Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Pěstování česneku Ing. Jan Kozák
2
Česnek cibule kuchyňská (Allium cepa) pór (Allium porrum)
Čeleď: liliovité Rod: česnek (Allium) Druh: česnek kuchyňský (Allium sativum) cibule kuchyňská (Allium cepa) pór (Allium porrum) pažitka (Allium schenoprasum) cibule šalotka (Allium ascalonicum) cibule sečka (Allium fistulosum) cibule živorodá (Allium viviparum) cibule perlovka okrasné druhy česneku Geografický původ není přesně známý.
3
Konzumní část: dělená cibule nať mladých rostlin měkké stonky s květenstvím
4
V EU registrováno asi 90 odrůd
nejvíce Francie Španělsko Česká republika Spotřebitel upřednostňuje českou produkci Pěstitel vyžaduje české odrůdy
5
Sadba Vlastní nezbavovat se krajových odrůd z kvalitního porostu výběr hned při sklizni dobře vyvinuté zdravé rostliny velikost mírně nadprůměrná sušení, čištění a skladování samostatně Nakoupená
6
Nakoupená nevyprodukovaná v režimu zákona č. 219/2003 Sb. ze známého porostu vybíraná stejně jako vlastní stejně spolehlivá jako vlastní z neznámého porostu (např. na inzerát od pěstitele) dost riskantní většinou se jedná o drahý konzumní česnek v zelinářské prodejně jako konzumní česnek velmi riskantní označení „vhodné k sázení“ znamená ve skutečnosti k sázení nevhodné vyprodukovaná v režimu zákona č. 219/2003 Sb.
8
vyprodukovaná v režimu zákona č. 219/2003 Sb.
kvalitou musí splňovat podmínky vyhlášky Ministerstva zemědělství ČR č. 175/2004 Sb. cibule porostlé a rozvité 5 % cibule jiných odrůd a zřetelně odchylných typů 2 % závadných cibulí celkem 10 %, z toho cibulí mechanicky poškozených 8 % cibulí poškozených houbovými chorobami 6 % musí být vybavena předepsanou dokumentací (kterou má prodejce vystavenou nebo ji musí na požádání zákazníkovi předložit)
9
visačka
10
potvrzení o kvalitě standardní sadby nebo rozhodnutí o uznání sadby
11
je vhodné, aby měl prodejce navíc k dispozici
autorizovaný popis odrůd kontrolní vzorek
12
Příprava sadby Rozdružení na stroužky v září či v říjnu k výsadbě se použijí všechny stroužky kromě stroužků napadených chorobami silně mechanicky poškozených velmi drobných, které se i v kuchyni vyhazují stroužky nedokonale rozdělené se násilím nedělí Moření Sulka 5 % 6 – 12 hodin Rovral FLO 0,6 – 0,8 % 20 – 30 minut Rychlé vysušení Skladování na dobře větraném místě
14
Výběr pozemku běžné zahradní nebo polní půdy do II. trati nezastíněné dobré proudění vzduchu nevhodné předplodiny hrách a fazole cibulové zeleniny cibulnaté květiny a mečíky problematická předplodina brambory – negativní vliv eliminuje pozdní výsadba nesázet po česneku 5 let
16
Příprava a hnojení půdy
živné půdy není třeba před výsadbou hnojit zelené hnojení zapravit do poloviny září travní nebo luční porost, svazenka, vikev huňatá, hořčice, ne hrách hloubka 20 – 25 cm minerální hnojiva nebo kompost zapravit krátce před výsadbou hloubka 12 – 15 cm před výsadbou nemá být prokypřeno víc než 15 cm
17
Výsadba termín: ozimé - co nejpozději – listopad, prosinec – teplota půdy by měla trvale klesnout pod 9°C jarní – co nejdříve – únor, březen vzdálenost řádků: od 20 cm vzdálenost rostlin v řádku: od 7 cm podle odrůdy (nejblíže Vekan, nejdále Lukan a Anton) vzdálenosti řádků hloubka: asi 7 cm
