Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Espresso Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jiřina Králová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Espresso Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jiřina Králová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785."— Transkript prezentace:

1 Espresso Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jiřina Králová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

2 Druhy espressa: Espresso Lungo Doppio

3 Espresso Espresso je silná malá káva. Objem kávy je 30 ml.
Chuť kávy je intenzivní, hladinu pokrývá hustá, krémová pěna. Její příprava trvá 20–30 sekund.

4 DOPPIO Doppio je dvojité silné espresso.
Objem 80 ml, chuť a pěna kávy jsou velmi intenzivní, káva se obvykle podává s mlékem. Doba přípravy je 20–25 sekund.

5 Porcelánový inventář Šálek na espresso má mít obsah 60–90 ml.
Vnitřní tvar šálku je kónický, oblý s ouškem. Obrázek č. 1 Obrázek č. 2

6 Příprava espressa Do páky nasypeme 7 g jemně umleté kávy. Obrázek č. 3

7 Příprava espressa Rovnoměrně slisujeme tamperem tlakem 20 kg.
Obrázek č. 4 Obrázek č. 5

8 Příprava espressa Před nasazením páky do kávovaru otřeme hranu páky.
Obrázek č. 6

9 Příprava espressa Před nasazením páky propustíme vodu z kávovaru a poté nasadíme páku. Obrázek č. 8 Obrázek č. 7

10 Příprava espressa Pod páku si připravíme porcelánový vyhřátý šálek (40–50 °C). Kávou protéká voda o teplotě 90 °C a tlaku 9 barů za 20–30 sekund, vytvoří se extrakce do předehřátého šálku. Obrázek č. 9

11 Parametry espressa Tlak má být 9 barů.
Teplota vody při přípravě espressa je 90 °C. Proces trvá cca 20 až 30 vteřin. Objem kávy je 25–30 ml. Obsah šálku 60–90 ml s ouškem.

12 Espresso Obrázek č. 10

13 Zdroje Seznam obrázků Použitá literatura
Obrázek č. 1: porcelánový inventář – foto: autorka práce Obrázek č. 2: porcelánový inventář – foto: autorka práce Obrázek č. 3: příprava epressa – foto: autorka práce Obrázek č. 4: příprava epressa – foto: autorka práce Obrázek č. 5: příprava epressa – foto: autorka práce Obrázek č. 6: příprava epressa – foto: autorka práce Obrázek č. 7: příprava epressa – foto: autorka práce Obrázek č. 8: příprava epressa – foto: autorka práce Obrázek č. 9: příprava epressa – foto: autorka práce Obrázek č. 10: espresso – foto: autorka práce Použitá literatura VESELÁ, Petra. Kniha o kávě. Smart Press. Praha: Smart Press, ISBN


Stáhnout ppt "Espresso Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jiřina Králová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785."

Podobné prezentace


Reklamy Google