Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Monosacharidy Cukry
2
Rozdělení, struktura Aldosy – hydroxyaldehydy, karbonyl na C1
Ketosy – hydroxyketony, karbonyl na C2 Nejčastěji pentosy 5C, hexosy 6C, dále triosy, tetrosy, heptosy Monosacharidy se vyskytují v acyklických i cyklických formách
3
Acyklické vzorce Nejjednodušší glyceraldehyd CHO-CHOH-CH2OH
Chirální uhlíkový atom? D – glyceraldehyd (S – glyceraldehyd) Sacharidy v přírodě D - sacharidy D, nebo L ?
4
Optická izomerie D – glyceraldehyd (S – glyceraldehyd) a L – glyceraldehyd (R – glyceraldehyd) jsou optické antipody, enantiomery Jsou opticky aktivní, stáčejí rovinu polarizovaného světla Symboly D a L neurčují rotaci, ale geometrické uspořádání Racemická směs – směs 2 optických antipodů o téže koncentraci, netečná k rovině polarizovaného světla
5
Fischerovy, projekční vzorce
Perspektivní těžkopádné, používají se projekční Karbonylová skupina nahoru, nutnost natočit molekulu, aby mě skupiny „píchly do oka“. Poslední chirální uhlík určuje D (OH vpravo) a L (OH vlevo) izomerii D, nebo L ?
6
Důležité monosacharidy
7
Řada aldos
8
Řada ketos Odvoď, vysvětli kolik existuje aldohexos? Kolik ketopentos?
9
Cyklické struktury U sacharidů převažují cyklické struktury
Vznik poloacetalů, reakce C=O a –OH Napiš rovnici reakce: R1- OH + R2(H) – CO – R3 Cyklické formy: 5 členný cyklus = furanosa, 6 členný cyklus pyranosa U sacharidů zapisujeme cyklické struktury Haworthovým vzorcem, cyklus vodorovně, skupiny nad a pod kyslík cyklu dozadu (doprava)
10
Cyklické struktury Glukopyranosa Fruktofuranosa
11
Cyklické struktury Glukopyranosa Fruktofuranosa
12
Cyklické struktury Glukopyranosa Fruktofuranosa
13
Cyklické struktury D-Glukopyranosa D-Fruktofuranosa
14
Vznik cyklických vzorců
Vznik cyklické formy – reakce CO na C1 u aldos a C2 u ketos Na těchto atomech uhlíku vzniká při vzniku cyklické formy nová hydroxylová skupina, ta se může orientovat dvojím směrem Nové chirální centrum na C1 u aldos a C2 u ketos, možné izomery se nazývají anomery α anomer OH dolů u D , u L opačně β anomer OH nahoru u D, u L opačně V roztoku sacharidu rovnováha mezi lineárními a všemi cyklickými formami
15
Vznik cyklických forem
Napiš cyklické vzorce α-D- glukofuranosa α-L- glukopyranosy β-D-fruktopyranosa
16
Vznik cyklických forem
Napiš cyklické vzorce α-D- glukofuranosa α-L- glukopyranosy β-D-fruktopyranosa
17
Vznik cyklických forem
Napiš cyklické vzorce α-D- glukofuranosa α-L- glukopyranosy β-D-fruktopyranosa
18
Vznik cyklických forem
Napiš cyklické vzorce α-D- glukofuranosa α-L- glukopyranosy β-D-fruktopyranosa
19
Fyzikální vlastnosti monosacharidů
Bezbarvé, krystalické, rozpustné ve vodě, sladké, zahříváním karamelizace Mutarotace – změna optické rotace při rozpouštění
20
Chemické vlastnosti monosacharidů 1
1. Redukční vlastnosti – sacharidy se oxidují, redukce Fehlingova a Tollensova činidla, co vzniká? Nositelkou redukčních vlastností je poloacetalová – OH skupina. Při oxidaci vznikají kyseliny aldonové (např. glukonová), aldarové, alduronové Může proběhnout i redukce, z glukosy glucitol = sorbit Fehlingovo činidlo – měďnatý iont v komplexu kyseliny vinné Tollensovo činidlo – stříbrný kationt v komplexu s amoniakem [Cu( -OOC-HCO--HCO--COO- )2]6-
21
Oxidace a redukce sacharidů
Urči, kdy se jedná o oxidaci a kdy o redukci?
22
Chemické vlastnosti monosacharidů 2
2. Reakce s alkoholy Vznikají glykosidy. Poloacetalový H nahrazen alkylem = aglykon. Napiš vznik methyl-β-D-glukopyranosidu. Glykosidy nemají redukční účinky. Glykosidy jsou acetaly. Existují i N-glykosidy – aglykon je na sacharid vázán přes N, nazývám ho nukleosid. Fosforečný ester nukleosidu je nukleotid, je základem mnoha přírodních látek (NK, ATP, FAD, koenzym A.
23
Vzorce nukleotidů Napiš vzorec ATP = adenosintrifosfát
Napiš vzorec nukleotidu s deoxy-D-ribofuranosou a cytosinem
24
Důležité monosacharidy
D-ribosa, 2-deoxy-D-ribosa – součást NK, ATP, nukleotidů D-ribulóza – meziprodukt fotosyntézy D-galaktosa – v mléce jako součást disacharidu laktosy
25
D – glukóza = hroznový cukr
Volná ovoce, med, vázaná v oligo a polysacharidech Zdroj energie, snadno stravitelná, infúze Savci v krvi (u člka 5 mmol/l, po jídle více) V moči jen při cukrovce (dk. fehling. čin.) Snadno podléhá kvašení a) lihové – výroba lihu, brambory, obilí b) mléčné – vznik kyseliny mléčné, kyselé zelí, svalová námaha Výroba hydrolýzou škrobu Zahřátím hnědý karamel, jeho roztok je kulér ( tuzemák, ocet) Dextrosa
26
D – fruktóza = ovocný cukr
Nejsladší cukr Levulosa, stáčí vlevo Součást sacharosy, z ní hydrolýzou glukosa a fruktosa (invertní cukr, levotočivý na rozdíl od sacharosy) Součást medu – z 75 % je glukosa + fruktosa 1:1, asi 20% voda. Dříve jediné sladidlo, produkt enzymové hydrolýzy ve včelách.
27
Opakování Spálením 35 mg glukosy bylo získáno 20,8 mg vody a 51,4 mg oxidu uhličitého. Vypočtěte empirický vzorec! Relativní molekulová hmotnost glukosy byla stanovena na 180. β-D-glukopyranosa α-L-fruktofuranosa
28
Otázky Vysvětli rozdíl mezi pojmy enantiomer, anomer, antipod, izomer
Budou roztoky glukosy reagovat s Schiffovým činidlem? Napiš vzorec guaninu, guanosinu (nukleosid) a 2-deoxyguanosinu
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.