Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilLaura Horáčková
1
www.zlinskedumy.cz Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.1007 AutorIng. Zdeněk Pilka Název šablonyIII/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUMuTrávení glycidů - polygastři Stupeň a typ vzděláváníStřední vzdělání s maturitou Vzdělávací oblastChov zvířat PředmětChov zvířat Tematický okruhFyziologie Druh učebního materiáluVýukový materiál Cílová skupinaŽák, 2. ročník AnotaceRozklad glycidů v trávícím traktu Vybavení, pomůcky- Klíčová slovaPolysacharid, glycid Datum19.11.2103
2
Trávení glycidů polygastři
3
Amyláza Maltáza Sacharáza Laktáza
4
Všechny glycidy se rozloží na těkavé masné kyseliny a ty se vstřebají do krve
5
V krvi polygastrů hraje energetickou roli kyselina octová, propionová a mléčná
6
Monosacharidy - jsou tvořeny právě jednou cukernou jednotkou, podle typu karbonylové skupiny je dělíme na: aldózy obsahující v lineární formě karbonylovou skupinu na koncovém uhlíku, jsou to tedy polyhydroxyaldehydy - např. glukóza -hroznový cukr ketózy obsahující v lineární formě karbonylovou skupinu na jiném než koncovém uhlíku, jsou to tedy polyhydroxyketony - např. fruktóza - ovocný cukr
7
Polysacharidy - jsou tvořeny více než deseti cukernými jednotkami. Nízkomolekulární polysacharidy, tvořené nejvýše několika desítkami cukerných jednotek a vznikající většinou z vysokomolekulárních polysacharidů částečnou hydrolýzou (např. rozpustný škrob). Vysokomolekulární polysacharidy, jsou přírodní polymery složené z mnoha desítek až stovek cukerných jednotek; v živých organismech slouží například jako zásobárna energie (např. škrob, glykogen), nebo mají stavební funkci (např. celulóza, chitin).
8
Energetickou funkci glukózy u polygastrů nahrazují: Těkavé masné kyseliny Kyselina octová Kyselina propionová Kyselina mléčná Jsou v krvi přežvýkavců hojné a představují Pohotový zdroj energie
9
Zdrojem jsou nejčastěji objemná krmiva Čili rostlinná těla, která jsou celulotickými Bakteriemi v předžaludcích rozložena a později Ve slezu a tenkém střevě strávena a vstřebána Do krve, kde mají velmi významnou energetickou roli
10
ZDROJE A PRAMENY 1)PAŠKA, Ivan. Živočíšna výroba: Vysokoškolská učebnica pre študentov študij. odborov fytotechnický, mechanizačný a automatizované systémy riadenia poľnohospodárskych vysokých škol. 1. vyd. Bratislava: Príroda, 1991, 401 s. ISBN 80-070-0417-3 2) ROZMAN, Josef. Obecné základy živočišné výroby. 1. vyd. Praha: Státní zemědělské nakladatelství, 1981. ISBN 07-076-81. Autor animace : ing. Zdeněk Pilka
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.