Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_220
2
Pivovarské kvasinky, slad, mladina, kvašení
Jméno autora: Mgr. Bartošíková Hana Třída/ročník: 3. (7.) Datum vytvoření: Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Tematická oblast: Přírodní látky Předmět: Chemie Výstižný popis způsobu využití, případně metodické pokyny: Výroba piva Klíčová slova: Pivovarské kvasinky, slad, mladina, kvašení Druh učebního materiálu: prezentace
3
Výroba piva
4
Pivo a jeho výroba Kvašený alkoholický nápoj
Obsah alkoholu v českých pivech nejčastěji % Princip výroby: rozštěpení složitých cukrů (škrobu) obsažených v obilných zrnech na jednoduché zkvasitelné cukry Zkvašení jednoduchých cukrů pomocí kultury mikroorganismů (tzv. pivovarských kvasinek). smíchání surovin s vodou a převedení využitelných látek do vodného roztoku. Obr. 1: Pivo Bernard
5
Suroviny na výrobu piva
voda - H2O Ječmen chmel - Humulus lupulus chmelové hlávky samčích rostlin chmele evropského Typická hořká chuť, aroma pivovarské kvasinky - Saccharomyces cerevisiae Obr. č. 2: Šiška chmele
6
Výroba sladu Ve sladovnách Přeměna ječmene na slad
Štěpení škrobu na jednodušší sacharidy (maltosa…) Tři kroky: Máčení ječmene Klíčení ječmene (aktivace a tvorba enzymů) Sušení sladu Obr. č. 3: Sladovna
7
Postup výroby piva v pivovarech
Tři fáze: Výroba mladiny Kvašení mladiny a dokvašování mladého piva Závěrečné úpravy a stáčení zralého piva
8
1. Výroba mladiny šrotování sladu = drcení sladu zbaveného prachu
vystírání = dokonalé promíchání s vodou rmutování = postupné zahřívání na technologicky významné teploty 52° C = štěpení bílkovin 63° C = ztekucení škrobu 75° C = štepení škrobu výsledný RMUT = sladina + mláto scezování = oddělení sladiny od mláta (odpad) chmelovar - vaření sladiny s chmelovými preparáty schlazování na zákvasnou teplotu 8° C
9
Obr. 4,5: Mladinové pánve
10
2. Kvašení mladiny Dvě fáze: Kvašení – na spilkách (kvasné tanky)
obvykle v otevřených kvasných kádí spodními pivovarskými kvasinkami přeměna zkvasitelných sacharidů glukózy, maltózy a maltotriózy na etanol a oxid uhličitý kvašením Dokvašování a zrání mladého piva v ležáckém sklepě v uzavřených ležáckých tancích Obr. 6: Kvašení mladiny ve spilkách Obr. 7: Ležácké tanky
11
3. Závěrečné úpravy a stáčení zralého piva
Filtrace křemelinové a deskové filtry Stabilizace, pasterace Stáčení Sudy, láhve Obr. 8: stáčírna piva
12
Obr. 9: Schéma výroby piva
13
Použité zdroje Biotechnologie. In: Univerzita Palackého v Olomouci [online]. [cit ]. Dostupné z: biochemie.upol.cz/doc/skripta/btc/2_Fermentace1_slad _pivo.ppt Technologie výroby piva. [online]. [cit ]. Dostupné z: technologie_vyroby_piva.pdf Technologie výroby piva. [online]. [cit ]. Dostupné z: sci.muny.cz/data/C6210/C6210_Bioprocesy_2-2.pdf Výroba piva. [online]. [cit ]. Dostupné z:
14
Obrázky KarelJ.Ludek. Commons.wikimedia.org : Beer Bernard 1.jpg [online] [cit ]. Volně dostupný na WWW:< Ludek. Commons.wikimedia.org : Chmel detail siska.jpg [online] [cit ]. Dostupný pod licencí Svobodné licence GNU pro dokumenty verze 1.2 na WWW:< >. Potravinářská komora ČR. [online]. [cit ]. Dostupné z: Droba- informace+%C4%8Cesk%C3%A9ho+svazu+pivovar%C5%AF+a+sladoven&id=12818 Srdce historických pivovarů. [online]. [cit ]. Dostupné z: Podkrkonošským podzimem. Pivní obzor [online]. [cit ]. Dostupné z: Výroba skutečného piva. Pivovar Ferdinand [online]. [cit ]. Dostupné z: Pivní info. [online]. [cit ]. Dostupné z: REgiony24.cz. [online]. [cit ]. Dostupné z: strakonicky-pivovar-zmodernizuje-staceni-piva-do-lahvi Jak se vaří Budvar. Budějovický budvar [online]. [cit ]. Dostupné z: budvar.html#restrictedContent
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.