Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Kateřina Kupková, 4.I. Sítě peer-to-peer historicky vznikaly spíše jako řešení pro velmi malé počty uživatelů, kterým se společný správce nevyplatí, resp.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Kateřina Kupková, 4.I. Sítě peer-to-peer historicky vznikaly spíše jako řešení pro velmi malé počty uživatelů, kterým se společný správce nevyplatí, resp."— Transkript prezentace:

1 Kateřina Kupková, 4.I

2 Sítě peer-to-peer historicky vznikaly spíše jako řešení pro velmi malé počty uživatelů, kterým se společný správce nevyplatí, resp. pro takové kolektivy které si správce nemohou dovolit a musí si poradit samy. Tomu odpovídá i technické řešení sítí peer-to-peer, které se většinou snaží klást jen skutečně minimální požadavky na uživatele jak při své instalaci, tak i při rutinním provozu, a naopak maximum věcí se snaží řešit automaticky, bez zásahu uživatelů. Tomu pak bývá přizpůsobeno i celkové "vyladění" sítí peer-to-peer, které bývají optimalizovány na jednoduchost, spolehlivost a pokud možno i samoopravnost, byť za cenu nižšího celkového výkonu, rychlosti, propustnosti atd.

3 U sítí peer-to-peer se nejčastěji platí samostatně za každý jednotlivý uzel, bez ohledu na to zda bude využit jako klient, jako server či jako obojí současně. Vše přitom bývá inkrementální, v tom smyslu že licence lze kupovat (na začátku) i přikupovat (později) po jednotlivých kusech (míněno pro každý jednotlivý uzel), a celková cena je v zásadě lineárně závislá na počtu uzlů (pomineme-li různé množstevní slevy či tzv. bundly).

4 V praxi samozřejmě záleží na tom, jak se uživatel té které pracovní stanice rozhodne: co ze svých "místních" zdrojů si ponechá jen a jen pro sebe, a co z nich nabídne ke sdílení ostatním.

5 První komerčně úspěšnou sítí typu peer-to-peer, která se postarala o následnou popularitu tohoto druhu lokálních sítí, byla síť Lantastic firmy Artisoft.

6  komunikace mezi dvěma procesy či programy  právo navazování spojení

7 Oba účastníci mají stejné postavení v rámci svého systému, a při které jsou současně zastřeny všechny případné fyzické rozdíly mezi počítači na obou stranách. V případě vrstevnatých modelů počítačových sítí se tím obvykle míní komunikace mezi dvěma vrstvami na stejné úrovni hierarchického členění.

8 Zdůrazňuje takovou variantu, při které oba účastníci mají stejné právo iniciovat, resp. navázat vzájemné spojení.

9 Ve velmi malých sítích např. se dvěma či třemi uzly by nebylo efektivní pro velké náklady na vyhrazený centrální file server mít správce. Vedle sítí serverového typu se proto časem prosadila i taková řešení, která lépe vyhovují potřebám velmi malých sítí. Myšlenka je zde taková, že to co je vhodné sdílet, se nepřesouvá na centrální počítač (který pak ani nemusí existovat), ale ponechává u svého vlastníka - tedy na jeho počítači. Ten pak může vystupovat současně v roli serveru i v roli klienta (resp. pracovní stanice) - tj. nabízet ostatním to, co vlastní sám a je ochoten poskytnout formou sdílení, a současně využívat to, co nabízí ostatní. V jistém smyslu jsou pak všechny uzly sítě rovnocenné (každý může dle svého uvážení vystupovat v roli serveru, v roli klienta i v obou rolích současně), a proto se toto řešení označuje přívlastkem "peer-to-peer". Se správcem nebo bez n ě j?

10 Firma Novell vstoupila do světa sítí peer-to-peer, nejprve se svým systémem NetWare Lite, a později s druhým pokusem jménem Personal NetWare. Firma Microsoft vstoupil do světa sítí peer-to-peer, a začal je zabudovávat do „obyčejných" Windows určených pro uživatelské pracovní stanice (počínaje Windows for Workgroups ). Takže běží-li dnes na vašem počítači ona Windows for Workgroups (Windows 3.11), nebo novější Windows 95, máte vlastně vše potřebné pro síť peer-to-peer přímo na svém stole.

11 Výrazný nástup lokálních sítí by nebyl vůbec možný bez toho, aby existovaly dostatečně rychlé, laciné a jednoduché přenosové technologie, umožňující propojit jednotlivé uzly lokálních sítí a přenášet mezi nimi data. Fenomén Ethernet Nejznámější takovouto technologií je bezesporu Ethernet, který se v jistém smyslu stal i určitým synonymem pro "to, na čem běhají lokální

12 Ethernet byl také hned od počátku "šit na míru" vlastnostem takového přenosového média, které se ve své době nejlépe hodilo pro budování lokálních počítačových sítí - tedy koaxiálního kabelu. Zajímavou a důležitou vlastností Ethernetu je to, že je nedeterministický - nezaručuje totiž žádnému uzlu, že se v konečném čase "dostane ke slovu" a bude moci přenést to, co přenést potřebuje. Pokra č ování Celkový efekt je pak takový, že není předem garantováno, za jak dlouho se podaří uskutečnit jakýkoli přenos (a dokonce ani zda se to vůbec podaří, i když tato pravděpodobnost bývá v praxi zanedbatelná).

13 síť serverového typu síť peer-to-peer postavení uzlů sítěasymetrickésymetrické umístění sdílených zdrojů na jednom místě (na centrálním serveru) na více místech (u vlastníků) optimalizováno narychlost a výkonjednoduchost předpokládá se správce sítě anone cena odvozena od počtuuživatelůuzlů cena je inkrementálníneano


Stáhnout ppt "Kateřina Kupková, 4.I. Sítě peer-to-peer historicky vznikaly spíše jako řešení pro velmi malé počty uživatelů, kterým se společný správce nevyplatí, resp."

Podobné prezentace


Reklamy Google