Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Tuky v dětském jídelníčku
Jitka Tomešová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí 27. března 2008
2
Kolik tuku potřebujeme
V jídelníčku dospělých by měly tuky tvořit % z denního energetického příjmu u dětí se denní potřeba tuku pohybuje okolo % z celkového denního příjmu energie Jeden gram tuku dodá tělu cca 38 kJ (9 kcal) dvojnásobek oproti sacharidům či bílkovinám
3
K čemu je tuk dobrý Zdroje energie pro metabolizmus buněk
Ke správnému využití vitaminů v rozpustných tucích Pro tvorbu některých hormonů Stavební kameny buněčných membrán a nervových tkání Mechanickou ochranu vnitřních orgánů K zajištění tepelné rovnováhy těla
4
Vyšší příjem tuků u dětí
Děti jsou většinou aktivnější - spotřebují více energie a tím také tuků Tuky v dětské stravě nijak zásadně neomezovat důležitější je správný výběr
5
Jaké tuky vybírat Rostlinné tuky vhodnější než živočišné
neobsahují cholesterol vyšší obsah nenasycených mastných kyselin (včetně esenciálních) esenciální kyseliny si tělo neumí vytvořit - musí je přijímat s potravou, i ve formě obohacených potravin např. rostlinný tuk Rama Idea! obohacený esenciální mastné kyseliny nezbytné pro mozek či pro správný růst a vývoj dětí
6
Jaké tuky vybírat Dětem je vhodné zařazovat do jídelníčku k namazání na chléb a pečivo kvalitní rostlinné tuky ukazatelem pro výběr je obsah trans mastných kyselin (co nejméně) Pro teplou kuchyni kvalitní rostlinné oleje (olivový, řepkový) snesou vysoké teploty, mají příznivé složení mastných kyselin
7
Skryté tuky V potravinách jsou obsaženy, aniž bychom je viděli
Nemáme kontrolu, kolik jich sníme Skryté tuky zejména: v tučném mase v uzeninách, paštikách v tučných mléčných výrobcích v náplních, polevách
8
Na co si dát pozor Nízkotučné potraviny
děti potřebují tuku více než dospělí a to i děti s nadváhou Nadměrný příjem tuků (z tučného masa, paštik, uzenin atd.) velký příjem tuků s nevhodným složením může vést k nadváze či k vyššímu cholesterolu aj. Trans mastné kyseliny v levných cukrovinkách, náplních a polevách, ve ztužených tucích a margarínech vyráběných zastaralou technologií (hydrogenací)
9
Porce tuku Věk dítěte % tuků/ den Množství tuku (g)/ den Do 4 měsíců
45 – 50 22 – 26 Do 12 měsíců 35 – 45 27 – 35 1 – 4 roky 30 – 40 35 – 47 4 – 7 let 30 – 35 45 – 60 7 – 10 let 55 – 72 10 – 13 let 67 – 86 13 – 15 let 74 – 103 15 – 18 let 83 – 103
10
10 g tuku obsahuje 10 g olivového oleje 12 g másla
14 g rostlinného tuku (Rama) 29 g turistického salámu 40,5 g dietních párků 41 g tvrdého sýra 45% 56 g taveného sýra 45% 77 g bílé klobásy 80 g termixu 1 250 g kuřecího masa (prsa bez kůže)
11
Skutečnost Z průzkumu „Jak jedí české děti“, který realizovalo Poradenské centrum v květnu 2007, vyplynulo děti jedí množství tuku odpovídající doporučení příznivé není složení těchto tuků - převažuje konzumace živočišných tuků nad rostlinnými
12
Nové značení potravin
13
Děkuji za pozornost!
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.