Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

PhDr. Eva Tomešová, Ph.D. tomesova@ftvs.cuni.cz 2.11. 2007 Vnitřní řeč PhDr. Eva Tomešová, Ph.D. tomesova@ftvs.cuni.cz 2.11. 2007.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "PhDr. Eva Tomešová, Ph.D. tomesova@ftvs.cuni.cz 2.11. 2007 Vnitřní řeč PhDr. Eva Tomešová, Ph.D. tomesova@ftvs.cuni.cz 2.11. 2007."— Transkript prezentace:

1 PhDr. Eva Tomešová, Ph.D. tomesova@ftvs.cuni.cz 2.11. 2007
Vnitřní řeč PhDr. Eva Tomešová, Ph.D.

2 Vnitřní řeč - samomluva
utváříme sami sebe utváříme své postoje hodnotíme své schopnosti sebeinstrukce

3 Sebenaplňující se proroctví
vyvolání úzkosti, deprese a sebepodceňování – ztráta koordinace, neefektivní metabolismus ztráta koncentrace (zaměření jinam), přeanalyzování, desautomatizace

4 Na co myslí „vítěz?“ BĚHEM VÝKONU jednoduché sebeinstrukce
absence hodnotících myšlenek OBECNĚ neshazují sami sebe, pokud se jim nedaří

5 Negativní myšlenky pochází z chybných způsobů myšlení
nadměrná generalizace černobílé myšlení zkreslený výběr faktů katastrofické myšlení vztahovačnost argumentace emocemi obviňování čtení myšlenek „bychy a musy“ „víra ve spravedlnost světa“

6 Sebeinstrukce zvýšení koncentrace, zaměření pozornosti na klíčový moment techniky vymyslet sami „nepřeanalyzovat se“ formulované pozitivně vyzkoušet v tréninku

7 Techniky uvědomění a změny
1. Když k sobě při tréninku nebo při závodě mluvím, co si obyčejně říkám, když mi to jde dobře a když mi to jde špatně? 2. Jaké myšlenky mi procházejí hlavou, když si čtu obzvlášť těžký trénink, který mě čeká? 3. Co si obyčejně říkám, když se sám sobě při tréninku vymlouvám z dělání něčeho, do čeho se mi nechce?

8 Techniky uvědomění a změny
4. Když používám vnitřní řeč, cítím, že si pomáhám k úspěchu, nebo k prohře a zklamání? 5. Vím, že to, co říkám sám sobě, ovlivňuje můj výkon, protože...

9 Techniky uvědomění a změny
ZÁVOD: 1. Jaké myšlenky (věty, slova) mě napadly před, během a po závodě (aspoň 3x3)? 2. Co je způsobilo? 3. Jak ovlivnily moje pocity a věci, které jsem udělal?

10 Rádi zapomínáme! tréninkový deník video + vlastní komentář...

11 Techniky: STOP technika Přerámování

12 „Jsem nejlepší“ - prohlášení
napsané formulované pozitivně krátké a jasné magnetické a dynamické v přítomném čase osobní zaměřené na změnu sebe sama realizovatelné

13 Pozornost - koncentrace pozornosti

14 Druhy pozornosti posturální pozornost (nastražení, pohotovost, spojena s emočním prožíváním) bezděčná pozornost (orientační reflex) záměrná pozornost (koncentrace)

15 Definice koncentrace zaměření pozornosti na relevantní klíče v okolí
udržení tohoto zaměření

16 Pozornostní stategie Disociativní pozornostní strategie
Asociativní pozornostní strategie

17 Typy zaměření pozornosti:
2 dimenze 1. šířka, rozsah (úzké, široké) 2. směr (vnější, vnitřní) Kombinace 1. široké, vnější (rychlé zhodnocení situace) 2. široké, vnitřní (analýza a plánování) 3. úzké, vnitřní (emoce, představa) 4. úzké, vnější (míček a odpal...)

18 Principy efektivní koncentrace
1. Koncentrace vyžaduje úsilí a přípravu. 2. Zkušení sportovci dokáží rozdělit pozornost mezi několik činností (obzvlášť pokud jsou některé z nich zautomatizované), vědomě se však lze v jednom okamžiku soustředit pouze na jednu myšlenku.

19 Principy efektivní koncentrace
3. Sportovec se „soustředí,“ pokud se zaměří na akce, které jsou specifické a relevantní (patří k dané situaci) a jsou pod jeho kontrolou. 4. Sportovec „ztrácí koncentraci“ pokud se zaměří na irelevantní nebo nekontrolovatelné podněty.

20 Principy efektivní koncentrace
5. Emoce narušují koncentraci, například úzkost zaplňuje kapacitu pracovní paměti negativními myšlenkami a vede sportovce k nadměrnému sledování vlastního výkonu, přeanalyzování techniky, ztrátě tempa a chybě.

21 Problémy s pozorností pozornost věnovaná minulým událostem
pozornost věnovaná budoucím událostem (co když, toulání se v myšlenkách) pozornost věnovaná příliš mnoha klíčům přeanalyzování techniky zmatkování (choking)

22 Jak „funguje“ zmatkování?
důležité závody, kritický okamžik, hodnocení „tréma“ + fyzické změny (zvýšené svalové napětí, DF, TF) úzké vnitřní zaměření pozornosti (na vlastní počitky, obavy...) narušení výkonu (timing a koordinace, ztuhnutí a únava svalů, rozhodování ve spěchu, neschopnost soustředit se na relevantní klíče)

23 Techniky: rušivé podněty do tréninku klíčová slova nehodnotící myšlení
rutinní postupy…

24 Rutinní postupy NE!!! RITUÁLY
připravené, nacvičené – přesný sled činností zaměřují pozornost! účelné občas změnit zařadit zrakovou kontrolu a klíčová slova

25 Cvičení nácvik přesouvání pozornosti nácvik udržení pozornosti
hledání relevantních podnětů imaginace

26 Reakční čas 3 části (zaznamenat, zpracovat v CNS, svalová akce)
nejrychleji reagujeme na dotyk vizuálně na žlutou a červenou barvu doba reakce velkých svalových skupin na akustický signál: 0,13 -1,26 s optimální oddálení předsignálu: 3 s možnost zlepšení: 15% nesouvisí s ostatními druhy rychlosti

27 Jak rozvíjet rychlost reakce:
senzitivní období: let nebyl prokázán přenos mezi různými druhy reakcí! metoda opakování analytická metoda senzorická metoda

28 Děkuji za pozornost!


Stáhnout ppt "PhDr. Eva Tomešová, Ph.D. tomesova@ftvs.cuni.cz 2.11. 2007 Vnitřní řeč PhDr. Eva Tomešová, Ph.D. tomesova@ftvs.cuni.cz 2.11. 2007."

Podobné prezentace


Reklamy Google