Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola Rosice, okres Chrudim

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola Rosice, okres Chrudim"— Transkript prezentace:

1 Základní škola Rosice, okres Chrudim
Rosice 97, Rosice; IČO: ; tel.: ; Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: Každý je jedinečný Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Název vzdělávacího materiálu: Praha Číslo materiálu v sadě, (šablona, sada): 9, (III/2, sada C) Autor materiálu: Marek Odstrčil Vzdělávací oblast, vzdělávací obor, vyučovací předmět, ročník/y: Člověk a příroda, Zeměpis, Zeměpis, 6. ročník Klíčová slova: Česká republika, kraje ČR, Praha Anotace: Žáci získají základní informace o Praze a seznámí se s jejími nejznámějšími pamětihodnostmi. Materiál lze využít během výkladu učitelem na interaktivní tabuli nebo s ním pracují žáci samostatně na PC. K pohybu v prezentaci slouží tlačítka Materiál byl vytvořen (datum, období): Ověření ve výuce: Datum: Třída: 6. Ověřil/a: Marek Odstrčil Prohlášení Prohlašuji, že při tvorbě výukového materiálu jsem respektoval(a) všeobecně užívané právní a morální zvyklosti, autorská a jiná práva třetích osob, zejména práva duševního vlastnictví (např. práva k obchodní firmě, autorská práva k software, k filmovým, hudebním a fotografickým dílům nebo práva k ochranným známkám) dle zákona 121/2000 Sb. (autorský zákon). Nesu veškerou právní odpovědnost za obsah a původ svého díla. Prohlašuji dále, že výše uvedený materiál byl ověřen ve výuce a proveden o tom zápis do TK. Dávám souhlas, aby moje dílo bylo dáno k dispozici veřejnosti k účelům volného užití (§30 odst. 1 zákona 121/200 Sb.), tj. že k uvedeným účelům může být kýmkoliv zveřejňováno, používáno, upravováno a uchováváno.

2 Hlavní město České republiky
Praha Hlavní město České republiky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

3 Základní údaje Hlavní město Praha je nejmenším krajem a zároveň největším městem ČR. Je sídlem prezidenta republiky, vlády a parlamentu. Díky svým historickým památkám je nejnavštěvovanějším místem v ČR. Historické centrum Prahy bylo zapsáno na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

4 Přírodní podmínky Praha se rozkládá na členitém území po obou březích řeky Vltavy. Většina území hlavního města náleží ke geomorfologickému celku Pražská plošina. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

5 Obyvatelstvo Praha je největším a nejlidnatějším městem ČR.
Ke dni 26. března 2011 měla 1 272 690 obyvatel. Obyvatelé Prahy se dožívají nejvyššího věku z celé ČR. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

6 Hospodářství Hlavní město Praha patří tradičně k nejdůležitějším hospodářským centrům Česka. V porovnání se zbytkem ČR je výrazně bohatším regionem a svojí ekonomickou silou převyšuje evropský průměr. V současnosti město vytváří necelou čtvrtinu celostátního HDP. Téměř 90% ekonomicky aktivních obyvatel pracuje ve službách. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

7 Zajímavosti Přívlastky Prahy – Praga Caput Regni (Praha hlava království), Praga mater urbium (Praha matka měst), Praha stověžatá. Hradčany – Pražský hrad, chrám sv. Víta, Loreta, Zlatá ulička, Belvedér (Letohrádek královny Anny). Malá Strana – Malostranské náměstí, chrám sv. Mikuláše, Strakova akademie (sídlo vlády), Kampa, Karlův most. Staré Město – Staroměstské náměstí, Staroměstská radnice s orlojem, Týnský chrám, Pomník Mistra Jana Husa, Obecní dům. Josefov (Židovské město) – Staronová synagoga, Starý židovský hřbitov. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

8 Na následujících snímcích urči názvy vyobrazených památek Prahy
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

9 [cit. 2012-01-31]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www:
Chrám sv. Mikuláše Hradčany Chrám sv. Víta [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

10 [cit. 2012-01-31]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www:
Staroměstská radnice Stavovské divadlo Obecní dům [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

11 [cit. 2012-01-31]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www:
Vyšehrad Hradčany Žižkov [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

12 [cit. 2012-01-31]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www:
Strakova akademie Loreta Letohrádek královny Anny (Belvedér) [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

13 Petřínská rozhledna Žižkovský televizní vysílač Eiffelovka
[cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

14 [cit. 2012-01-31]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www:
Chrám sv. Víta Národní divadlo Národní muzeum [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

15 [cit. 2012-01-31]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www:
Betlémská kaple Národní divadlo Karolinum [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

16 [cit. 2012-01-31]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www:
Pomník Mistra Jana Husa Pomník Franze Kafky Pomník T. G. Masaryka [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

17 [cit. 2012-01-31]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www:
Sluneční hodiny Staroměstský orloj Keplerův chronograf [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

18 [cit. 2012-01-31]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www:
Národní galerie Obecní dům Tančící dům [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

19 [cit. 2012-01-31]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www:
Vyšehrad Týnský chrám Chrám sv. Víta [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

20 [cit. 2012-01-31]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www:
Staroměstské náměstí Náměstí míru Malostranské náměstí [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

21 [cit. 2012-01-31]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www:
Putimská brána Pravčická brána Prašná brána [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

22 [cit. 2012-01-31]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www:
Václavské náměstí Náměstí republiky Loretánské náměstí [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

23 Konec prezentace! Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

24 Použité zdroje Zdroje tištěné: Zdroje elektronické:
Borecký D., Chalupa P., Novák S. ZEMĚPIS pro 8. ročník, 2. díl, Česká republika. 1. vyd. Brno : NOVÁ ŠKOLA, ISBN s. 37 – 41. Zdroje elektronické: [cit ]. Dostupný na www: < [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < < < < < < < < Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

25 Použité zdroje Zdroje elektronické:
[cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < < < < < < < Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

26 Toto není správná odpověď. Zkus to znovu!
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.


Stáhnout ppt "Základní škola Rosice, okres Chrudim"

Podobné prezentace


Reklamy Google