Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
ALIMENTÁRNÍ NÁKAZY A INTOXIKACE MUDr. Jolana Rambousková, CSc
ALIMENTÁRNÍ NÁKAZY A INTOXIKACE MUDr. Jolana Rambousková, CSc. Ústav výživy 3. lékařská fakulta UK
2
Alimentární nákazy a intoxikace
Široká skupina infekčních onemocnění, která vznikají požitím potravin kontaminovaných bakteriemi nebo jejich toxiny. Mikroorganismy se nacházejí zejména v GIT a vylučují se převážně stolicí
3
Kontaminace Primární (endogenní)
Sekundární (exogenní – z rukou, nádobí, obalů, vodou, hmyzem, hlodavci)
4
K šíření nákazy přispívá:
Cestování Táboření Společná příprava stravy Nedodržování zásad hygieny
5
Průběh ovlivňuje: Lidský faktor
= reakce organismu na vniknutí mikrobů do GIT Mikrobiální faktor = množství MO infekciozita virulence Virulence je individuální vlastnost patogenu (např. bakterie či viru), která vyjadřuje stupeň patogenity určitého mikrobiálního kmene ve srovnání s ostatními kmeny daného druhu. Také se dá říci, že jednotlivé kmeny jsou různě virulentní.[1] Virulence se určuje například podle schopnosti mikroba vyvolat onemocnění či v rámci něho usmrtit hostitele.
6
Formy alimentárních nákaz
Sporadický výskyt Endemie (omezení místní) Epidemie (omezení místní i časové) Pandemie (lavinové šíření bez hranic)
7
Alimentární infekce v ČR
2001 2004 2006 2010 Salmonelóza 33 594 30 724 25 102 8 622 Kampylobakterióza 21 653 25 492 22 713 21 161 Shigelóza 354 325 289 450 Listerióza 21 16 78 25 Hepatitida A 70 132 862
9
Salmonelóza Původce onemocnění: S. enteritidis (96%) S. typhimurium
S. infantis Značně odolné: růst s kyslíkem i bez odolávají vyschnutí zmražené vydrží měsíce Ničí je: teplota nad 70˚C; pH pod 3,8 běžné dezinfekční prostředky
10
Klinický obraz a diagnostika
Akutní gastroenteritida – nevolnost, zvracení, bolesti v břiše, teplota nad 39°C, průjmy U osob s jinou základní chorobou - obraz tyfoidní formy (1-2%) salmonelóza s lokální manifestací (1%) (osteomyelitis, cholecystitis, endokarditis) Asymptomatický průběh
11
Výskyt V r. 2010 – 8 622 Max. výskyt děti do 1 roku, nad 70 let
Nejčastěji v zařízeních s otevřeným typem stravování (pouliční stánky, cukrárny), při rodinných slavnostech Počet zemřelých ročně 20 – 25 osob
12
Zdroj Primární – infikovaná zvířata (domácí i divoká),
myši, potkani, ptáci, hmyz Drůbež, vejce Přenos z člověka na člověka je vzácný
13
Cesta přenosu Alimentární cestou požitím kontaminovaných potravin Nejčastější vehikulum: Cukrářské výrobky (žloutkové věnečky, krémy, bílkové polevy) Hotové pokrmy (žemlovka, kapání do polévky, květák jako mozeček) Mazlavé salámy, jitrnice, sekaná, játrovky
14
Inkubační doba 12 – 36 hodin (6 – 72 hod.)
Období nakažlivosti: v průběhu nákazy a rekonvalescentní vylučování Podání antibiotik neovlivní vylučování salmonel
15
Principy terapie Gastroenterická forma: dieta rehydratace
střevní dezinficiens Tyfoidní forma: léčba ATB (ampicilin, chloramfenikol) Lokální manifestace: chirurgické ošetření hnisavého ložiska
16
Kampylobakterióza Výskyt: v r. 2010 - 21161
Původce onemocnění: C. jejuni (ptáci) C. coli (prasata) Málo odolné k vnějšímu prostředí: nepřežívají za přítomnosti kyslíku a v suchém prostředí, mrazením se jejich počet redukuje
17
Inkubační doba: 3 – 5 dnů Infekční dávka je nízká (103), proto se může
šířit i kontaktem Období nakažlivosti: v průběhu nákazy Přenos z člověka na člověka je vzácný
18
Klinické příznaky Zvracení Bolesti břicha Průjmy
Nejvyšší nemocnost u dětí 1 – 4 roky v letních měsících
19
Listerióza původce: Listeria monocytogenes
Infekci pomáhají v přírodě udržovat hlodavci Listerie přežívají v půdě, ve vodě, bahně siláži Infekční dávka: u zdravých jedinců: 108 u rizikových skupin: 102
20
Inkubační doba Několik dnů až několik týdnů
v závislosti na: infekční dávce, virulenci bakterií, zdravotním stavu pacienta Onemocnění s vysokou smrtností (až 60%)!
