Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Mikrobiologická nezávadnost naklíčených semen Phaseolus mungo

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Mikrobiologická nezávadnost naklíčených semen Phaseolus mungo"— Transkript prezentace:

1 Mikrobiologická nezávadnost naklíčených semen Phaseolus mungo
Petra Sedláčková, Petra Klodnerová, Markéta Pašková, Miroslav Čeřovský

2 mungo fazole (Phaseolus mungo) distribuovány převážně ve formě klíčků
Nutriční látka Obsah [g / 100 g] Sacharidy 62,6 Proteiny 23,9 Tuky 1,2 Ca 0,1 Fe 0,007 Na 0,02 mungo fazole (Phaseolus mungo) distribuovány převážně ve formě klíčků častý doplněk zdravé výživy, zeleninových salátů

3 Problematika klíčených semen
Rozmanitá kontaminující mikroflóra, složitý povrch semen poskytující bakteriálním buňkám „úkryty“ = snížená účinnost čištění povrchu semen, vyšší počty mikroorganismů na klíčcích. Klíčky oblíbeným doplňkem zdravé výživy – často přenašečem mikroflóry způsobující otravu z potravin (Salmonella). Teplota během klíčení teplotní optimum pro pomnožení kontaminující mikroflóry.

4 Listeria monocytogenes
Požadavek na maximální počty mikroorganismů u 1 g vzorku naklíčených semen rostlin podle Vyhl.132/2004 Sb. Mikroorganismus Počet mikroorganismů E. coli 104 Salmonella spp. negat/25* Listeria monocytogenes * Negat/25 znamená požadavek nepřítomnosti mikroorganismů v 25 g nebo 25 ml vzorku.

5 Proces klíčení v praxi a laboratorních podmínkách
odstranění hrubých nečistot chemické ošetření klíčení (plastové kontejnery, tma, vsádka 30 kg, 21°C, teplota v průběhu klíčení vzrůstá až k 29 °C – chlazení, vlhčení v intervalu 2 hod, úprava vlhkosti vzduchu) odstranění hrubých nečistot chemické ošetření ultrazvuk klíčení (upravené PET nádoby, světlo, malé množství vzorku – teplotu lze udržet přibližně na 21°C vlhčení v intervalu hod)

6 Identifikace mikroflóry Phaseolus mungo
Izolát 3 Serratia ficaria 43 % Klebsiella ozaenae 24 % Escherichia vulneris 24 % Izolát 4 Serratia ficaria 46 % Citrobacter freundii 36 % Enterobacter cloacae 8 % Izolát 1 Klebsiella oxytoca Izolát 2 Serratia ficaria 45 % Citrobacter freundii 36 % Enterobacter cloacae 9 %

7 Ošetření povrchu semen Phaseolus mungo, testovaná činidla
Chemické čištění kombinované s ultrazvukem (46 KHz) Sanitační činidla s aktivní složkou: chlornan sodný - 0,02%, 0,5% peroxooctová kyselina - 0,025%, 0,05%, ,075%, 0,1%

8 Opakované ošetření klíčků
Ošetření v průmyslových podmínkách: Vzorek Způsob ošetření Počet koliformních bakterií [CFU*g-1] Semena 0,5 % C, 15 min UT 27 °C* 0,02 % C, 4 hod 30 °C < 5.100 Klíčky po 5. dni klíčení 0,5 % C, 2 min 20 °C 0,02 % C, 6 hod 30°C 24 hod sladování při 4 °C 3,1.106 Opakované ošetření klíčků 0,025% P, 10 min 20 °C * C, chlornan sodný; P, kyselina peroxooctová; UT, ošetřeno ultrazvukem.

9 Mikrobiologický rozbor semen Phaseolus mungo ihned po sanitačním ošetření
Č. Způsob ošetření n Počet mikroorganismů [CFU*g-1] Koliformní bakterie CPM 1 0,5 % C, 10 min UT* 0,02 % C, 4 hod 30°C < 5.100 2 0,5 % C, 15 min UT b 0,02 % C, 4 hod 30 °C 3 0,5 % C, 30 min UT 1,6.103 4,5.103 4 0,02 % C, 1 hod UT 0,02 % C, 3,5 hod 30°C 9,3.101 5 0,02 % C, 5 hod 30°C 6,3.102 * C, chlornan sodný; UT, ošetřeno ultrazvukem; n, počet pokusů. b Vzorky klíčily v temnu.

10 Mikrobiologický rozbor semen Phaseolus mungo ihned po sanitačním ošetření
Č. Způsob ošetření n Počet mikroorganismů [CFU*g-1] Koliformní bakterie CPM 1 0,05 % P, 5 hod 30 °C < 5.100 1,0.103 2 0,1 % P, 2 min UT b 0,025 % P, 4 hod 30 °C 3 0,075 % P, 10 min UT a 0,075 % P, 4,8 hod 30°C 4 0,05 % P, 10 min UT b 0,05 % P, 4 hod 30°C 5 0,025 % P, 30 min UT 0,025 % P, 4 hod 30°C 1,4.103 * P, kyselina peroxooctová; UT, ošetřeno ultrazvukem; n, počet pokusů. a Zvolené sanitační postupy negativně ovlivnily klíčivost. b Vzorky klíčily v temnu.

11 Mikrobiologický rozbor naklíčených semen Phaseolus mungo 48 hod po sanitačním ošetření
Č. Způsob ošetření n Počet mikroorganismů [CFU*g-1] Koliformní bakterie CPM 1 0,05 % P, 5 hod 30 °C < 5.100 1,6.105 2 0,5 % C, 10 min UT* 0,02 % C, 4 hod 30°C 1,2.101 3 0,5 % C, 2 min UT 0,02 % C, 6 hod 30°C 3,6.103 3,8.105 4 0,05 % P, 1 hod UT 1,1.101 5 0,05 % P, 30 min UT 0,05 % P, 4 hod 30 °C 2,0.105 * C, chlornan sodný; P, kyselina peroxooctová; UT, ošetřeno ultrazvukem; n, počet pokusů. b Vzorky klíčily v temnu.

12 Souhrn Koncentrace a expoziční doby sanitačních činidel používaných v laboratorních podmínkách je nutné upravit na podmínky provozní. Peroxooctová kyselina - dostatečně sníží povrchovou mikroflóru, koncentrace > 0,075 % potlačuje klíčivost semen. Chlornan sodný – počty koliformních bakterií sníží pod mez detekce, na ostatní povrchovou mikroflóru není stejně účinný. Ultrazvuk - významný vliv na odstranění povrchové mikroflóry semen, v kombinaci s nízkými koncentracemi sanitačních činidel pozitivně působí na klíčivost semen, dlouhodobá aplikace klíčení zcela potlačí.


Stáhnout ppt "Mikrobiologická nezávadnost naklíčených semen Phaseolus mungo"

Podobné prezentace


Reklamy Google