Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
OBILOVINY
2
OBILOVINY -prezentace
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_ _Rozvoj klíčových kompetencí v předmětu Pracovní činnosti v ročníku. OBILOVINY -prezentace Anotace Prezentace slouží žákům jako názorný materiál, kterým učitel navozuje nové učivo o obilovinách, jejich rozdělení a významu pro člověka. Žák rozeznává jednotlivé druhy a osivo základních obilovin. Prezentaci lze použít jako zápis do sešitu. Rozvíjí kompetence k učení a k řešení problémů. Vhodné pro žáky 6.ročníků. Vypracovala Ing.Lada Bízová Oblast Člověk a svět práce Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing.Lada Bízová
3
OBILOVINY tvoří základ výživy lidstva po dobu delší než 12 tisíc let
CELOSVĚTOVÝ PODÍL OBILOVIN na lidské výživě DNES činí % OBILÍ – rusky obilje – lze přeložit jako ZÁSOBA, HOJNOST (z historie-možnost obchodování, uskladnění…) JEDNOSTRANNÁ VÝŽIVA OBILNINAMI způsobuje NEMOCI (dnes v chudých zemích, kde chybí pestrá vyvážená strava obyvatel) BERI-BERI : jednostranná výživa rýží Pellagra : jednostranná výživa kukuřicí
4
VYUŽITÍ OBILOVIN Pro SEMENO = ZRNO = OBILKY = CEREÁLIE
Celá rostlina – v suchém i syrovém stavu K výživě lidí: Celé zrno – rýže Rozemleté – mouka K výživě hospodářských zvířat: Živá nadzemní část rostliny – zelená píce (kukuřice) Nadzemní část v suchém stavu – sláma (pšenice, ječmen)
5
SLOŽENÍ OBILOVINY JSOU ZDROJEM Vitamínů skupiny B a vitamínu E
Vápníku, hořčíku, železa, mědi, fosforu, zinku PRO ZACHOVÁNÍ TĚCHTO DŮLEŽITÝCH LÁTEK Je dobré konzumovat zrna celá i s povrchovými obaly, kde jsou dané látky především obsaženy – potraviny tzv. CELOZRNNÉ ! Ze zrn zbavených těchto vrstev se vyrábí bílá mouka – která proto je významných látek z velké části zbavena!
6
ROZDĚLENÍ OBILOVIN- 1.skupina
PŠENICE, JEČMEN, ŽITO, OVES Charakteristické rysy: - stéblo duté - méně náročné na teplo, více na vodu - existují ozimé i jarní formy
7
ROZDĚLENÍ OBILOVIN – 2.skupina
KUKUŘICE, PROSO, ČIROK, RÝŽE Charakteristické rysy: - stéblo vyplněné dření - více náročné na teplo, méně na vodu - pouze jarní formy
8
PŠENICE ZRNO PŠENICE
9
JEČMEN ZRNO JEČMENE
10
ŽITO ZRNO ŽITA
11
OVES ZRNO OVSA
12
KUKUŘICE ZRNO KUKUŘICE
13
Typická terasovitá políčka s rýží
RÝŽE ZRNO RÝŽE Typická terasovitá políčka s rýží
14
SHRNUTÍ- urči osivo 3 2 1 4 5 6
15
SPRÁVNÉ ŘEŠENÍ 3 2 1 PŠENICE ŽITO KUKUŘICE 4 5 6 JEČMEN RÝŽE OVES
16
SEZNAM ODKAZŮ NA POUŽITÉ STRÁNKY
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.