Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

KVETOUCÍ BYLINY - EKLOGICKÁ VÝUKOVÁ LOUČKA V MĚSTSKÉM PARKU STROMOVKA

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "KVETOUCÍ BYLINY - EKLOGICKÁ VÝUKOVÁ LOUČKA V MĚSTSKÉM PARKU STROMOVKA"— Transkript prezentace:

1 KVETOUCÍ BYLINY - EKLOGICKÁ VÝUKOVÁ LOUČKA V MĚSTSKÉM PARKU STROMOVKA

2 a) JARNÍ ASPEKT

3 hluchavka nachová (Lamium purpureum L.)
Křižmostojné vstřícné listy na čtyřhranném stonku, květy v lichopřeslenech, koruna růžová, korunní trubka rovná. Kvete od března do října.

4 mochna husí (Potentilla anserina L.)
Rostlina s poléhavou nebo výběžkatou lodyhou, listy v listové růžici, lichozpeřené, lístky na okraji pilovité, květy jednotlivé na dlouhé stopce. Kvete od května do srpna.

5 pampeliška lékařská (Taraxacum officinale Web.) (smetanka lékařská)
Listy v přízemní listové růžici jsou kracovitě peřenodílné s trojúhlými úkrojky. Stvoly jsou přímé, silné, chlupaté. Jazykovité žluté květy nahloučeny v úboru s tmavě zeleným zákrovem. Rostlina roní mléko. Kvete od dubna do srpna.

6 pryskyřník plazivý (Ranunculus repens L.)
Má poléhavou lodyhu s plazivými kořenujícími listnatými výběžky. Čepel trojčetných listů je trojúhle vejčitá, lístky zubaté až laločnaté. Květ je žlutý, kališní lístky květu chlupaté, přitisklé ke koruně. Kvete od května do července.

7 rozrazil rezekvítek (Veronica chamaedrys L.)
Rostlina se vstřícnými podlouhle kopinatými listy. Lodyha je dvouřadě chlupatá. Květy jsou uspořádány v hroznovitém květenství, modrá koruna brzy opadává. Kvete od dubna do září.

8 řeřišnice luční (Cardamine pratensis L.)
Listy jsou v přízemní listové růžici, dlouze řapíkaté, lichozpeřené, lodyžní listy peřenosečné. Květy v hroznu jsou bledě fialové, prašníky tyčinek žluté. Kvete od dubna do června.

9 kokoška pastuší tobolka (Capella bursa-pastoris L.)
Listy jsou v přízemní listové růžici, často až peřenosečné, lodyžní listy ouškatě přisedlé. Květy v hroznu, drobné, bílé, po odkvětu tvoří trojboké šešulky. Kvete od jara do podzimu.

10 orsej jarní (Ficaria verna Huds.)
Lodyha, větvená, listy dlouze řapíkaté, srdčitě vejčité, květy přímé, korunní lístky lesklé. Poléhavá lodyha z uzlin kořenuje. Kvete od března do května.

11 ptačinec trávovitý (Stellaria graminea L.)
Má vystoupavou, rozestále větvenou lodyhu s kopinatými špičatými asi 5 cm dlouhými listy. Květy v řídkém květenství, bílé korunní lístky zhruba stejně dlouhé jako kališní. Kvete od května do srpna.

12 rožec obecný luční (Cerastium holosteoides triviale (Link) Möschl)
Lodyha vystoupavá, listy po obou stranách chlupaté. Rovněž květní stopky chlupaté. Bílé květy s korunními lístky dvouklanými. Kvete od března do června.

13 popenec obecný (Glechoma hederacea L.)
Rostlina s poléhavou nebo vzpřímenou lodyhou má vstřícné téměř srdčité vroubkované listy. Lichopřesleny květů jsou jednostranné, koruna dvoupyská s rovnou vpředu rozšířenou trubkou. Kvete od dubna do července.

14 zběhovec plazivý (Ajuga reptans L.)
Rostlina má plazivé listnaté výběžky, listy v přízemní listové růžici obvejčité, lodyha přímá, čtyřhranná, lodyžní listy podlouhle obvejčité. Květy v lichopřeslenech, modré, hustě nahloučené. Kvete od dubna do července.

15 b) LETNÍ ASPEKT

16 hadí kořen větší (Bistorta major S. F. Gray) (rdesno hadí kořen)
Rostlina je nápadná růžovým lichoklasem květů. Listy s nahoře křídlatým řapíkem jsou podlouhle vejčité, na bázi uťaté. Kvete od června do srpna.

17 jetel plazivý (Triforium repens L.)
Je pro něj typická plazivá kořenující lodyha, listy trojčetné s velkými pochvovitě srostlými palisty. Bílé květy v hlávce na bezlisté květní stopce, která vyrůstá z úžlabí listu na plazivém stonku. Kvete od května do listopadu.

