Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tvorba vzdělávacích programů pro prádelenství a čistírenství

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tvorba vzdělávacích programů pro prádelenství a čistírenství"— Transkript prezentace:

1 Tvorba vzdělávacích programů pro prádelenství a čistírenství
CZ.1.07/3.2.05/

2 Technologické postupy čištění usní a kožešin
CZ.1.07/3.2.05/ Ing. Petr Šebestian, Jeseníky, 2014

3 Základní popis technologie
Převládají procesy chemické a mechanické Dnes se již více využívá speciální strojní vybavení, které usnadňuje a nahrazuje ruční práci I zde jako v kterémkoliv procesu jsou stanovovány parametry, jejichž dodržování je pro dobrý výsledek celého procesu nutné. Jako např. teplota lázní, doba trvání lázní, množství chemikálií, …

4 Vydělávání kožek příprava námok mízdření činění mazání - sušení úprava

5 Stavba řemene Řemen kožešiny má 3 základní vrstvy 1. pokožku 2. škáru
3. podkožní vazivo

6 pokožka řemene - kůže je vrchní vrstva kůže skládající se z několika vrstev buněk, kdy jednotlivé vrstvy jsou vývojovými stádii pokožky vrstva bližší škáře obsahuje buňky živé vrchní vrstva buňky odumřelé, rohovité při výrobě usní se pokožka odstraňuje i s chlupy při výrobě kožešin se odstranit nemůže a musí být na kůži zachována i se srstí

7 Škára Je základní vrstva kůže složená z vláknitých bílkovin, kolagenu, elastinu, retikulinu a z nevláknitých bílkovin albumin, globulinu, které se v koželužství nazývají mezivlákitými bílkovinami. Škáru můžeme rozdělit na dvě vrstvy, z nichž jedna obsahuje spodní částí chlupových váčků a potní i tukové žlázy nazývá se vrstva papilární. Spodní část škáry se nazývá vrstva retikulární.

8 Podkožní vazivo Podkožní vazivo je tvořeno vrstvou blan, které jsou slabě spojeny se škárou. Tato vrstva má i špatné vlastnosti ve vztahu k propouštění roztoků a je málo tažná a snižuje tažnost řemene. Protože je nutné zpřístupnit škáru pro působení chemických prostředků, je nutné tuto vrstvu beze zbytku odstranit což je základním procesem pro mízdření po námoku řemene.

9 Stavba srsti Srst se skládá z různých typů chlupů. Jednotlivé chlupy jsou rohovitá vlákna mající podobnou stavbu a převážně jsou složena z bílkoviny keratin. Chlup s skládá z části uložené v řemenu - kořene a z jeho volné části nad pokožkou řemene - stvolu. Kořen chlupu je umístěn v chlupovém váčku a látky spojující kořen chlupu s váčkem jsou velmi choulostivé na působení bakterií a i různých chemikálií, jejichž působením se snadno rozkládají a tím dochází k línání

10 Typy kožešin a kůží Králičiny, které se mohou při zpracování dělit na mnoho možností barvením a stříháním nebo dalšími úpravami na jiné typy, jehnětiny a skopovice, divočiny se dále dělí podle původu na křečky, stříbrné a ušlechtilé lišky, červené lišky, veverky a popelky, tchoři a svišti. Z dalších divočin potom přicházejí v úvahu krtek, nutrie, bizam, bobr, vydra sobol, norek, kuna, sysel, vlk, šakal, pes, lachtan medvědí, tuleň a hranostaj, kolinski - lasice čínská a japonská a skunk. Kozinky, které se dělí na čínské a ostatní.

11 Vlastní technologické postupy
Pro tento sortiment bez ohledu na sortiment se vždy používá jednolázňový postup v chemickém čistícím stroji, toto platí hlavně pro čistění v perchloretylenu jako u nás nejběžnějším rozpouštědlem.

12 Odstranění pachu (deodorace)
Deodorace má analogickou funkci jako proces sušení, avšak v tomto případě se zapne ventilátor tak, aby se točil obráceně, takže teplý vzduch se při průchodu tepelným čerpadlem ochladí a potom proudí do bubnu, kde ochlazuje oděvy. Kožešiny a beraní kožešiny se čistí pouze jednolázňovým postupem s přídavkem antistatického prostředku, aby se docílilo neslepení vlasu.

