Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
; Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_03
Název materiálu: Vitamíny. Tematická oblast: Potraviny a výživa 1. ročník Anotace: Prezentace slouží k výkladu nového učiva na téma „ Vitamíny“. Očekávaný výstup: Materiál slouží k osvojení a upevnění učiva na téma„ Vitamíny“, žák umí rozdělit vitamíny do jednotlivých skupin. Klíčová slova: Vitamíny, rozdělení vitamínů, hypovitaminóza, avitaminóza, hypervitaminóza. Metodika: Slouží jako podklad pro žáky k výuce nové látky. Lze rozeslat žákům elektronicky či elektronicky prezentovat ve výuce. Obor: Kuchař - Číšník Ročník: 1. Autor: Pavla Vejražková Zpracováno dne: Prohlašuji, že při tvorbě výukového materiálu jsem respektoval(a) všeobecně užívané právní a morální zvyklosti, autorská a jiná práva třetích osob, zejména práva duševního vlastnictví (např. práva k obchodní firmě, autorská práva k software, k filmovým, hudebním a fotografickým dílům nebo práva k ochranným známkám) dle zákona 121/2000 Sb. (autorský zákon). Nesu veškerou právní odpovědnost za obsah a původ svého díla.
2
Vitamíny Pavla Vejražková
3
Charakteristika Vitamíny se vyskytuji v živočišných i rostlinných produktech. Mají ochranou funkci, působí při látkové přeměně Lidský organizmus si je neumí vytvořit (výjimkou jsou vitamíny D a K) Některé provitamíny se až v lidském těle mění na vitamíny např. karoten
4
Nedostatek,nadbytek vitamínů
Hypovitaminóza – částečný nedostatek vitamínu – příznaky- slabost, únava,odolnost proti nakažlivým chorobám Avitaminóza – úplný nedostatek vitamínů, způsobuje spoustu onemocnění např. kurděje Hypervitaminóza – nadbytek některých vitamínů, při vyvážené stravě nevzniká
5
Význam vitamínů Řídí přeměnu minerálních látek.
Působí při metabolizmu hlavních živin. Udržuje normální stav kůže, sliznic, krevní srážlivost, tvorbu červených krvinek, hormonů a ochranných látek, rozmnožovací funkci.
6
Rozdělení vitamínů Vitamíny rozpustné ve vodě – C, P, H, PP, vitamíny skupiny B Vitamíny rozpustné v tucích – A, D, E, K
7
Vitamíny rozpustné ve vodě
B2 -riboflavin Zdroje- játra, maso, mléko, vejce, listová zelenina, čočka Účinky-zdravá pokožka, umožňuje metabolismus sacharidů, uvolňování energie. Nedostatek- nechutenství,slabost, snížení červených krvinek, boláky v ústech a rtech B3 - niacin, kyselina nikotinová Zdroje- maso, játra, ledviny, losos, tuňák, mléčné výrobky, vejce, celozrnné obiloviny Účinky- metabolismus sacharidů, bílkovin a tuků. Důležitý pro krevní oběh dýchací cesty a růst, antioxidant. Nedostatek- zažívací potíže, trvalá únava, afty na jazyku a dásních, pelagra. B5-kyselina pantotenová Zdroje –maso, rostliny,čerstvé ovoce, suché plody Účinky – přeměna tuků, cukrů na energii, napomáhá- syntéza protilátek, tvorba buněk. Předchází únavě, hojení ran. Nedostatek – poruchy pokožky a krve tvorby,padání vlasů,vředy na dvanácterníku, třes
8
B6 - pyridoxin B8 – biotin, vitamín H B9 – kyselina listová
Zdroje – vaječný žloutek, vepřové maso, ryby, brambory, špenát, čerstvé ovoce Účinky – tvorba červených krvinek, správné vstřebávání bílkovin a aminokyselin Nedostatek - B8 – biotin, vitamín H B9 – kyselina listová
9
B12 -kobalamin C-kyselina askorbová B1 – tiamin, aneurin
Zdroje - ryby, vejce, maso, vnitřnosti Účinky – udržuje dobrý stav nervové soustavy Nedostatek - celková slabost, anémie C-kyselina askorbová Zdroje – ovoce, zelenina,brambory,šípky, mléko Účinky - posiluje imunitní systém Nedostatek – únava, krvácení, záněty dásní, infekce B1 – tiamin, aneurin Zdroje - obilné klíčky,kvasnice, ořechy, maso, vejce, luštěniny. Účinky - vznik červených krvinek, správná funkce srdce, mozku, nervové soustavy Nedostatek - nemoc Beri- beri, nechutenství, únava, ztráta paměti
10
PP kyselina nikotinová
H Zdroje – kvasnice,obiloviny, vnitřnosti Účinky – zdravá pokožka Nedostatek – způsobuje kožní poruchy PP kyselina nikotinová Zdroje – droždí,maso,vnitřnosti Nedostatek – poruchy kůže a sliznic, průjmy
11
Vitamíny rozpustné v tucích
A – axeroftol, retinol Zdroje – játra mořských ryb, máslo, vejce, mléčné výrobky, játra Účinky – zprostředkování procesu vidění Nedostatek – špatný zrak, únav D - kalciferol Zdroje – rybí tuk, vejce, máslo a vnitřnost Nedostatek – měknutí kostí (křivice) E - tokoferol Zdroje – rostlinné oleje,vejce, maso Účinky – reprodukční proces Nedostatek – nervové poruchy, poruchy krvetvorby
12
K - fylochinon Zdroje – Účinky – podporuje srážlivost krve
Nedostatek – anemie, vnitřní krvácení
13
Použitá literatura: - Učebnice pro odborná učiliště, potraviny a výživa. - Restaurace a host.
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.