Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Na cestě do Dubaje Superbus - nejrychlejší hromadná doprava? Budoucnost dopravy samozřejmě do značné míry spočívá v rychlosti. I přes.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Na cestě do Dubaje Superbus - nejrychlejší hromadná doprava? Budoucnost dopravy samozřejmě do značné míry spočívá v rychlosti. I přes."— Transkript prezentace:

1

2 Na cestě do Dubaje

3

4

5

6

7

8

9

10

11 Superbus - nejrychlejší hromadná doprava? Budoucnost dopravy samozřejmě do značné míry spočívá v rychlosti. I přes budování kvalitních dálnic stále není cestování autobusy tak rychlé, jak bychom si představovali.

12 V Arabských emirátech je luxus běžnou záležitostí. Představitelé země teď uvažují o originálním dopravním spojení, kdy místo autobusu bude bohaté turisty a cestující převážet super elektromobil.

13 V pouštích Arabského poloostrova se možná zrodí nová disciplína hromadného cestování. Založit by ji měl Superbus.

14 V Nizozemsku se zrodilo nevídané vozidlo, kterému nikdo neřekne jinak než Superbus. Je schopno jet rychlostí 255 km/h a uveze při tom 23 cestujících. Vývoj tohoto dopravního prostředku blízké budoucnosti trval sedm let a stál 310 milionů korun.

15 Jeho autorem je technická univerzita v nizozemském Delftu, nejde však o žádný teoretický projekt nadšených studentů. Prototyp Superbusu je hotový, skutečně jezdí a na stole jsou plány i na jeho sériovou výrobu, jakkoli v jejich případě si nejsme jisti, jak moc vážně je můžeme brát.

16

17 Jakýsi mix autobusu a prodloužené limuzíny měří na délku rovných 15 metrů, na šířku má 2,55 a na výšku 1,65 metru. Jeho aerodynamicky optimalizovaná karoserie trochu připomíná Bugatti Veyron a i dynamické ambice vozu jsou podobné. Přes 400 km/h tedy Superbus nejezdí, i maximálka 250 km/h je na hromadný dopravní prostředek více než slušná. A to zvláště pokud uvážíme, že plně naložený váží 9,5 tuny.

18 K uskladnění elektřiny slouží li-ion baterie, vůz táhne 530 koňských sil. Zatímco se délkou blíží klasickému autobusu, jeho hmotnost je blíž SUV vozidlům. Kromě radaru má zabudovaný i elektronický systém vyhledávání překážek. Superbus zůstane v Emirátech dva týdny a testu ho podrobí i vládní úřad pro dopravu. 17. dubna 2011

19 Na každé straně je osm výklopných dveří, cestující sedí v řadě po třech na širokých čalouněných sedadlech. K dispozici jsou monitory zábavného systému, televizory a přístup na internet.

20 Tento autobus, který připomíná tvarem spíše hodně rozměrnou limuzínu, dokáže pojmout až 23 pasažérů a to se vším komfortem. Nabídne tak kvalitní anatomické sedačky, displeje před každým sedadlem, WiFi připojení a pro případ nehody také pro každého cestujícího airbag.

21 Dnešní vlaky dokáží dosahovat mnohem vyšších rychlostí než autobusy. Mají ovšem nevýhodu, koleje nevedou všude a už vůbec ne ty superrychlostní. Budování takových úseků je také mimořádně drahé.

22 Elektromotor o výkonu 530 koní dokáže autobus rozpohybovat na cestovní rychlost 250 kmh, pokud se na to ale šlápne, rafička tachometru se umí dotknout mety 300 km/h. Aby mohl vůz cestovat takto rychle, má lehkou karoserii z uhlíkových vláken a baterie typu Li-Ion.

23 Baterie svou energii dodávají elektromotorům s výkonem 408 koní (krátkodobě po dobu jedné minuty až 816 koní). Dojezd na jedno nabití je 210 km. Brzdná dráha z rychlosti 250 km/h na nulu je menší než 200 metrů.


Stáhnout ppt "Na cestě do Dubaje Superbus - nejrychlejší hromadná doprava? Budoucnost dopravy samozřejmě do značné míry spočívá v rychlosti. I přes."

Podobné prezentace


Reklamy Google