Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Smrtící jedy
2
Definice jedu "Všechny sloučeniny jsou jedy. Neexistuje sloučenina, která by jedem nebyla. Rozdíl mezi lékem a jedem tvoří dávka." Paracelsus V biologii se jako jed označuje látka, která může způsobit poruchy funkce organismů,obvykle chemickou reakcí nebo jinou aktivitou na molekulární úrovni, dostane-li se tato látka do organismu v dostatečném množství.
3
Historie jedu Člověk se s jedy setkával už odedávna. Již v pravěku byly jedy využívány k lovu a k válčení let před Kristem byly zaznamenány informace o bolehlavu, oměji, opiu, olovu, mědi a antimonu. Staří Egypťané uměli destilovat kyanovodík z hořkých mandlí, indické Védy zase píší o otrušíku, akonitu a opiu. Dávní Číňané používali akonitu jako šípového jedu. Hippokrates (400 před Kristem), rozšířil spektrum jedů Sulla(82 před Kristem), zavedl první zákon na omezování travičství.
4
Prvním významným toxikologem byl Paracelsus, který postavil toxikologii na vědecký základ.
Moderní toxikologie se prudce vyvíjela až v posledních sto letech. Španělský lékař M. J. B. Orfila ( ) vymezil toxikologii jakožto samostatný vědní obor. Největší rozvoj toxikologie zažila za druhé světové války
5
Rozdělení jedů Přírodní jedy Rostlinné toxiny Živočišné toxiny
Průmyslové jedy
6
Rozdělení jedů Přírodní jedy
- botolinustoxin – nejjedovatější, jedná se o bílkovinu, výskyt v paštikách, které jsou již delší dobu otevřené
7
2. Rostlinné toxiny -ricin – bílkovina, v rostlině skočec obecný
-falloidin – peptid v muchomůrce zelené -kurare – alkaloid, byl používán indiány do hrotu šípů -strychnin – alkaloid v kulčivě dávivé -muskarin – amin obsažený v muchomůrce červené
8
3. Živočišné toxiny - crotalustoxin – bílkovina, jed chřestýše
- cobrotoxin – bílkovina, jed kobry indické - bufotoxin – steroid, jed ropuchy - samandarin – steroid, jed mloka skvrnitého
9
http://www.biotox.cz/toxikon/ http://cs.wikipedia.org/wiki/Jed
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.