18 kontryhel obecný (Alchemilla vulgaris L.)
Listy okrouhle ledvinité, laločnaté, trojúhelníkovitě zubaté, květy ve složených květenstvích, malé, zelenavé nebo žlutavé, květní koruna chybí. Druhy rodu kontryhel jsou obtížně odlišitelné. Kvete od května do srpna.

19 pampeliška lékařská (Taraxacum officinale Web.) (smetanka lékařská)
Listy v přízemní listové růžici jsou kracovitě peřenodílné s trojúhlými úkrojky. Stvoly jsou přímé, silné, chlupaté. Jazykovité žluté květy nahloučeny v úboru s tmavě zeleným zákrovem. Rostlina roní mléko. Kvete od dubna do srpna.

20 pryskyřník prudký (Ranunculus acris L.)
Přízemní listy jsou dlouze řapíkaté, čepele dlanitě pětidílné, úkrojky většinou trojklané, horní lodyžní listy přisedlé, dlanitosečné. Květy mají zlatožlutou korunu s přitisklými žlutozelenými kališními lístky, které jsou přitiskle chlupaté. Kvete od května do října.

21 Sedmikráska obecná (Bellis perennis L.) (sedmikráska chudobka)
Obvejčité listy zúžené do širokého řapíku jsou v přízemní růžici. Stvol nese jeden úbor s bílými až růžovými jazykovitými květy po obvodu a trubkovitými květy tvořícími uprostřed žlutý terč. Kvete od června do listopadu.

22 šťovík tupolistý (Rumex obtusifolius L.)
Statná rostlina s velkými dlouze řapíkatými listy. Čepel je eliptická až vejčitá, 2x delší než širší, na bázi srdčitá. Větvená lodyha nese oddálené svazečky květů. Kvete od června do srpna.

23 jetel luční (Triforium pratense L.)
Trsnatá rostlina tvoří vystoupavé lodyhy s trojčetnými listy. Na lístcích je většinou příčná bělavá kresba. Palisty se náhle zužují do štětinovité špičky, jsou do jedné třetiny srostlé s řapíkem. Palisty horních listů vejčité. Květy v kulovité nebo vejčité hlávce jsou červenofialové barvy. Kvete od června do září.

24 jitrocel kopinatý (Plantago lanceolata L.)
Rostlina s přízemními růžicemi čárkovitě kopinatých listů, stvol pětihranný. Z vrcholového klasu hnědavých květů ční žlutavé prašníky tyčinek. Kvete od května do října.

25 kostival lékařský (Symphytum officinale L.)
Statnější rostlina se silnou lodyhou, po které sbíhají střídavé široce křídlaté široce kopinaté listy. Celá rostlina je odstále štětinatě chlupatá. Fialové květy se srostlou široce trojúhlou korunou jsou sdruženy do dvojitých vijanů. Tyčinky mají fialové prašníky. Kvete od května do července.

26 prasetník kořenatý (Hypochoeris radicata L.)
Listy jsou v přízemní růžici, která je přitisklá k půdě, listy štětinovitě chlupaté, zubaté až peřenoklané. Lodyha chudě větvená, pod úborem ztlustlá. Úbory jsou na koncích větví po jednom, zákrov víceřadý. Žluté květy jsou delší než zákrov s vpředu hluboce zubatou korunou. Kvete od května do září.

27 řebříček obecný (Achillea millefolium L.)
Kopinaté listy jsou dvakrát peřenosečné s více než 15 páry úkrojků, přímá hustě olistěná lodyha se na vrcholu větví do chocholíku. Květenství je tvořeno drobnými úbory s 5 bílými, někdy růžovými jazykovitými květy. Kvete od června do října.

28 štírovník růžkatý (Lotus corniculatus L.)
Listy jsou lichozpeřené s velmi malými palisty, lodyha chudě větvená, vystoupavá. Hlávky jsou dlouze stopkaté s 3 až 7 sytě žlutými, někdy vně načervenalými květy. Zobánek člunku je pravoúhle nahoru vzpřímený.

29 zvonek rozkladitý (Campanula patula L.)
Fialové zvonkovité květy na větvené, tenké, hranaté lodyze. Kališní ušty sotva dosahují k zářezům koruny. Dolní listy krátce řapíkaté, víceméně kopinaté, vroubkované. Lodyžní listy jsou řídké, ke stonku přisedlé klínovitou bází.


Stáhnout ppt "KVETOUCÍ BYLINY - EKLOGICKÁ VÝUKOVÁ LOUČKA V MĚSTSKÉM PARKU STROMOVKA"

Podobné prezentace


Reklamy Google