Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Slepý experiment na určování skluzu (EC projekt SPICE) a jeho řešení primitivní metodou J. Zahradník katedra geofyziky MFF UK.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Slepý experiment na určování skluzu (EC projekt SPICE) a jeho řešení primitivní metodou J. Zahradník katedra geofyziky MFF UK."— Transkript prezentace:

1 Slepý experiment na určování skluzu (EC projekt SPICE) a jeho řešení primitivní metodou J. Zahradník katedra geofyziky MFF UK

2 Část 1 Motivace

3 Zlomová plocha dosahuje k povrchu jen výjimečně. Jak studovat zlom v hloubce desítek km?

4 obrácená úloha konečného zdroje zlom šíření trhliny ? měření pohybu na povrchu Země

5 Sumatra M 9.0 optimismus

6 Pozdější modely - ještě optimismus ? Ammon et al., (2005), Science nejednoznačnost

7 Část 2 Slepý experiment - zadání

8 „Slepý“ experiment v projektu SPICE je syntetický Řešitel zná seismogramy a model prostředí (Q=  ). Zlomový proces je utajen. jako M 6.7, Tottori 2000

9 „Slepý“ experiment v projektu SPICE je syntetický Synt. seismogramy: rychlost 19 stanic celé vln. pole (f-k) 0.01-3 Hz. Vzdálenosti srov. s délkou zlomu.

10 „Slepý“ experiment v projektu SPICE je syntetický Je zadána poloha zlomu a segment (60 km), uvnitř nějž je někde (menší) porušená část. Je zadáno hypocentrum, strike, dip, rake, moment.

11 „Slepý“ experiment v projektu SPICE je syntetický Určit: polohu a velikost porušené části rozložení skluzu (konst.) rychlost trhliny (konst.) náběhový čas

12 Podrobnosti zadání BLIND TEST FOR KINEMATIC SOURCE INVERSION – MODEL SETUP AND DETAILED DESCRIPTIONS P.M.Mai,C.Francois-Holden and G.Festa August 29,2005

13 Část 3 Slepý experiment - moje řešení

14 Jednoduchá kombinace tří postupů: inverze seismogramů do několika bodových zdrojů (f < 0.1 Hz, poloha bodových zdrojů a momenty)

15 Jednoduchá kombinace tří postupů: inverze seismogramů do několika bodových zdrojů (f < 0.1 Hz, poloha bodových zdrojů a momenty) odhad velikosti asperit z momentů a empirických vztahů (Somerville et al.,1999)

16 Jednoduchá kombinace tří postupů: inverze seismogramů do několika bodových zdrojů (f < 0.1 Hz, poloha bodových zdrojů a momenty) odhad velikosti asperit z momentů a empirických vztahů (Somerville et al.,1999) přímá simulace konečných asperit (f < 1 Hz, upřesnění počtu a polohy asperit, určení rychlosti trhliny Vr)

17 Jednoduchá kombinace tří postupů: inverze seismogramů do několika bodových zdrojů (f < 0.1 Hz, poloha bodových zdrojů a momenty) odhad velikosti asperit z momentů a empirických vztahů (Somerville et al.,1999) přímá simulace konečných asperit (f < 1 Hz, upřesnění počtu a polohy asperit, určení rychlosti trhliny Vr)

18 Podrobnosti: http:/seis30.karlov.mff.cuni.cz jz_report.doc

19 Moje řešení: redukce variance 77%

20 Pozorované a synt. seismogramy (všech 19 stanic) jz_seis.ps

21 Moje řešení: moment 0.9e19 Nm (místo zadaného 1.4 e19 Nm) výsledný skluz 1 a 1.2 m, Vr = 2.6 km/s, pro f < 1 Hz není závislost na tr, čili tr < 1 s hloubka okraje 3 km

22 A jaký měl být správný výsledek? 2 km 3 km max. 1.2 m max. 2.5 m Vr=2.6 km/s tr < 1 s Vr=2.7 tr = 0.8

23 Část 4 Slepý experiment - jak dopadli ostatní

24 Pozor: chybí J. Burjanek, diskuse jeho řešení 17.3. mai_results.ppt

25 INITIAL RESULTS  Betrand Delouis: Non linear inversion by simulated annealing vr = 3.1 km/s, tr = 1.0 s

26 INITIAL RESULTS  Gaetano Festa: back-projection of the S -amplitudes along the rays vr = 2.8 km/s, tr = 1.0 s

27 INITIAL RESULTS  Catherine Holden: non linear inversion using the neighbourhood algorithm vr = 2.15 km/s, tr = ?? s

28 Závěr Experiment NEKONČÍ ! Objasnit rozdíly mezi řešením jednotlivých účastníků ! Ověřil jsem si metodu iterativní dekonvoluce (ISOLA), příprava na zemětřesení. Formulace s malým počtem parametrů a jejich odděleným určením se osvědčila. Nelze přecenit - obsahuje předpoklad platnosti empirických vztahů.

29


Stáhnout ppt "Slepý experiment na určování skluzu (EC projekt SPICE) a jeho řešení primitivní metodou J. Zahradník katedra geofyziky MFF UK."

Podobné prezentace


Reklamy Google