánocích je u Bajzů všeho dostatek, dokonce mají na sv. Štěpána k obědu husu. 5. Ž ivot v městečku rozvířil na pár dní příjezd cirkusu Rudolfi.

7 7 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lada Němcová. 6. B ) 7. C ) 8. B ) 9. P etr snědl vše, co dostal. Choval se slušně. Nevymýšlel lumpárny. Učil se. Pomáhal hlídat sestru. Zdravil. … 10. D o kina se dostávali následujícím způsobem: Jeden z chlapců vždy zaplatil vstupné. Když v sále zhasli, šel dotyčný chlapec otevřít okno a pomohl ostatním vlézt dovnitř.

8 8 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lada Němcová. Použité zdroje Zdroje tištěné: POLÁČEK, Karel. Bylo nás pět. 11. vydání. Praha: Československý spisovatel, 1973. ISBN 22- 010-73. Zdroje elektronické:


Stáhnout ppt "1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lada Němcová. Základní škola Rosice, okres Chrudim Rosice 97, 538 34 Rosice; IČO: 70986401;"

Podobné prezentace


Reklamy Google