Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0996 Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_PEK.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0996 Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_PEK."— Transkript prezentace:

1 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0996 Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_PEK 221 Název školy: Obchodní akademie, Střední pedagogická škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Beroun Jméno autora:Ing. Lenka Jindráková Třída/ročník:3. ročník Datum vytvoření:22. března 2014

2 Vzdělávací oblast:Obchodní korespondence Tematická oblast:Počítač Předmět: Písemná a elektronická komunikace Výstižný popis způsobu využití, metodické pokyny: Seznámení s počítačem, jeho části, využití, historie, budoucnost Klíčová slova: Počítač, super počítač, sálový počítač, základní deska, RAM, zvuková, grafická karta, zdroj napájení, procesor, harddisk. Druh učebního materiálu: Materiál je určen pro interaktivní tabuli, dataprojektor

3 POČÍTAČ

4 Je elektronické zařízení, které zpracovává data pomocí předem vytvořeného programu. Používáme ho v práci, ve firmě, kanceláři, doma, ve škole a obchodní korespondenci si bez něho nedovedeme představit.

5 HISTORIE Za vynálezce dnešních počítačů je považován Charles Babbage, který v 19. století vymyslel základní principy fungování mechanického stroje pro řešení složitých výpočtů. Za prvního přímého předchůdce současných elektronických počítačů lze považovat elektronkový.

6 Z ÁKLADNÍ SOUČÁSTI OSOBNÍHO POČÍTAČE 1. Monitor (obrazovka) 2. Základní deska 3. Procesor 4. Paměť RAM 5. Rozšiřující karta 6. Zdroj 7. Optická mechanika 8. Pevný disk 9. Počítačová klávesnice 10. Počítačová myš

7 Z ÁKLADNÍ DESKA PC Základní deska je základem PC Napojují se na ni veškeré komponenty (součástky) Je umístěna na boční straně PC skříně Připojíme k ní také klávesnici, myš, USB zařízení apod.

8 PROCESOR Řídící centrum počítače – „mozek počítače“ Připojuje se na základní desku Udává „rychlost“ počítače

9 O PERAČNÍ PAMĚŤ - RAM Ukládá se do ní vše, s čím zrovna pracujeme. Po vypnutí počítače se vše z paměti RAM vymaže RAM jako stůl se šuplíky: Taháte věci ze šuplíků na stůl. Omezuje vás velikost stolu - čím větší stůl, tím více si na něj můžete položit. Není-li na stole místo, jste nuceni používát při práci i šuplíky. Plocha stolu je jako RAM a šuplíky jako pevný disk.

10 G RAFICKÁ KARTA Zajišťuje obraz, tedy to, co vidíte na monitoru. Slouží v současné době především pro hraní moderních náročných her.

11 PEVNÝ DISK - HARDDISK Ukládají se na něj veškeré dokumenty, fotky, hry, obrázky, atd. Data uložená na pevném disku se ani po vypnutí počítače nesmažou

12 Z VUKOVÁ KARTA Zajišťuje v počítači zvuk: Poslech hudby, zvuk při hraní her, apod.

13 O PTICKÁ CD/DVD MECHANIKA V běžné řeči nazývána „CEDEROMKA“ Slouží k poslechu hudby, prohlížení fotek, obrázků, sledování filmů z CD,DVD, a k jejich vypalování.

14 Z DROJ NAPÁJENÍ Dodává do počítače elektrický proud, aby PC fungoval. Jeho součástí je také větrák pro ochlazování skříně počítače.

15 VÝHODY A NEVÝHODY OSOBNÍ PC – TOWER + vysoký výkon + snadno měnitelný hardware - Kabeláž - Nepřenositelný TABLET + mobilita + rychlý přístup k netu + cena - Náchylný na zničení NOTEBOOK + mobilita + žádná velká kabeláž - Výdrž baterie - Omezené HW možnosti

16 P OČÍTAČ STANDARDU IBM - PC (P ERSONAL C OMPUTER )

17 POČÍTAČ APPLE

18 NOTEBOOK

19 I P AD MINI

20 T ABLET - A NDROID

21 SUPERPOČÍTAČ

22 Výkonný počítač Řádově vyšší výpočetní výkon než běžné počítače. Použití pro výzkum genomu, fyzikální modelování (např. modelování jaderných výbuchů, předpovídání počasí, pro hraní šachů). Mezi superpočítače lze zařadit i spojení velkého množství běžných osobních počítačů pomocí internetu.

23 SÁLOVÝ POČÍTAČ

24 B UDOUCNOST POČÍTAČŮ Počítače zasahují téměř do všech lidských činností i do běžného života. Předpokládá se, že jejich vliv se bude nadále zvyšovat a budou lidem poskytovat komfortnější služby. Počítače jsou stále více propojovány pomocí počítačových sítí a využívají celosvětovou síť Internet.

25 POUŽITÉ ZDROJE Materiál je dílem autorky učebních osnov odpovídajících ŠVP vyučovaných podle: http://www.123abc.cz http://pctuning.tyden.cz http://www.svethardware.cz/index.jsp http://vseohw.net http://www.pc-hardware.borec.cz http://www.msmt.cz http://en.wikipedia.org/wiki/TOP500 http://cs.wikipedia.org/wiki/Počítač http://aboutcomputercomponents.blogspot.cz http://www.coolnerds.com/newbies/hardware/hardware.htm http://gadgetlite.blogspot.cz/2013/02/download-form-up-government-hp-laptop.html http://www.t-mobile.cz/web/cz/osobni/telefony/dalsi-pristroje/ipad?WT.mc_id=Longterm-special- eshop_Sklik_PPC_Apple_iPad_Mini http://aukro.cz/listing/listing.php?category=100737&description=1&order=m&string=android&utm _source=seznam&utm_medium=sklik&bmatch=seng-v11-p-czech-0409 Citováno dne 22. března 2014


Stáhnout ppt "Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0996 Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_PEK."

Podobné prezentace


Reklamy Google