Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0232 Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0232 Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ."— Transkript prezentace:

1 DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0232 Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ AKADEMIE, 17. listopadu 220, Jičín PředmětČeský jazyk a literatura Tematický okruhLiteratura pro 3.ročník TémaOpakování české meziválečné literatury Označení DUMUVY_32_INOVACE_140 Jméno autoraEva Máchová Datum vytvoření12.3.2013 AnotaceTestové úlohy otevřené, uzavřené, rozbor textu – závěrečné opakování.

2 Česká meziválečná literatura Opakování

3 Poezie 1) Co je Nezvalovým nezpochybnitelným přínosem do české poezie? a) stal se zakladatelem asociativního básnictví u nás, uvolnil hru obraznosti nespoutané logikou b) vynalezl nový typ polytematické básně c) ve svých baladách jako první využil typ balady francouzské- villonovské 2) Která díla patří do období proletářské poezie tvorby J. Seiferta? a)Město v slzách b)Poštovní holub c)Samá láska d)Na vlnách TSF 3) Ve které sbírce Seifert vyjadřuje okouzlení moderní technikou? a)Světlem oděná b)Na vlnách TSF c)Poštovní holub

4 4) Sbírku Žena v množném čísle Nezval napsal v období: a)poetismu b)surrealismu c)kubofuturismu 5) Do proletářské poezie patří: a)K. Biebl b)J. Deml c)J. Seifert 6) Zachycení skutečnosti z mnoha pohledů je hlavním rysem: a)poetismu b)civilismu c)kubismu

5 Líbal jsi mne na čelo či ústa, nevím - zaslechla jsem jenom sladký hlas a tma hustá obklopila úžas polekaných řas. Na čelo jsem políbil tě v spěchu, neboť omámila mě vůně tvého proudícího dechu, ale nevím - zaslechl jsem jenom sladký hlas a tma hustá obklopila úžas polekaných řas, líbalas mne na čelo či ústa? (1) báseň Rozhovor Určete: autora, literární druh a žánr, téma, atmosféru.

6 Próza 1) Na základě znalostí české meziválečné prózy vysvětlete tyto pojmy a uveďte konkrétní dílo, které se k pojmu vztahuje: noetická próza utopická literatura baladická próza historická próza

7 2) a) Kdy a proč se rozvinul psychologický román v české literatuře? b) Doplňte jména autorů: __________________Havlíček, Jarmila _____________ c) Která díla těchto autorů jsou typickým příkladem psychologického románu s tragickým koncem? 3) Doplňte: Jakub Deml (1878 - _______) – patří k proudu ________________= próza duchovní a _______________orientace 4) Vyberte jedno dílo z období české meziválečné prózy, které je podle vás nejhodnotnější. Vysvětlete svůj výběr. Popište jeho aktuálnost.

8 Určete autora textu. Jaké typické prvky jeho tvorby se zde vyskytují? Poručík Dub pátral tedy dále po Švejkově smýšlení a optal se ho: „Vám je tedy toho Rusa líto, že ano?" "Mně je líto, pane lajtnant, vobou, i toho Rusa, protože je propíchnutej, i toho vojáka, protože by byl za to zavřenej. Dyť von, pane lajtnant, musel ten bajonet přitom zlomit, to je marný, dyť to vypadá jako kamenná zeď, kam to vráží, a vocel je křehká. To jsem vám jednou; pane lajtnant, ještě do vojny, v aktivní službě, měli jednoho pana lajtnanta u kumpanie. Ani starej zupák nedoved se tak vyjadřovat jako ten pan lajtnant. Na cvičišti nám říkal:,Když je habacht, tak musíš vyvalovat voči, jako když kocour sere do řezanky.` Ale jinak byl moc hodnej člověk. Jednou na Ježíška se zbláznil, koupil pro kumpanii celej vůz kokosovejch vořechů, a vod tý doby vím, jak sou bajonety křehký. Půl kumpanie zlámalo si vo ty vořechy bajonety a náš obrstlajtnant dal celou kumpanii zavřít, tři měsíce jsme nesměli z kasáren, pan lajtnant měl domácí vězení..." Poručík Dub podíval se rozzlobeně do bezstarostného obličeje dobrého vojáka Švejka a otázal se ho zlostně: „Znáte mne?" „Znám vás, pane lajtnant." Poručík Dub zakoulel očima a zadupal: „Já vám povídám, že mě ještě neznáte." Švejk odpověděl opět s tím bezstarostným klidem, jako když hlásí raport: „Znám vás, pane lajtnant, jste, poslušně hlásím, od našeho maršbataliónu.“ (2)

