Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilLaura Tomanová
1
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ
2
VITAMÍNY POŘADOVÉ ČÍSLO: Š III/2/7 VZ AUTOR: Mgr. Eliška KLEINOVÁ
3
Vitamíny Vitamíny patří spolu se sacharidy, bílkovinami a tuky k základním složkám potravy. Jsou to esenciální látky, které jsou důležité při procesech vstřebávání a výměny látek, tj. podílejí se na metabolismu organismu. Existuje 13 základních typů vitamínů, které lze dělit do dvou skupin: 1.Vitamíny rozpustné ve vodě 2.Vitamíny rozpustné v tucích ZŠ a MŠ tř. Dr. E. Beneše 456 Bohumín
4
Vitamíny rozpustné ve vodě Vitamíny rozpustné ve vodě naše tělo dobře přijímá, ale neumí dlouhodobě ukládat. Patří sem: komplex vitamínů B (souhrnně B-komplex): B 1 při jeho nedostatku pociťujeme únavu, křeče ve svalech a podrážděnost. Zdrojem jsou především kvasnice, játra, srdce, ledviny, obiloviny a vepřové maso. B 2 mezi projevy nedostatku patří záněty ústní sliznice. Najdeme ho v mléce, zelenině, kvasnicích, játrech, ledvinách a srdci. B 3 též vitamín PP nebo niacin se vyskytuje v mnoha potravinách rostlinného i živočišného původu, zdroji jsou např. tuňák, vejce, fazole, hrách, mrkev, krůtí maso. Jeho absence může způsobit zánět nervů, duševní poruchy, záněty sliznic a kůže a těžké průjmy. B 5 (kyselina pantothenová) se účastní metabolismu všech živin v těle. Nachází se hlavně v mase a vnitřnostech, celozrnném pečivu a luštěninách. Její nedostatek se projevuje křečemi v nohách, nechutenstvím a nespavostí, depresemi a sníženou odolností vůči infekcím. ZŠ a MŠ tř. Dr. E. Beneše 456 Bohumín
5
B 6 při jeho nedostatku se pomalu a těžce hojí záněty. Zdrojem jsou mléko, kvasnice a maso. B 9 (kyselina listová) je nezbytný pro syntézu nukleových kyselin, při krvetvorbě a zvláštní význam má pro normální růst a vývoj plodu. Je obsažen v listové zelenině (špenát, růžičková kapusta, brokolice). B 12 je nezbytný pro udržení normální krvetvorby; projevem absence tohoto vitamínu je nedostatek červených krvinek. vitamín C – zdrojem je ovoce a zelenina. Působí na tvorbu vaziva, kosti a chrupavky, zvyšuje odolnost proti infekcím a urychluje hojení ran. Projevy nedostatku jsou snížená odolnost proti infekcím, krvácivost dásní a vypadávání zubů. vitamín H – (také zvaný vitamín B 7 nebo koenzym R) má písmeno v názvu odvozeno od německého slova Haut, tedy kůže, neboť extrakty obsahující tuto látku měly léčivé účinky na kožní léze. Jeho nedostatek může vyvolat změny na pokožce a nervové poruchy. ZŠ a MŠ tř. Dr. E. Beneše 456 Bohumín
6
Vitamíny rozpustné v tucích A, D, E a K jsou vitaminy, jejichž molekuly jsou podobné tukům absorbovaným v potravě a jejich absorbce probíhá současně s nimi. Množství vstřebaných vitamínů záleží na kvalitě tuku v potravě. Efektivnost vstřebávání se tak pohybuje v rozmezí od 40% - 90%. Jakmile jsou jednou ale vstřebány, beze zbytků postupují přímo k cílovým buňkám v těle. Vitamín A je obsažen v barevné zelenině a ovoci, v mléce, v rybách, vejcích atd. Projevy nedostatku mohou být šeroslepost, nadměrné rohovatění kůže a poruchy vazivových struktur. Vitamín D se nachází ve vnitřnostech, tučných rybách, kvasnicích, vejcích a mléku. Jeho nedostatek se projevuje odvápněním zubů a kostí. Vitamíny rozpustné v tucích ZŠ a MŠ tř. Dr. E. Beneše 456 Bohumín
7
Vitamín E najdeme v rostlinných olejích, živočišných tucích a obilovinách. Projevy nedostatku jsou rozpad jaterních buněk a malá odolnost červených krvinek. Vitamín K se nachází v zelenině (květák, kedlubna, zelí, salát atd.), obilovinách, vejcích, mase a v mléce. Řídí výrobu látek nezbytných pro srážení krve a zajišťuje tvorbu dostatečného množství činností bakterií ve střevě. Při nedostatku může dojít k poruše střevního vstřebávání, k prodloužení doby nutné k zástavě krvácení. ZŠ a MŠ tř. Dr. E. Beneše 456 Bohumín
8
Při nedostatku vitamínů, tzv. hypovitaminóze, se mohou objevovat poruchy funkcí organismu, nebo i velmi vážná onemocnění. Přebytečných vitamínů rozpustných ve vodě se organismus dokáže zbavit a pokud přestaneme vitamín přijímat, organismus z těla nadbytečné množství vyloučí. U vitamínů rozpustných v tucích se naše tělo tak snadno nezbaví; může dojít k hypervitaminóze. Nejrizikovější je v tomto ohledu vitamín A, u nějž existují případy smrtelných otrav nebo otrav s doživotními následky. Vitamíny jsou nutné pro udržení mnohých tělesných funkcí a jsou schopny posilovat a udržovat imunitní reakce. ZŠ a MŠ tř. Dr. E. Beneše 456 Bohumín
9
Do kterých dvou skupin dělíme vitamíny? Jak se nazývá nedostatek vitamínů? Jak se nazývá přebytek vitamínů a u které skupiny vitamínů k němu dochází? Pár otázek k zopakování ZŠ a MŠ tř. Dr. E. Beneše 456 Bohumín
10
KONEC ZŠ a MŠ tř. Dr. E. Beneše 456 Bohumín
11
ZDROJE Obrazový materiál pochází z vlastních zdrojů. ZŠ a MŠ tř. Dr. E. Beneše 456 Bohumín
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.