Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
PROTEINY - přítomny ve všech buňkách - podíl proteinů až 80%
- živočichové – příjem potravou - chemické složení: 50% C, 24% O, 18% N, 6% H, síra a další prvky - vlastnosti : dle funkce, kterou v organismu zastávají (rozpustnost ve vodě, odolnost proti fyzikálním a chemickým vlivům)
2
FUNKCE PROTEINŮ Stavební
- nerozpustné ve vodě (vláknité), tvoří základ extracelulárních struktur kolageny, elastiny, keratiny, fibroin 2. Transportní hemoglobin, myoblobin, feritin
3
3. Proteiny zajišťující pohyb
- přeměna chemické energie na mechanickou práci myosin, aktin, tropomyosin, troponin 4. Katalytické, řídící a regulační funkce - enzymy, bílkovinné hormony 5. Obranné funkce - imunoglobuliny
4
STAVBA PROTEINŮ Aminokyseliny
- substituční deriváty karboxylových kyselin - více než 300 AK - pouze 20 AK – proteinogenní AK - 2 optické izomery – L- a D-, proteinogenní výhradně L- izomery
5
STRUKTURA AMINOKYSELIN
7
ROZDĚLENÍ AK Cys, Tyr, Ala, Ser, Pro, Gly, Glu, Asp, Trp
NEESENCIÁLNÍ AK (postradatelné) Cys, Tyr, Ala, Ser, Pro, Gly, Glu, Asp, Trp ESENCIÁLNÍ AK (nepostradatelné) Val, Leu, Ile, Thr, Trp, Met, Lys u malých dětí ještě: His a Arg
8
BIOLOGICKÁ HODNOTA O biologické hodnotě bílkovin rozhoduje obsah esenciálních aminokyselin.
11
Dipeptid Gly-Ala
12
Gly-Ala
13
PEPTIDY Chemickou povahou – amidy kyselin 2 AK – dipeptid
3 AK – tripeptid n AK – polypeptid – polypeptidický řetězec Charakteristika peptidu : POČET a POŘADÍ AK v řetězci Prodlužování polypeptidického řetězce – proteiny – jejich molekuly jsou tvořeny sty až tisíci AK zbytků
14
STRUKTURA BÍLKOVIN Primární struktura
Val-His-Leu-Thr-Pro-Glu-Glu-Lys = HMGL Val-His-Leu-Thr-Pro-Val-Glu-Lys = patol. HMGL Srpkovitá anémie.
15
Primární struktura
16
STRUKTURA BÍLKOVIN 2. Sekundární struktura
Polypeptidický řetězec uspořádán do: formy skládaného listu papíru formy alfa-helix (šroubovice) 3. Terciální struktura fibrilární struktura (tvar vlákna) globulární struktura (tvar klubíčka)
17
Sekundární struktura
18
Terciální struktura – globulární
19
Terciální struktura - fibrilární
20
STRUKTURA BÍLKOVIN 4. Kvarterní struktura
vzájemné prostorové uspořádání polypeptidických řetězců Výskyt: enzymy, HMGL, MYOGL, další bílkoviny.
21
Kvarterní struktura - HMGL
23
VAZBY V PROTEINECH 1. Peptidická vazba
24
2. Disulfidická vazba Cystein, Cystin, Methionin
25
3. Vodíková vazba spojuje polypeptidické řetězce
26
4. Iontové vazby souvislost s pH
27
ROZDĚLENÍ PROTEINŮ 1. Jednoduché proteiny
a) skleroproteiny (fibrilární) – nerozpustné ve vodě FIBROIN, KOLAGEN, KERATIN b) sferoproteiny (globulární) - rozpustné ve vodě HISTONY, ALBUMINY, GLOBULINY, MÉČNÉ PROTEINY - KASEIN LAKTALBUMINY
28
FIBROIN
29
KERATIN
30
KOLAGEN
31
HISTONY
32
ALBUMIN
33
GLOBULINY
34
KASEIN
35
ROZDĚLENÍ PROTEINŮ 2. Složené proteiny METALOPROTEINY LIPOPROTEINY
NUKLEOPROTEINY GLYKOPROTEINY CHROMOPROTEINY PROTEINY KREVNÍ PLASMY HEMOGLOBIN MYOGLOBIN
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.