9 Drama 1)Doplňte: Významnými představiteli meziválečného dramatu jsou Jan _________ a Jiří ___________. Mezi jejich známé hry, které uvedli v __________ divadle, patří _________ a stín, Kat a ___________, Rub a Líc či Těžká Barbora. V roce 1929 začali spolupracovat s hudebním skladatelem __________ Ježkem. 2) Avantgardní dramatickou tvorbu reprezentovali ve 20.a 30. letech především V. Nezval a V. Vančura. Kterou z těchto her napsal Nezval? a)hru Princezna Pampeliška b)hru Milenci z kiosku c)hru Caesar

10 Určete autora a název díla. Charakterizujte text z hlediska grafického. Z jaké části díla ukázka pochází? Svůj názor zdůvodněte. ALQUIST (sám): Požehnaný dni! (Jde po špičkách ke stolu a vylévá zkumavky na zem.) Svátku dne šestého! (Usedne u psacího stolu, hází knihy na zem; pak otevře bibli, listuje a čte:) "A stvořil Bůh člověka k obrazu svému: k obrazu božímu stvořil ho, muže a ženu stvořil je. I požehnal jim Bůh a řekl: Rosťtež a množte se, a naplňte zemi, a podmaňte ji, a panujte nad rybami mořskými, a nad ptactvem nebeským, i nad všemi živočichy, kteří se hýbají na zemi. (Vstává.) A viděl Bůh vše, co byl učinil, a bylo velmi dobré. I stal se večer a jitro, den šestý." (Jde do středu pokoje.) Den šestý! Den milosti. (Padá na kolena.) Nyní propustíš, Pane, služebníka svého - svého nejzbytečnějšího sluhu Alquista. Rossume, Fabry, Galle, velicí vynálezci, co jste vynalezli velkého proti té dívce, proti tomu chlapci, proti tomu prvnímu páru, který vynašel lásku, pláč, úsměv, milování, lásku muže a ženy? Přírodo, přírodo, život nezahyne! Kamarádi, Heleno, život nezahyne! Zase se začne z lásky, začne se nahý a maličký; ujme se v pustině, a nebude mu k ničemu, co jsme dělali a budovali, k ničemu města a továrny, k ničemu naše umění, k ničemu naše myšlenky, a přece nezahyne! Jen my jsme zahynuli. Rozvalí se domy a stroje, rozpadnou se systémy a jména velikých opadají jako listí; jen ty, lásko, vykveteš na rumišti a svěříš větrům semínko života. Nyní propustíš, Pane, služebníka svého v pokoji; neboť uzřely oči mé - uzřely - spasení tvé skrze lásku - a život nezahyne! (Vstává.) Nezahyne! (Rozpřáhne ruce.) Nezahyne! (3)

11 ŘEŠENÍ uzavřených úloh: Poezie 1a 2 a, c 3b 4b 5c 6c Drama 2b

12 Seznam literatury a pramenů Sochrová, Marie. Literatura v kostce pro střední školy. Fragment. Havlíčkův Brod, 2009 (1) Sochrová, Marie. Čítanka III. k Literatuře v kostce pro střední školy. Fragment. Havlíčkův Brod, 2007, s. 82 (2) Sochrová, Marie. Čítanka III. k Literatuře v kostce pro střední školy. Fragment. Havlíčkův Brod, 2007, s. 141 (3) Sochrová, Marie. Čítanka III. k Literatuře v kostce pro střední školy. Fragment. Havlíčkův Brod, 2007, s. 147 - 148


Stáhnout ppt "DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0232 Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ."

Podobné prezentace


Reklamy Google