Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Podivuhodný svět zvířat afrického kontinentu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Podivuhodný svět zvířat afrického kontinentu"— Transkript prezentace:

1 Podivuhodný svět zvířat afrického kontinentu
Připravila Bc. Jarmila Havelková

2 Obsah besedy Afrika jako kontinent (charakteristika, geografické rekordy, vodstvo, obyvatelstvo, náboženství) Afričtí plazi Africké ptactvo Afričtí savci

3 Afrika jako kontinent třetí největší kontinent
rozloha přes 30 mil. km² má více než 960 mil. obyvatel (2007) Rekordy: nejdelší řeka – Nil (6 671 km) největší jezero - Viktoriino jezero km² největší poloostrov – Somálský poloostrov km² největší stát – Súdán km2 (10. místo na světě)

4 Afričtí plazi Plazy můžeme najít téměř na všech kontinentech, přestože mají raději subtropické až tropické podnebí. Některé druhy plazů nemají schopnost udržet si tělesnou teplotu, tudíž využívají tzv. „náhradních zdrojů“ (teploty vyhřátých kamenů na slunci či naopak chladných koutů ve stínu). Převážná většina plazů je masožravá a rodí vejce, jen malá část rodí živá mláďata rovnou.

5 Plaz č.1 – Krokodýl nilský
Rozšířen téměř po celé Africe Vyskytuje se v oblastech močáílů, potoků, řek a jiných vodních ploch. Podle některých zdrojů váží krokodýl až 100 kg (většinou se jedná o samce). Krokodýl je samotář a predátor Má obrovskou sílu stisku – byl naměřen stisk o síle 1300 kg Na druhou stranu je možné lidskýma rukama udržet jeho čelist zavřenou, protože svaly, které čelist svírají, jsou slabé.

6 Plaz č.2 – Krajta královská
Poměrně líný tvor (aktivní hlavně v noci) V případě ohrožení se smotá do klubíčka Na svou kořist číhá, nevyhledává, čeká až se kořist přiblíží. Menší kořist hned polyká Loví menší savce a jiné obratlovce

7 Plaz č. 3 – Varan stepní Obývá teplé oblasti Asie, Afriky a australské oblasti Dosahuje až 150 cm, obvykle však pouze 1m. Je to samotář Rádi se sluní na vyhřátých místech Rozmnožují se poměrně vzácně Všechny druhy jsou zařazené na seznamy ohrožených zvířat

8 Další plazi Kobra černokrká Mamba černá Bojga africká
Vejcožrout africký Zmije gabunská

9 Ostatní plazi - fotografie

10 Africké ptactvo Ptactvo na africkém kontinentě je různorodé
Od velkých druhů jako je pštros až po marabu afrického. Některé zástupce z říše ptactva můžeme vidět i v našich zoologických zahradách.

11 Pštros dvouprstý Obývá otevřené krajiny s nízkým porostem trav.
V Africe žijí čtyři druhy pštrosa – severoafrický, somálský, masajský, jihoafrický. Je to největší pták naší planety. Může se dožít až 30 let, v zajetí dokonce 70. Výška může dosáhnout až 2,75 metru (obvykle však výška činí 2 m) Dokáže běžet až 70km/h Žije kočovný život Jídelníček je složen především z rostlinné stravy Denně spolkne mnoho oblázků a písku. Mláďata pštrosa jsou ihned po narození schopna běhat

12 Ibis posvátný Žije v Africe a na Madagaskaru.
Zdržuje se ve vnitrozemí, kde si vybírá bahnité břehy řek a jezer. Létá s krkem nataženým vpřed. Je společenský pták a zdržuje se ve větších hejnech. Potravu shání jen za denního světla. Živí se hmyzem, drobnými živočichy a nepohrdne ani zdechlinou.

13 Hadilov písař Obývá savany a polopouštní krajiny Afriky jižně od Sahary. Na kořist se nevrhá ze vzduchu, ale pronásleduje ji po zemi. Písař se mu říká podle chocholky na hlavě, kterou zdvihá při sebemenším nečekaném pohybu v okolí (chocholka připomíná pero, které kdysi nosili písaři za uchem).

