Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/34.0879.
září 2013 VY_32_INOVACE_TOS_080211 DRUHY PIV PODLE ZPŮSOBU KVAŠENÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Paníčková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková organizace. Materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK 1.5 – EU peníze středním školám, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
3
Piva také dělíme podle způsobu kvašení:
Piva svrchně kvašená Piva spodně kvašená
4
obr. 2
5
Rozdíl mezi nimi je v teplotě, při které kvasí
Rozdíl mezi nimi je v teplotě, při které kvasí. S tím souvisí také použití jiného typu kvasnic. U piv se spodním kvašením se tato teplota pohybuje mezi 8 až 14 °C, piva se svrchním kvašením kvasí za teploty 15 až 20 °C. Pro každý způsob se používá odpovídající typ kvasinek. Klasické pivo českého typu vzniká spodním kvašením, které uplatňují všechny velké české pivovary. Svrchně kvašená piva jsou oblíbená v zahraničí, nejvíce v Německu.
6
Svrchně kvašená piva Ale – středně silné až silné, hluboce prokvašené pivo s vyšší hořkostí a celou škálou barev, často má ovocné a květinové aroma, vyrábí se nejvíce v Británii, Belgii. Pšeničné – středně silné světlé pivo z pšeničného sladu, menší hořkost, vysoké nasycení CO2, aroma po banánu, vyrábí se v mnoha chuťových variantách, průmyslově se produkují především v Německu pod názvem Weissbier.
7
Německá piva – Altbier, Kolsch
Stout – velmi tmavé až černé, hořké, hluboce prokvašené, různě silné pivo, při výrobě se přidává karamelový cukr, produkují především Anglie a Irsko Porter – velmi tmavé, hluboce prokvašené, hořké pivo s vysokým obsahem alkoholu, vyrábí se převážně v Anglii Trappist – silné kvasnicové pivo s barevným rozlišením od světlé až po černou barvu, původem z Belgie a Nizozemí
8
Spodně kvašená piva Pils – světlé, chuťově plné, výrazně hořké pivo, které je celosvětově nejrozšířenějším druhem piva, vyrábí se v mnoha variantách a jehož nejznámějším představitelem je Plzeňský Prazdroj, podle kterého je tento druh piva pojmenován; patří zde většina u nás produkovaných piv Bock – velmi silné světlé nebo tmavé pivo, piva s koncentrací mladiny nad 18 % jsou označována jako Doppelbock, průmyslově vyráběná především v Německu
9
Piva bavorského typu – vyrábějí se z mnichovských sladů s přísadou barvicích sladů, barva je tmavě rubínová a tmavohnědá, silná, plná sladovo-chmelové chuti.
10
Spontánně kvašená piva
Jsou piva, která zkvasí tím, co je ve vzduchu a co zbude v sudech po předchozí várce. Nejvíce rozšířena jsou v Belgii. Lambik - původem z Belgie, vaří se hlavně od podzimu do jara, je tradičně spontánně kvašený s vysokým podílem pšenice, dozrávající v dřevěných kádích
11
obr. 3 obr. 4
12
obr. 6 obr. 5
13
CITACE ZDROJŮ obr. 1: PIVOVÁREK MELICHÁREK - Technologie výroby piva [online] [cit ]. Dostupné z: obr. 2: Pivo jako životní styl - Gastro Plus.cz - Web, který chutná [online] [cit ]. Dostupné z: obr. 3: Český významový slovník online >> ale [online] [cit ]. Dostupné z: obr. 4: Beer and communism - Atom [online] [cit ]. Dostupné z: obr. 5: Naše značky - Média :: Plzeňský Prazdroj, a. s. [online] [cit ]. Dostupné z: znacky/40?test_agecheck_passed=true&show_ac=true&ac_day=1.&ac_month=11&ac_year=1983 obr. 6: Beer Blokes: Lame-bic decision [online] [cit ]. Dostupné z:
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.