Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Základní pojmy ve výživě
Výživa a potraviny Základní pojmy ve výživě
2
Základní pojmy ve výživě
Hygiena výživy je obor hygieny, který zkoumá vliv výživy na člověka a způsoby zajištění optimální výživy člověka. Racionální výživa (racio = rozum) je taková, která odpovídá potřebám organismu po stránce kvality i kvantity a je založena na vědeckých základech. U člověka zohledňuje věk, pohlaví, aktivitu, zdravotní stav a jiné fyziologické potřeby. Většina lidí se racionálně nestravuje. Dieta je vhodné složení stravy, které musí zajistit dostatek energie i živin. Často se upravuje v závislosti na zdravotním stavu organismu. Neznamená to hubnutí.
3
Vliv výživy na člověka http://thedogshite.blogspot.cz
4
Základní pojmy ve výživě
Základní živiny - cukry, tuky, bílkoviny - vitamíny, minerální látky, enzymy Energetická hodnota potravin vyjadřuje množství energie obsažené v potravinách, udává se v kaloriích (cal) nebo joulech (J). Potravinářská aditiva jsou látky přidávané do potravin, které upravují jejich chuť, vůni, barvu, konzistenci, trvanlivost a podobně. Často nemají žádnou výživovou hodnotu a ve větším množství jsou zdravotně škodlivé.
5
Základní pojmy ve výživě
Toxické látky jsou sloučeniny s toxickými účinky, antinutriční látky a alergeny. Jsou přirozenou součástí některých rostlin, hub a živočichů. V potravinách rostlinného původu se s nimi setkáváme častěji. Vznikají v potravinách i uvnitř člověka také jako odpadní produkty bakterií, plísní, kvasinek a jiných parazitů.
6
Plíseň Aspergillus flavus
7
Konec prezentace Děkujeme za pozornost.
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.