Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor: Mgr. Iva Šrámková zpracováno: ročník (obor) 1. a 2. PP 75-41-E/01 Pečovatelské služby tematická oblast Rozdělení kuchyňského provozu Předmět Technologie Anotace: Výukový materiál slouží k seznámení žáků s dělením kuchyňského provozu a jednotlivými částmi kuchyně Šablona číslo materiálu III/2-2 III/2-2-1
2
Rozdělení kuchyňského provozu
Zdroj: Klipart Office online
3
Rozdělení kuchyňského provozu
Kuchyňský provoz dělíme na tři části: - výrobní část, - výdejní část, - skladovací část. Pro zabezpečení bezproblémového chodu kuchyňského provozu je zapotřebí správné a účelné prostorové uspořádání. Vlastní zdroj
4
Výrobní část Přípravny – brambor a zeleniny, - přípravna masa,
- přípravna příloh, - vytloukání vajec. Klipart Office online
5
Výrobní část Teplá kuchyně Studená kuchyně Kuchyně k přípravě nápojů
Cukrářská výrobna Umývárna černého nádobí Umývárna bílého nádobí Úklidová místnost Klipart Office online
6
Teplá kuchyně Je to hlavní prostor výrobní části.
Stěny kuchyně musí být hladké, snadno omyvatelné, opatřené hygienickým obkladem. Podlaha kuchyně musí být protiskluzová, vyspádovaná a s výpustí do odpadu. Denní osvětlení musí být doplněno elektrickým osvícením.
7
Výrobní část Teplá kuchyně – vybavení sporáky, konvektomaty,
smažící pánve, ponorné smažící pánve, kotle, pečící trouby, elektrické stoličky, výdejní režony.
8
Výrobní část Musí být dispozičně řešena
tak, aby nedocházelo ke křížení tzv. čistých a špinavých cest a zároveň byly dodrženy požadavky BOZP. Veškerá zařízení by měla být od sebe vzdálena tak, aby zaměstnanci zbytečně nepřecházeli a nevykonávali zbytečné úkony. Klipart Office online
9
Výdejní část Obsahuje zařízení, která slouží
k uchovávání hotových jídel, ohřevu bílého nádobí. Strava, je vydávána do tabletů, várnic nebo přímo klientům. Vybavení : výdejní režony, vodní lázně, ohřívací elektrické stoličky, předehřívače bílého nádobí
10
Skladovací část Způsob skladování potravin ovlivňuje jejich kvalitu a zdravotní nezávaznost. Jednotlivé potraviny vyžadují odlišné skladování – vlhkost, teplotu, světlo, jejich způsob uložení.
11
Druhy skladů Suché sklady Chladné sklady Chlazené sklady
Pomocné sklady Příruční sklady
12
Suché sklady Teplota : maximálně 18 st °C
Skladují se zde : suché potraviny mouka, cukr, těstoviny, luštěniny, koření….. Klipart Office online
13
Chladné sklady Teplota : do +12°C. Skladují se zde : nápoje, konzervy,
polokonzervy. Zdroj: Klipart Office online
14
Chlazené sklady a mrazící sklady
Teplota : chlazené sklady - 4 až – 10°C, mrazící sklady -15 až -18 °C. Skladují se zde : maso, ryby, uzeniny, drůbež…
15
Pomocný sklad Sklady určené pro: obaly, čistící prostředky, prádlo,
inventář, odpadky.. Klipart Office online
16
Příruční sklad Je to místnost v blízkosti
kuchyně, slouží ke skladování potravin určených pro nejbližší přípravu pokrmů. Součástí je chladnička nebo chladírenský box. Klipart Office online Klipart Office online
17
Kontrolní test Na které části dělíme kuchyňský provoz?
Napište jaké jsou přípravny? Popište vybavení teplé kuchyně.
18
Kontrolní test Na výrobní, výdejní, skladovací.
Přípravna brambor,zeleniny, masa, příloh, vytloukání vajec. Sporáky, konvektomaty, smažící pánve, ponorné smažící pánve, kotle, pečící trouby, elektrické stoličky, výdejní režony.
19
Použitá literatura http://www.bat-rodents.eu/cz/sklad-mrazeneho-krmiva
Šebek, Luboš. Technologie kuchyňského provozu ve zdravotnických a sociálních zařízeních: 1. vyd. Praha: Septima, 2005, 123 s. ISBN MOŠNA, František et al. Provoz a údržba domácnosti. první. Praha: Fortuna, ISBN
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.