Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
SPRÁVNÁ VÝŽIVA PROJEKT „ZDRAVĚ JÍST, ZDRAVĚ ŽÍT“
2
Vztah výživy a zdraví Rozhodující podíl na zdraví má životní styl Výživa může posílit i poškodit naše zdraví V dnešní době se lidé více než kdykoliv dříve potýkají s tím, aby si udrželi přiměřenou tělesnou hmotnost. Co se ve srovnání s minulostí změnilo? Dříve Dnes Dříve Dnes
3
Jaké jsou zdravotní následky při nadměrném a naopak nedostatečném příjmu potravy?
4
Rizika nesprávného příjmu potravy NEDOSTATEK POTRAVY NEDOSTATEK POTRAVY -nedostatek základních živin, vitaminů, minerálů -Chronická podvýživa -Chudokrevnost, osteoporóza, struma, šeroslepost, křivice NADBYTEK POTRAVY -nevhodná skladba stravy, nadbytek živin -Nadváha, obezita - srdečně-cévní onem., nádorová onem.,obezita, cukrovka, zubní kaz
5
Proč vlastně jíme a pijeme každý den? Naše tělo potřebuje energii Tělo spotřebovává živiny, které musí být doplňovány Tělo potřebuje stavební látky Jaké známe živiny?
6
Naše potraviny – co v nich je? Máslo, oleje Ovoce a zelenina Obilné produkty (chléb, rýže, těstoviny..) a brambory Maso, ryby, uzeniny, vejce Mléčné výrobky Nápoje Z nich mám nejraději:Zvlášť výrazně zastoupené živiny Skupina potravin
7
Každá potravina obsahuje živiny Žádná potravina neobsahuje všechny živiny, které tělo potřebuje Potraviny musíme kombinovat, chceme-li tělu dodat vše v dostatečném množství Nejsou potraviny zdravé a nezdravé, jsou jen potraviny bohaté nebo chudé na živiny To, zda je naše výživa zdravá nebo nezdravá, je dáno správnou kombinací a celkovým množstvím potravin Uveď příklad potravin chudých na živiny
8
11
Výživová doporučení Jezte pestrou vyváženou stravu Jezte nejméně 3 hlavní jídla – ideálně 5 Snídejte Postarejte se,aby alespoň jedno z hlavních jídel byl teplý pokrm Sestavujte svá hlavní jídla ze základních potravin Omezte konzumaci sladkých nápojů, rychlého občerstvení, pochoutek, sladkostí a instantních pokrmů Zařaďte do svého denního jídelníčku nejméně 5 porcí ovoce a zeleniny Přijímejte nejméně 2.5l tekutin denně
12
KVÍZ KVÍZ 1.Seřaď následující potraviny podle kvality bílkoviny (od nejkvalitnější po nejméně kvalitní) Vejce Hovězí maso SójaMlékoRyby
13
2. Seřaď následující potraviny od nejvyššího po nejnižší obsah vitaminu C: JahodyKiwiPomeranče Černý rybíz PaprikaBrambory
14
3. Seřaďte následující potraviny od nejvyššího po nejnižší obsah vápníku: Mléko plnotučné Sýry Kuřecí maso RybySója
15
4. Jaká potravina je nejbohatším zdrojem železa? 5. Jaká potravina je nejvýznamnějším zdrojem jodu?
16
VYHODNOCENÍ: VYHODNOCENÍ: 1. vejce, mléko, ryby, maso hovězí, sója 2. černý rybíz 1100- 3000 mg/kg paprika 620- 3000 mg/kg paprika 620- 3000 mg/kg kiwi 700- 1270 mg/kg kiwi 700- 1270 mg/kg jahody 400- 700 mg/kg jahody 400- 700 mg/kg pomeranč 300- 600 mg/kg pomeranč 300- 600 mg/kg brambory 80- 400 mg/kg brambory 80- 400 mg/kg
17
4. Nejbohatším zdrojem železa je maso, vnitřnosti, vejce, luštěniny 5. Nejbohatším zdrojem jodu jsou ryby (2 porce týdně!!!) (2 porce týdně!!!)
18
„… Jezme to, co nám chutná, ale snažme se, aby to, co nám chutná, bylo zdravé !!!...“
19
Děkuji za pozornost
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.