Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Projekt biotechnologie
Cesta ekologické výroby
2
Obsah projektu Exkurze VÚAB Pharma Exkurze Pivovar Nymburk Přednáška
Pracovní listy Prezentace studentů
3
VÚAB Pharma Roztoky Výzkumný ústav antibiotik a biotransformace (VÚAB)
4
Nystatin Nystatin je polyenové antimykotikum s velmi dobrou účinností na kvasinky. Používá se pro místní léčbu kožní a slizničních infekcí, kdy nystatin tlumí a zastavuje růst kvasinek a některých dalších nižších hub. Z povrchu kůže a sliznice se nevstřebává. Mast mohou používat dospělí, mladiství i děti od novorozeneckého věku, rovněž těhotné a kojící ženy.
5
Jak nystatin funguje? Tlumí růst kvasinek rodu Candida, Rhodotorula, Torulopsis a Trichosporon a mikromycet rodu Aspergillus tím, že se fixuje na steroly a mění permeabilitu buněčné stěny.
6
Výroba nystatinu se dělí na výrobu suchého mycelu (Nystatin CRUDE)
na výrobu čistého finálního produktu (Nystatin). Pozn. Mycel si obvykle spojujeme se stélkou hub. U bakterií tím označujemé vláknité útvary tvořené buňkami bakterií
7
Suchý mycel příprava provozního inokula (kultura bakterií přenesaná na živnou půdu) propagační fermentace produkční fermentace separace mycelia sušení mycelia homogenizaci suchého mycelia rozplňování suchého mycelu skladování suchého mycelu adjustaci (příprava zboží pro jeho prodej) suchého mycelu.
8
Seznamte se se Streptomyces noursei
Tato půdní gramnegativní bakterie produkuje Nystatin „dobrovolně“ -bez genetické manipulace openwetware.org
9
Na co funguje Candida albicans
Onychomykóza vyvolaná Trichophyton rubrum
10
Co by se dalo dělat s odpadem?
11
Čistý finální produkt navažování suchého mycelu k extrakci Extrakce
filtrace extraktu od odpadního mycelu úprava extraktu Krystalizace Separace a promývání sušení, mletí, skladování, homogenizaci, skladování,rozplňování a adjustaci.
12
Suroviny pro výrobu nystatinu
Fruktozový sirup, Glukosa krystalická, Uhličitan vápenatý sražený, Sojová mouka, Chlorid sodný, Dusičnan amonný technický, Alkylsulfátový emulgátor, Struktol J 647, Sušené kvasnice krmné, Olej sojový rafinovaný, Corn-steep sušený, Sokoflok 60 CN, Čpavková voda tech. 25%, Kyselina mravenčí tech., Aceton čistý, Methanol čistý, Kyselina šťavelová tech., 1-Butanol technický, Aktivní uhlí, Křemelina, Syntron B, Uhličitan draselný bezvodý, Kyselina citronová, Hydrogenfosforečnan sodný, Hydrogenuhličitan sodný.
13
Radostně do pivovaru
14
Hrabalova pamětní deska
15
Suroviny pro výrobu piva víte?
16
Co by to tak mohlo být?
17
Už chceme dovnitř..
18
Chmel nestačí, takže co ještě?
19
No přeci ječmen
20
Vlhčit, klíčit, promíchávat..
21
Rychle ochutnávat
22
A zabránit plísním a samovznícení
23
A jde se rmutovat
24
Proč jinak než jinde? Aby bylo české pivo „pitelné“
25
Víte proč chmel granulovaný?
26
A honem na spilku
27
Tady přijdou ke slovu kvasinky
28
Proces se musí kontrolovat
29
A pozor na CO2 ,druhý produkt kvašení
30
A ležácké sklepy
31
Pozvánka na vánoční várku..
32
Nad námi je spilka a tam je třeba chlazení – a jak to bylo dřív?
33
Ledy na Labi už dnes nefrčí, ale omrzlé trubky stojí za foto
34
A teď je to jen pro 18ti leté, že Kubo?
35
Za maminku…
36
Za tatínka..
37
Za biotechnologie..
38
Za biochemické procesy..
39
Přednáška pouze pro dospělé
40
Následky filtrace pomocí křemeliny
41
Stáčírna
42
Kontrola produktu
43
Kontrola kontroly produktu
44
A teď do sudu
45
Sud se vymývá dnem vzhůru
46
Vymývání se neponechává náhodě
47
Mikrofiltrace před plněním do sudů
48
Pivo je hotové, tak nashledanou
49
Uříznutý komín, který si nezahrál v Postřižinách
50
Studenti v cukrárně, pedagogové na hradbách
Nymburk – královské město s historií (nejen tou pivní), ale o tom třeba zase příště…
51
Loučí se kvasinky a jiné organismy využitelné v biotechnologiích
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.