21
Klinické příznaky velmi široké: Lehčí chřipkové příznaky
Zánět mozkových blan (meningoencefalitida) Nebezpečí pro těhotné ženy! Přenos nákazy na plod Úmrtí plodu Novorozenci – smrtnost až 30 % Vyvolává onemocnění především u rizikových skupin obyvatel !
22
Zdroj nákazy Nepasterované mléko Čerstvé a zrající sýry
Cukrářské, lahůdkářské a vařené masné výrobky Kontaminovaná zelenina
23
Bacilární úplavice (Shigelóza)
Akutní vysoce nakažlivé průjmové onemocnění, distální část tlustého střeva Teploty Svíravé bolesti břicha Tenesmy Vodnaté průjmy s hlenem a krví Riziko dehydratace, perforace tlustého střeva
24
Původce: A Shigella dysenteriae B Shigella flexneri C Shigella boydii
D Shigella sonnei produkují toxiny výlučně lidské onemocnění typická nemoc „špinavých rukou“ (kontaminované potraviny, mléko, voda)
25
Bacilární úplavice (Shigelóza)
inkubační doba 1 – 3 dny nejnakažlivější bakteriální střevní nákaza (stačí 200 bakterií) v léčebnách, dětských táborech, sociálních ústavech léčba: dieta, rehydratace, střevní desinficiens
26
Onemocnění z potravin vyvolaná parazity
Toxoplazmóza – prvok Toxoplazma gondii kočky - konečný hostitel Člověk a ostatní živočichové – mezihostitel Inkubační doba: 5 – 23 dnů Klinické projevy: často inaparentní průběh Někdy zvýšení teploty, malátnost, bolesti svalů, lymfadenopatie Nitroděložní infekcí plodu – potrat nebo poškození mozku dítěte
27
Onemocnění z potravin vyvolaná parazity
Svalovec Tasemnice Trichinella spiralis Taenia saginata (vepř, maso divokých mezihostitelem je hovězí zvířat) dobytek (v.Afrika) Taenia solium (vepř) Indie,Čína,J.Afrika, J.Amerika
28
Virová onemocnění z potravin
Hepatitida A, E Klíšťová encefalitida Rotaviry a noroviry (děti do 5-ti let, v zimním období)
29
ALIMENTÁRNÍ INTOXIKACE
tzv. otravy z potravin Vznikají působením: 1. Bakteriálních toxinů v potravinách (Stafylokokus aureus, Vibrio parahemoliticus) 2. Toxinů vznikajících po požití potravy (Clostridium perfringens typ A) 3. Bacillus cereus (oba typy toxinů) 4. Clostridium botulinum
30
Stafylokoková enterotoxikóza
Onemocnění vyvoláno termostabilním enterotoxinem produkovaným kmeny Stafylokokus aureus Klinicky: náhlý začátek s nauzeou, křeče v břiše, zvracení, průjem Zdroj: lidé (nosohltan, hnisavá kožní ložiska)
31
Stafylokoková enterotoxikóza
Přenos: alimentárně Potraviny: smetanové omáčky uzeniny, sekaná masa, bramborový salát s majonézou cukrářské výrobky s vaječnou náplní Inkubační doba: 1 – 6 hodin Terapie: perorální rehydratace
32
Botulismus Intoxikace toxinem, který produkuje Clostridium botulinum
toxin je termolabilní nazýván „klobásový jed“ Klinický obraz: postižení nervového systému vznik obrn periferních nervů Příznaky: dvojité vidění, suchost v ústech, chraptivý hlas, polykací potíže, zácpa, ochrnutí dýchacích svalů
33
Botulismus Inkubační doba: 12 – 36 hodin Typy : Alimentární botulismus
Traumatický botulismus Kojenecký botulismus (!med)
34
Botulismus Léčba: Monitoring základních životních funkcí
Trivalentní koňský antitoxin Léčba botulinovým toxinem: Při léčbě šilhání, dystonií a vrásek
36
5 klíčů k bezpečnému stravování (WHO)
Udržujte čistotu Oddělujte pokrmy syrové a uvařené Pokrmy důkladně vařte Uchovávejte pokrmy při bezpečných teplotách Používejte nezávadnou vodu a suroviny
37
Děkuji za pozornost
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.