14 Ostatní zástupci ptactva
Marabu africký Člunozobec africký Kladivouš africký Volavka bílá Orlík kejklíř Raroh jižní Jeřáb královský Plameňák růžový Zoborožec kaferský Pelikán bílý

15 Ostatní zástupci ptactva

16 Afričtí savci Skupina afrických savců je známá i v našich končinách, jelikož mnoho zástupců z této kategorie nalezneme v našich zoologických zahradách. Mnoho z nich se objevuje na seznamu ohrožených druhů

17 Slon jihoafrický Je největší suchozemský savec.
Jeho domovinou je Afrika jižně od Sahary. Dříve byl rozšířen po celé Africe. Je to mimochodník – obě nohy na jedné straně těla se pohybují současně jedním směrem. Do chobotu je schopen nasát až 10l vody. Velké uši slouží k ochlazování těla. Žijí v rodinných stádech, kde chod určuje nejstarší samice. Mají vynikající čich i pod vodou. Denně sežere 100 až 250 kg rostlinné potravy. Novorozené slůně váží cca 100 až 130 kg a měří na výšku 1m.

18 Gorila nížinná Domovem je středozápadní Afrika.
Je to největší žijící primát. Velmi dobrý zrak (vidí barevně). Žijí ve stálých tlupách. Gorily jsou téměř výlučnými vegetariány Jídlu věnují zhruba 1/3 denního času. K dorozumívání používají širokou škálu výrazů tváře, tělesnou gestikulaci a hlasové projevy. Známé „bouchání na hruď“ představuje hrozbu.

19 Žirafa Rothschildova Je nejvyšším suchozemským savcem
V přírodě žijí žirafy v menších skupinách vedených nejsilnějším samcem. Jsou aktivní ve dne i v noci. Starší mláďata se často sdružují do tzv. školek, na které dohlíží jedna nebo dvě samice z okolí. Potrava je rostlinná, ale velmi pestrá. Mládě při narození měří 180cm a váží zhruba 50 kg.

20 Gepard severoafrický Vyskytuje se téměř v celé Africe
Dlouhé nohy, páteř i ocas mu propůjčují vlastnosti sprintera. Je to nejrychlejší savec na světě. Loví nejčastěji mladé antilopy a gazely, ale i zajíce a ptáky. Je schopen dosáhnout rychlosti přes 120 km/h (při zrychlení 100km/h za cca 2,5 sekundy). Sprint je však krátký, pokud v té chvíli nedostihne oběť, lovu se vzdává. Svá mláďata po narození často stěhuje z důvodu obavy před predátory.

21 Surikata Je to malá a čiperná šelma.
Surikaty jsou společenská zvířata a žijí ve skupinách až 30 členů. Den tráví hledáním potravy, hrou a rády se vyhřívají na slunci. Mají ve svém středu svého „hlídače“. Potravou surikaty bývá nejčastěji hmyz, z menších obratlovců pak hadi či ještěrky. Surikaty mají vyvinutou hlasovou komunikaci a „povídají si“, vydávají směs zvuků.

22 Další zástupci savců Dikobraz jihoafrický Zebra Boehmova
Nosorožec tuponosý jižní Hroch obojživelný Antilopa skákavá Hyena skvrnitá Karakal Lev berberský Pes hyenový

23 Další zástupci savců - fotografie

24 ZÁVĚR Afrika je rozmanitý kontinent s obrovským množstvím živočišných druhů. V této přednášce jsem uvedla známé i neznámé druhy zvířat, které jsou svými vlastnostmi či vzhledem něčím výjimečné. Nelze však pojmout veškerou faunu afrického kontinentu.

25 Použité zdroje FELIX, Jiří. Zvířata Afriky. Květoslav Hísek. 1. vyd. Praha : Aventinum, s. ISBN  BEMPENSANTE, Andrea, RUBINI, Ira. Zvířata Afriky. Daniela Řezníčková; Nemo. 1. vyd. Praha : Fortuna Print, s. ISBN  X. VÁGNER, Josef. Zvířata Afriky. Vladimír Zadražil. 1. vyd. Havlíčkův Brod : Fragment, s. ISBN  SEIDENSTICKER, John, LUMPKINOVÁ, Susan. Nebezpečná zvířata. Jana Vilimovská. 1. vyd. Praha : Svojtka a Vašut, s. ISBN  REDMOND, Ian. Sloni. Dave King. 1. vyd. Praha : Fortuna Print, s. ISBN  KLIMEŠ , Radek. Wildafrica.cz [online]. [2007] [cit ]. Dostupný z WWW: <

26 Připravila Bc. Jarmila Havelková
Děkuji za pozornost Připravila Bc. Jarmila Havelková


Stáhnout ppt "Podivuhodný svět zvířat afrického kontinentu"

Podobné prezentace


Reklamy Google