Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola."— Transkript prezentace:

1 Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace Šablona:III/2 Sada:VY_32_INOVACE_TE1.31 Mechanické zpracování Vytvořeno:5.9. 2013 Ověřeno: 24.10.2013 Třída:SUS1

2 ÚVOD DO TECHNOLOGIE Vzdělávací oblast:Odborné předměty Předmět: Technologie Ročník: 1. Autor: Mgr. Bc. Eva Štrosnerová Časový rozsah:1 vyučovací hodina Pomůcky:notebook, projektor Klíčová slova:krájení, lisování, strouhání, vykrajování, pražení Anotace: Materiál je určen k seznámení se s hlavními způsoby zpracování ovoce, zeleniny a brambor pro využití v kuchyni.

3 MECHANICKÉ ZPRACOVÁNÍ Jedná se o: krájení – půlky, čtvrtky, najemno, plátky, kolečka, nudličky, hranolky lisování strouhání vykrajování

4 MECHANICKÉ ZPRACOVÁNÍ Zelenina kořenová – kostky, plátky, nudličky, meleme a strouháme cibulová – krájíme na jemno, nahrubo, na kolečka, půlměsíčky, na poloviny, strouháme, lisujeme listová – dělíme na listy, trháme na menší kousky, ponecháme vcelku (malé), krájíme proužky

5 MECHANICKÉ ZPRACOVÁNÍ košťálová – čtvrtíme, krájíme na nudličky, krouháme, strouháme plodová – krájíme na plátky, čtvrtky, kolečka, nudličky, kostky, strouháme luskovou- krájíme šikmo na 2 cm dlouhé řezy zelené natě – omyté krájíme nadrobno (celer, petržel, libeček, kopr, pažitka, řeřicha) lahůdkovou – krájíme na 2 cm dlouhé kousky (chřest, rebarbora)

6 MECHANICKÉ ZPRACOVÁNÍ Brambory krájení na kostky – bramboru upravíme do tvaru kostky nebo hranolu, krájíme pak hranolky, pak kostky na kolečka – stejně velké brambory pokrájíme na čtvrtiny na měsíčky – malé brambory krájíme na čtvrtiny po délce

7 MECHANICKÉ ZPRACOVÁNÍ bramborové lupínky – krájíme napříč po 1mm bramborová sláma – plátky o síle 1-2mm krájíme na tenké nudle v délce 4cm zámecké brambory – pomocí vykrajovače tvarujeme soudky pařížské brambory – pomocí vykrajovače uděláme kuličky

8 MECHANICKÉ ZPRACOVÁNÍ Volíme různé tvary: Kostky Plátky Čtvrtiny Řezy Ozdobné dekorace Dále upravujeme: Sekáním Strouháním

9 MECHANICKÉ ZPRACOVÁNÍ jádrové ovoce – kostky, plátky, čtvrtiny, řezy, strouháme citrusové plody – omyjeme, oloupeme, rozpůlíme, lisujeme šťávu, krájíme požadované tvary peckoviny – omyjeme, okapeme, zbavíme pecek a rozdělíme na polovinu ořechy, mandle, lískové oříšky – strouháme,nasekáme,opražíme

10 OPAKOVÁNÍ Na jaké tvary krájíme? Kostky, kostičky, hranolky, řezy, plátky, kolečka, nudličky, měsíčky. Jaké další úpravy děláme? Strouháme, sekáme, pražíme, lisujeme, drtíme.

11 OPAKOVÁNÍ – vypiš do sloupců OVOCE UPRAVUJEME: ZELENINU UPRAVUJEME

12 OPAKOVÁNÍ - řešení OVOCE Kostky Plátky Čtvrtiny Řezy Strouháme Sekáme Pražíme ZELENINU Kostky Plátky Kolečka Strouháme Meleme Drtíme Pasírujeme

13 Použité zdroje ŠINDELKOVÁ, Alena. Kuchařské práce – Technologie 1.díl.1.vyd. Praha: Parta, 2001, ISBN 80-85989-83-2. Pokud není uvedeno jinak, jsou použité objekty vlastní originální tvorbou autora. Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Veškerá vlastní díla autora (fotografie, videa) lze bezplatně dále používat i šířit při uvedení autorova jména.


Stáhnout ppt "Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola."

Podobné prezentace


Reklamy Google