18
způsob (stroužky orientovány podpučím dolů)
vtláčením do kypré půdy do rýh se zahrnutím nevhodné sázecím kolíkem – podpučí není dostatečně spojeno s půdou utužení pozemku válením důkladnou zálivkou
19
Kultivace hospodaření s vláhou odplevelování zajištění přístupu vzduchu ke kořenům – rozrušení škraloupu po vzejití až do výšky rostlin asi 20 cm vláčení napříč řádky lehkými branami nebo vidlemi mezi řádky mělké plečkování, v řádcích ruční odplevelování
20
Zálivka v době sucha stejně jako jiné zeleniny zvýšená potřeba vody je od poloviny května do poloviny června nesnižuje se skladovatelnost
21
Hlávkování ihned po objevení květenství vytahováním s přišlápnutím rostliny vyštipováním vyřezáváním není třeba vynášet ze záhonu
22
Sklizeň termín od začátku června do poloviny srpna podle využití produkce odrůdy nejranější je Bjetin a Anton nejpozdnější je Benátčan průběhu vegetace nepaličáky mají mít 3 – 4 slupky paličáky 4 – 5 slupek
23
způsob vytahování podrývání vidlemi nebo rýčem vyorávání hákem nebo pluhem
24
odstraňují-li se kořeny při sklizni, odřezávají se v podpučí
rychle uklidit do stínu
25
Sušení ve stínu zavěšené ve svazcích nebo rozprostřené v tenké vrstvě dostatečné proudění vzduchu – pozor na přehřátí u střešního hřebenu
26
Čištění po dokonalém vysušení zakrácení kořenů (pokud se neodstranily při sklizni) na 0,5 – 1 cm zakrácení natě asi na 3 cm nepaličáky zalomením paličáky odstřižením nůžkami odřezáním pilkou na železo neřezat nožem – ostré špičky poškozují cibule
27
Skladování zavěšené v průvanu zbytečně nenechávat ve velkých mrazech prodyšné obaly a dobře větrané místo dobrá je teplota kolem nuly
28
Hnojení na chudých půdách před výsadbou zapravit až 8 kg/ar kombinovaného hnojiva s obsahem síry, např. cererit během vegetace ledek vápenatý ve třech až čtyřech dělených dávkách vždy po 1 kg/ar při dostatečné listové ploše je možné využít listová hnojiva
29
Choroby a škůdci virózy fuzárium botritida Penicillium čerň – Helmintosporium (přidání Karbenu FLO do mořicí lázně) bílá sklerociová hniloba –Sclerotium cepivorum háďátko zhoubné – Ditylenchus ipsaci (saprofytická háďátka) houbomilka česneková vlnovník česnekový – Aceria tulipae kořenohub zhoubný mšice myši
30
Chemická ochrana ČÍST ČASOPIS ZAHRÁDKÁŘ A ŘÍDIT SE RADAMI PANA ING. JAROSLAVA RODA, CSc. moření (Sulka a Rovral FLO) ochrana proti houbomilce Dragon 2,5 EC 0,1% Karate 2,5 EC 0,1% Reldan 2 E 0,2% Reldan 50 EC 0,1% Sumithion 50 EC 0,1%
31
Bezvirózní česneky laboratorně ozdravené od jednoho nebo více hospodářsky významných virů další množení v technické a prostorové izolaci dávají vyšší výnos postupná reinfekce
32
Sortiment paličáky vytvářejí květní stvol s pacibulkami tvoří menší počet stroužků cibule se snadněji rozdružují na jednotlivé stroužky ozimé odrůdy nepaličáky lépe se přizpůsobují prostředí výnosnější lepší skladovatelnost odrůdy ozimé i jarní
33
Jan Kozák Poběžovice 31 534 01 Holice v Čechách Adresa:
Webové stránky:
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.