Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Socioekonomická geografie
Zemědělství Socioekonomická geografie
2
Hospodářské sektory Primér Sekundér Terciér Kvartér - zemědělství
- lesnictví rybolov těžba surovin zpracovatelský průmysl stavebnictví - služby (obchod, doprava, spoje, peněžní služby…) - věda, výzkum, školství
3
Zemědělství Historie Typy zemědělské výroby
Rozmístění zemědělské výroby Rozdělení zemědělské výroby Lesnictví Rybolov
4
Vznik zemědělství 9. tisíc př.n.l. v oblasti tzv. Úrodného půlměsíce, střední Amerika, oblast Žluté řeky Obilí, luštěniny Domestikace zvířat Mechanizace, chemizace, šlechtitelství Gencentra
5
čaj Středomoří okurky Chile banánovník Čína jabloň Etiopie vinná réva Brazílie olivy Indie kávovník Střední Asie rajče Zadní Indie brambor Bolívie jahodník Mexiko kakaovník Přední Asie
6
Typy zemědělské výroby
Samozásobitelské rotační zemědělství Tropická oblast Afriky a Ameriky Vypalování lesů Nízká produktivita Sladké brambory, proso, kukuřice, luštěniny Samozásobitelské intenzivní zemědělství Intenzivní využívání půdy Pomoc zvířat, umělé zavlažování Monzunová Asie Vysoká produkce – přebytky na export Rýže
7
Zemědělství velkostatků
Plantážnictví Vysoká specializace – vysoké výnosy Latinská Amerika Monokultury: bavlna, káva, kakao, tabák, kaučuk, banány Zemědělství velkostatků Vysoká mechanizace a chemizace – vysoké výnosy Průmyslové plodiny, skleníky, pěstování krmiv a navazující chov dobytka Evropa Rančerství Majitel stáda najímá zaměstnance na ochranu a pastvu dobytka Vysoká efektivita USA, Austrálie
8
Rozmístění zemědělské výroby
Přírodní faktory Půda: a) zemědělská b) orná - půdní druhy a typy Georeliéf - Nadmořská výška - Svažitost terénu - Expozice terénu Podnebí - Teplota - Srážky [1] Terasovitá rýžová pole
9
Socioekonomické faktory
Trh (spotřeba) – produkty, které rychle podléhají zkáze, se pěstují nejblíže městu Doprava – prostorový rozptyl zemědělství, rozsáhlé monokulturní oblasti Pracovní síla – hlavně v rozvojových zemích, ve vyspělých silná mechanizace
10
Rozdělení zemědělské výroby
Rostlinná výroba – potraviny pro lidskou výživu, krmivo pro dobytek, technické plodiny Obilniny: dominantními plodinami jsou pšenice, kukuřice, rýže. 55% sklizených obilovin je určeno pro lidi, 45% jsou krmiva. Hlavními exportéry pšenice a kukuřice jsou: USA, Kanada, Austrálie. Producenty rýže jsou Čína, Indie.
11
Olejniny: sója, slunečnice, bavlník, řepka olejná, podzemnice olejná, len, olivovník, palma kokosová, palma olejná Hlíznaté rostliny: potravina, krmivo, výroba cukru, škrobu a lihu - Brambory (Čína, Rusko, Polsko), batáty, maniok, jamy - Cukrová řepa, cukrová třtina Ovoce a zelenina: nemají velkou výživovou hodnotu, ale obsahují vitaminy - citrusy, banány, jablka, vinná réva, rajčata, zelí
12
Pochutiny: nepatrná výživová hodnota, výrazná chuť a vůně
Pochutiny: nepatrná výživová hodnota, výrazná chuť a vůně. Objem produkce neustále roste Čaj: 4/5 produkce v monzunové Asii, Indie, Cejlon, Keňa Káva: pochází z Etiopie (provincie Kafa), pěstuje se v Brazílii a Kolumbii Kakao: pochází ze střední Ameriky, pěstuje se v Côte ď Ivore, Brazílii a Ghaně Největšími dovozci pochutin jsou Spojené státy, Evropa a Japonsko [2] Čajovník [3] Kávovník [4] Kakaovník
13
Živočišná výroba Typy živočišné výroby Extenzivní chov Intenzivní chov
Kočovný Polokočovný Transhumance Moderní extenzivní chov Intenzivní chov Vývojový chov alpského typu Intenzivní stálý chov Moderní stájový chov [5] Extenzivní chov [6] Intenzivní chov
14
Chov domácích zvířat a drůbeže
Chov skotu: Pro mléko – v okolí měst, hustě osídlené oblasti Evropy a Ameriky Pro maso – může být extenzivní i intenzivní, 30% světové spotřeby masa Hlavními exportéry masa jsou Austrálie, Německo, Francie, Nový Zéland Chov prasat Rychlá produkce a malá spotřeba krmiv Oblasti s mírným a chladnějším podnebím Čína, Nizozemsko, Belgie, Dánsko, Kanada Chov ovcí Chov na vlnu, mléko i maso Austrálie, Nový Zéland, Argentina
15
Chov drůbeže: maso, vejce, peří Velké drůbežářské kombináty v hustě zalidněných oblastech USA, Francie, Nizozemsko Dalšími chovanými zvířaty jsou buvoli, kozy, koně, osli, velbloudi, muly…
16
Rybolov Lov a chov ryb Lov mořských savců (velryb, vorvaňů)
Lov krabů, raků, ústřic, humrů, langust atp. 80% úlovku je ke konzumaci, 20% je zpracováno na moučku, rybí tuk a ve farmaceutickém průmyslu Roční průměrná světová spotřeba ryb na 1 obyvatele je 18 kg rybího masa (v Japonsku 60 kg) Nejvýznamnějšími lovišti jsou šelfová moře Tichého a Atlantského oceánu Akvakultura a Marikultura
17
Lesnictví Severní lesní pás – 2 mld. ha, Rusko, USA, Kanada; 2/3 jehličnaté lesy Jižní lesní pás – 2mld. ha, 2/3 deštné lesy, od konce 80 let zmenšení o 40% Výroba řeziva, celulózy, papíru, palivo
18
Zdroje: Kašparovský, K.:Zeměpis 1 v kostce pro střední školy. Havlíčkův Brod, Fragment Bičík, I. & kol.2003: Hospodářský zeměpis – Globální geografické aspekty světového hospodářství. ČGS [1] Wikipedia [online]. Rice [cit ]. Dostupné z: [2] Wikipedia [online]. Tea [cit ]. Dostupné z: [3] Wikipedia [online]. Cacao [cit ]. Dostupné z: [4] Wikipedia [online]. Coffe [cit ]. Dostupné z: [5] Wikipedia [online]. Cattle [cit ]. Dostupné z: [6] Wikipedia [online]. Intensive pig farming [cit ]. Dostupné z:
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.