Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor: Mgr. Iva Šrámková zpracováno: ročník (obor) 1. a 2. PP 75-41-E/01 Pečovatelské služby tematická oblast Předběžná úprava potravin rostlinného původu Předmět Technologie Anotace: Výukový materiál slouží k seznámení žáků s technologickými postupy při předběžné úpravě potravin rostlinného původu. Šablona číslo materiálu III/2-2 III/2-2-14
2
Předběžná příprava potravin rostlinného původu
Obrázky zdroj: Klipart Office online
3
Předběžná příprava potravin rostlinného původu
Čištění potravin provádíme dvěma způsoby : - suchým, - mokrým. Klipart Office online Klipart Office online
4
Čištění suchým způsobem
Přebírání – luštěniny, rýže, kroupy, ovoce. Loupání – zelenina, ovoce, brambory. Obrázky zdroj: Klipart Office online
5
Čištění suchým způsobem
Škrábání – nové brambory, kořenová zelenina, křen. Okrajování- žloutnoucí listy kapusty, zelí. Klipart Office online Klipart Office online Klipart Office online
6
Čištění suchým způsobem
Vypeckování Vylupování – zelený hrášek, fazolky Klipart Office online Klipart Office online
7
Čištění suchým způsobem
Roztloukání – jádra ořechů, mandlí. Vykrajování – ovoce a zelenina. Prosívání – mouka. Obrázky zdroj: Klipart Office online
8
Kontrolní test Jak provádíme čištění potravin mokrým způsobem?
Uveďte příklady čištění suchým způsobem u luštěnin.
9
Kontrolní test - řešení
Přebírání, loupání, škrábání, okrajování, vypeckovávání, vylupování, roztloukání, vykrajování, prosívání. Uveďte čištění suchým způsobem u luštěnin – vylupování.
10
Čištění mokrým způsobem
Máčení – uvolnění hlíny a nečistot z brambor, kořenové zeleniny, ředkviček. Zelí a květák máčíme ve vlažné, osolené. Křehké ovoce – rybíz, hroznové víno – vložíme do cedníku a ponoříme do vody. Obrázky zdroj: Klipart Office online
11
Čištění mokrým způsobem
Oplachování pod tekoucí vodou – oloupané brambory, zelená fazolka a hrášek. Klipart Office online Klipart Office online
12
Čištění mokrým způsobem
Sprchování – křehké druhy ovoce a zeleniny (jahody, maliny, hlávkový salát). Obrázky zdroj: Klipart Office online
13
Čištění mokrým způsobem
Proudem vody - zeleninové natě ( petrželová, celerová nať, kopr, ….). Klipart Office online Klipart Office online Klipart Office online
14
Čištění mokrým způsobem
Výměnou vody – až na dně nádoby nezůstane nečistota ( špenát, houby..). Klipart Office online
15
Další zpracování ovoce a zeleniny
Po důkladném očištění ovoce a zeleniny zpracováváme dále : - půlením, - čtvrcením. Krájením: - najemno, - na kolečka, - na nudličky, - na hranolky, - kostky. Krouháme, meleme, sekáme, lisujeme.
16
Kontrolní test Jak provádíme předběžnou úpravu potravin mokrým způsobem? Jak dále upravujeme čisté potraviny? Jakou předběžnou úpravu provádíme u petrželové natě?
17
Kontrolní test - řešení
Máčení, oplachování ovoce pod tekoucí vodou, sprchování, proudem vody, výměnou vody. Půlení, krájení, čtvrcení, strouhání, mletí, sekání, lisování.Jak dále upravujeme čisté potraviny? Jakou předběžnou úpravu provádíme u petrželové natě – proudem vody.
18
Přiřaďte správně do skupin
Klipart Office online Mokré čištění Suché čištění Vylupování roztloukání sprchování oplachování máčení vykrajování Škrábání loupání
19
Přiřaďte správně do skupin
Klipart Office online Mokré čištění Suché čištění Vylupování roztloukání sprchování oplachování máčení vykrajování Škrábání loupání
20
Použitá literatura http://www.bioportal.cz
Šebek, Luboš. Technologie kuchyňského provozu ve zdravotnických a sociálních zařízeních: 1. vyd. Praha: Septima, 2005, 123 s. ISBN MOŠNA, František et al. Provoz a údržba domácnosti. první. Praha: Fortuna, ISBN Kliparty Office online
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.