Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
„EU peníze středním školám“
Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název vzdělávacího materiálu Glycidy Číslo vzdělávacího materiálu VY_32_INOVACE_42_3 Jméno autora Mgr. Dagmar Vaďurová Název školy Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace
2
Látky potřebné pro lidské tělo
POTRAVINY A VÝŽIVA Látky potřebné pro lidské tělo GLYCIDY
3
Naše potrava se skládá ze základních organických živin:
Bílkoviny Glycidy (sacharidy) Tuky Vitamíny Minerální látky Voda
5
Jednotlivé složky potravin
potraviny obsahují živiny, které uspokojují potřeby lidského organismu. Z tohoto hlediska se rozdělují na: základní (bílkoviny, tuky, sacharidy) nutné (minerální látky, vitamíny)
6
Glycidy (sacharidy - cukry)
jsou přírodní sladidla, jedná se o sladkou poživatinu, jsou organické látky, ze kterých organismus při biologických procesech čerpá nejčastěji energii, skládají se z uhlíku, vodíku a kyslíku, sacharidy jsou jedny ze základních přírodních látek v rostlinných i živočišných organismech.
7
Dělíme je na: monosacharidy (jednoduché cukry)
glukóza (hrozny, hrušky, jablka, med), fruktóza (ovoce, med), galaktóza (v rostlinných gumách, slizech, mléce, mozkové hmotě), disacharidy (dvojcukry) sacharóza (řepný cukr), maltóza (sladový cukr), laktóza (mléčný cukr),
8
polysacharidy (mnohocukry)
škrob, glykogen (živočišný škrob), arabská guma (je pryskyřice získávaná z mízy některých druhů akácií)
9
Význam glycidů zdroj energie,
potraviny bohaté na glycidy (sacharidy) obsahují často i vitamíny C, Betakaroten, nestravitelné sacharidy příznivě ovlivňují činnost střev (peristaltiku a kvasné procesy) podporují rozvoj některých potřebných mikroorganismů ve střevech, nejlépe se vstřebávají monosacharidy, vláknina je nestravitelná, glukóza je obsažena v lidském organismu ve všech tkáních a orgánech. Oxidací glukózy se uvolňuje energie, nadbytek sacharidů ve stravě se v organismu mění v tuk, který se ukládá do zásoby (způsobuje obezitu).
10
Opakování Vyjmenujte jak dělíme cukry.
Ve kterých potravinách se nachází glukóza a fruktóza? Určete o jaký se jedná cukr: sacharóza maltóza fruktóza Co způsobuje nadměrné množství cukru v těle?
11
Odpovědi k opakování Cukry dělíme na monosacharidy (glukóza, fruktóza, galaktóza, disacharidy (sacharóza, maltóza. Laktóza) a polysacharidy (škrob, glykogen, arabská guma). Sacharóza – cukr řepný, maltóza – cukr sladový, laktóza – cukr mléčný. Způsobuje obezitu.
12
Zdroje ŠIMONIČ, R. Výživa odborná učebnice pro kuchaře a číšníky, 1. vyd. Praha ISBN X
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.