Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy Střední odborná škola Luhačovice Číslo projektu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy Střední odborná škola Luhačovice Číslo projektu"— Transkript prezentace:

1 Název školy Střední odborná škola Luhačovice Číslo projektu CZ.107/1.5.00/34.037 Autor Mgr. Alena Marková Název šablony III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUMu VY_32_INOVACE_POT_0302Zelenina Stupeň a typ vzdělání Odborné vzdělávání Vzdělávací obor RVP H/01 Tematický okruh Potraviny a výživa Druh učebního materiálu Prezentace Cílová skupina 15 – 18 let Anotace Tato prezentace seznamuje žáky s rozdělením zeleniny, jeho složením a využitím ve výživě. Materiál je určen pro výuku v předmětu „Potraviny a výživa“. Klíčová slova Zelenina Datum

2 Zelenina

3 Charakteristika Jako zelenina je označován celý soubor různých rostlin a jejich částí, které se významnou měrou uplatňují ve výživě. Konzumuje se i v syrovém stavu, ale větší část se zpracovává k přípravě pokrmů a nápojů Doporučená dávka ovoce na osobu a rok je 103 kg.

4 Složení zeleniny Složení Voda 80 – 90 % Sacharidy 1-7% (1-2% celulózy)
Minerální látky Draslík, fosfor, Hořčík, Železo, Sodík, Vápník, Mangan Vitamíny Provitamín A, B K, E a hlavně C Bílkoviny 1-4%

5 Rozdělení zeleniny Kořenová zelenina – mrkev, celer, petržel, pastiňák, křen, ředkvička, ředkev, červená řepa Košťálová zelenina – brokolice, květák, římský květák, kedlubna, kapusta (růžičková, hlávková, kadeřavá), hlávkové zelí (bílé, červené), čínské zelí Listová zelenina – hlávkový salát, špenát, čekanka, stěrbák, mangold, endivie Cibulová zelenina – cibule, česnek, pór, pažitka, šalotka Plodová zelenina: tykvovitá – meloun, okurky, tykev, patizon, cuketa lilkovitá – paprika, rajčata, lilek lusková – hrášek, fazolky ostatní - kukuřice Lahůdková zelenina – artyčok, chřest, fenykl, rebarbora,

6 Kořenová zelenina Mrkev Celer Petržel Pastinák Křen Ředkvička Ředkev
Červená řepa

7 Košťálová zelenina Květák Brokolice Kedlubna Římský květák
Zelí hlávkové – bílé, červené, čínské Kapusta – hlávková, růžičková, kadeřavá

8 Listová zelenina Hlávkový salát Špenát Čekanka Štěrbák Mangold Endivie
AUTOR NEUVEDEN. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

9 Cibulová zelenina Cibule Česnek Pórek Šalotka Pažitka

10 Plodová zelenina Tykvovitá - meloun - okurek - cuketa - tykev
- patizon AUTOR NEUVEDEN. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

11 Plodová zelenina Lusková a ostatní: - hrášek - fazolky - kukuřice
AUTOR NEUVEDEN. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

12 Lilkovitá zelenina Paprika Rajče Lilek

13 Lahůdková zelenina Artyčok Chřest Fenykl Rebarbora Kopr
AUTOR NEUVEDEN. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

14 VÝZNAM A VYUŽITÍ Díky vysoké biologické hodnotě tvoří zelenina mimořádně významnou skupinu potravin. Celá skupina se vyznačuje nízkou energetickou hodnotou a vysokým obsahem minerálních látek a vitamínů. Významný pro lidskou výživu je obsah vlákniny-celulózy. Mnohá zelenina se konzumuje a zpracovává čerstvá a dá se i delší dobu uchovat. Jiná se konzervuje sterilizací, mražením, mléčným kvašením, nakládáním, sušením apod.

15

16 VÝROBKY ZE ZELENINY Zeleninové šťávy (mrkvová, rajčatová)
Zelí sterilované a kysané Okurky nakládané, kvašené Kečup Protlak Sterilovaný hrášek, kukuřice, paprika, fazolky apod. Zeleninové směsi (sterilované, mražené) Sušená zelenina – používá se např. k výrobě hotových polévek

17 Jaké je rozdělení zeleniny?
1. Košťálová zelenina – brokolice, květák, římský květák, kedlubna, kapusta (růžičková, hlávková, kadeřavá), hlávkové zelí (bílé, červené), čínské zelí 2. Kořenová zelenina – mrkev, celer, petržel, pastiňák, křen, ředkvička, ředkev, červená řepa 3. Listová zelenina – hlávkový salát, špenát, čekanka, stěrbák, mangold, endivie 4. Cibulová zelenina – cibule, česnek, pór, pažitka, šalotka 5. Plodová zelenina: tykvovitá – meloun, okurky, tykev, patizon, cuketa lilkovitá – paprika, rajčata, lilek lusková – hrášek, fazolky ostatní - kukuřice 6. Lahůdková zelenina – artyčok, chřest, fenykl, rebarbora,

18 Složení zeleniny Složení Voda 80 – 90 % Sacharidy 1-7% (1-2% celulózy)
Minerální látky Draslík, fosfor, Hořčík, Železo, Sodík, Vápník, Mangan Vitamíny Provitamín A, B K, E a hlavně C Bílkoviny 1-4%

19 Použité zdroje Peter Kružliak, Rudolf Schaller, Anton Fottó, Potraviny a nápoje Ing. Libor Mašek, Potraviny a nápoje v kostce Fotografie: Mgr. Martina Šuráňová, vlastní foto AUTOR NEUVEDEN. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. sladkokyselym-nalevem [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN html [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. gratinovany-moje-jarni-tutovka [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: jarni-tutovka


Stáhnout ppt "Název školy Střední odborná škola Luhačovice Číslo projektu"

Podobné prezentace


Reklamy Google