13 Odstranění pachu (deodorace)
DESTILÁTOR ČERPADLO

14 Vyvažovací čidlo Toto čidlo kontroluje, aby se stroj nedostal během extrakční fáze do nerovnováhy a aby zůstal v určených hodnotách. V případě, že se stroj v manuálním režimu dostane do extrémní nerovnováhy, zastaví se. V automatickém režimu provede cyklus „VYSTŘEDĚNÍ OBLEČENÍ“ a dokončí prací cyklus podle naprogramování. Tato funkce je podmíněna tím, že stroje pracující s KWL jsou odpružené a tím je nutné zajistit rovnoměrné rozložení zakázek.

15 Sušení Při fázi odstřeďování se z oblečení podle jeho povahy odstraní 70 až 85% rozpouštědla. Aby se odstranilo zbývající rozpouštědlo, je nutný konečný sušicí cyklus oděvů.

16 Dezodorizace (fáze ochlazování)
Po ukončení sušení následuje fáze chlazení oděvů. V této fázi se větrák otáčí opačným směrem a všechny tepelné zdroje se vypnou. Horký vzduch prochází studenou spirálou a je ochlazován před vstupem do bubnu, kde naráží na horké oděvy. Tato fáze umožňuje odstranit výpary rozpouštědla, které zůstaly uvnitř bubnu; navíc pokles teploty umožňuje zabránit pomačkání čištěného oblečení a tím usnadňuje následující fázi žehlení.

17 Schéma podtlakového destilátoru

18 Jednolázňový postup pro kožešiny s vlasem
Opět se provádí klasickým postupem, tedy po naložení se napouští rozpouštědlo a do lapače se tentokrát přidává pouze antistatický prostředek, protože nelze používat domašťění aby nedošlo k namaštění vlasu. Praní čerpadlovým okruhem je poměrně krátké opět v závislosti na typu kožešiny čím jemnější tím kratší čas. Sušení opět velmi mírné opět s ohledem na typ kožešiny. Po vyjmutí se provádí pouze vyčesání vlasu, a pokud je potřeba dožehluje se podšívka. I zde platí nepoužívat páru!

19 Tříbení v houbičkách Tento způsob údržby je velmi vhodný pro broušené kůže a lakované kůže, kdy není žádoucí, aby se rozpouštědlo dostalo pod tuto vrstvu – zakázka se čistí pouze povrchově Opět je velmi důležitá příprava před vlastním čistěním kdy je nutné narušit mosazným kartáčem exponovaná místa používání zesilovače vhodného pro kůže opět bez přídavku vody a v případě potřeby provést detáš.

20 Mokré čistění  Při tomto způsobu se v lázni zakázky perou s prostředkem na praní a prostředek, který slouží jako ochrana kůže, aby nedošlo k odmaštění řemene. Využívá se komplexní systém, kdy se působení jednotlivých účinků kombinuje a při mokrém čistění se působení mechaniky a teploty nahrazuje působením chemických přísad a prostředků s časem.

21 Jednotlivé funkce mokrého čištění
Přítok vody Hladina lázně Teplota lázně, ohřev lázně Dávkování prostředků Otáčky Rychlost ochlazování Rychlost vypouštění Doba odstřeďování Bzučák

22 GARANCE BRNO, spol. s r. o. CZ.1.07/3.2.05/04.0085
Použitá literatura [1] VRBACKÝ, Rudolf. Vydělávání kožešin. Praha, 1972. [2] KARLÍK, Karol. Technologie chemického čištění pro 1. až 3. ročník odborných učilišť a učňovských škol: učební obor chemik prádelen a čistíren vyd. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1972, 300 s. [3] KADLČÍK,Zdeněk; ŠTULPA,Jaroslav. Detáš v teorii a praxi, Vydal Syndikát novinářů a SpaČ POSPÍŠIL, Zdeněk. Příručka textilního odborníka. 1. vyd. Praha: SNTL-Nakladatelství technické literatury, 1981, 2 sv., příl. [4] Girbau ,firmní literatura a návody k použití, 2011 – Interní zdroje [5] Renzacci ,firemní literatura a návody k použití, 2011 – Interní zdroje [6] Surfchimica,firemní literatura a návody k použití, 2009 – Interní zdroje [7] Informátor APaČ 2010 – 2014 GARANCE BRNO, spol. s r. o. CZ.1.07/3.2.05/


Stáhnout ppt "Tvorba vzdělávacích programů pro prádelenství a čistírenství"

Podobné prezentace


Reklamy Google