Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Dostupné z Metodického portálu ISSN:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Dostupné z Metodického portálu ISSN:"— Transkript prezentace:

1 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785.
Obiloviny Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

2 OBSAH Obecná charakteristika1 Obilné zrno1 Význam ve výživě1
Druhy a využití1 Ostatní výrobky z obilovin1 Posuzování jakosti1 Vady2 Skladování2

3 Obecná charakteristika obilovin
Důležitá zemědělská plodina (rostlina) Základní složka výživy Surovina pro výrobu potravinářských výrobků Zrno obsahující škroby Krmivo pro hospodářská zvířata

4 Obilné zrno Části zrna: Obaly (obalová vrstva, aleuronová vrstva)
Obr. 1: Obilné zrno Části zrna: Obaly (obalová vrstva, aleuronová vrstva) Jádro (endosperm) Klíček (zárodek)

5 Obilné zrno Druhy květenství obilovin: V klasu (pšenice, žito, ječmen)
V latě (oves, proso, pohanka, laskavec, rýže) V palici (kukuřice)

6 Význam ve výživě Celulóza Bílkoviny Tuky Vitamíny E, B
Nerostné látky: draslík, fosfor, hořčík, vápník Stopové prvky

7 Druhy a využití Pšenice – mouka, krupice, škrob, lepek, slad, kroupy
Žito – mouka (chléb), perník, obilná kávovina, destiláty Ječmen – slad, kroupy, líh Oves – krmivo, ovesné vločky Kukuřice – krmivo, mouka, škrob

8 Druhy a využití Rýže – příloha, zavářka, kaše, nákypy Proso – mouka
Pohanka – kaše, zavářka Laskavec – amarantová celozrnná mouka

9 Druhy obilí – Pšenice Obr. 2: Pšenice

10 Druhy obilí – Žito Obr. 3: Žito

11 Druhy obilí – Oves Obr. 4: Oves

12 Druhy obilí – Ječmen Obr. 5: Ječmen

13 Druhy obilí – Kukuřice Obr. 6: Kukuřice

14 Ostatní výrobky z obilovin
Směsi z obilovin Obilninové instantní kaše Směsi na přípravu houskových knedlíků Müsli Obilné maso Obilovinové pukavce (pop-corn) Obilovinová mléka

15 Posuzování jakosti Senzoricky: Vzhled Barva Vůně Laboratorně: Hmotnost
Obsah vody Obsah příměsí Škrobnatost Klíčivost

16 Vady Vysoký obsah vody Napadení škůdci Poškození zrn Cizí příměsi
Zatuchlost Plíseň Naklíčení

17 Skladování Sklady (čisté, suché, větratelné)
Ochrana před živočišnými škůdci a hmyzem (pravidelná deratizace, dezinsekce) Ochrana před vlhkostí

18 Kontrolní otázky Uveďte charakteristiku obilovin a jejich národohospodářský význam. Jaké druhy květenství u obilovin znáte a uveďte příklady. Uveďte z jakých částí se skládá obilné zrno. Vyjmenujte druhy obilovin a uveďte použití. Vyjmenujte jakostní znaky a vady obilovin. Popište jak se obiloviny skladují.

19 Literatura – knihy KAVINA, Josef. Zbožíznalství potravinářského zboží pro 1. ročník. 2. vydání. Praha: IQ 147, č. j / VANDA, Pavel a kol. Zbožíznalství pro I. až III. ročník. 1. vydání. Praha: SPN, č. j /

20 Literatura – obrázky Obrázky:
PEKINENSIS. [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: < 2. BLUEMOOSE. [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < 3. LSDSL. [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < 4. FK. [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < 5. CARPORT. [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < 6. POLLINATOR. [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <


Stáhnout ppt "Dostupné z Metodického portálu ISSN:"

Podobné prezentace


Reklamy Google