Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilAntonín Kašpar
1
Espresso Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jiřina Králová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).
2
Druhy espressa: Espresso Lungo Doppio
3
Espresso Espresso je silná malá káva. Objem kávy je 30 ml.
Chuť kávy je intenzivní, hladinu pokrývá hustá, krémová pěna. Její příprava trvá 20–30 sekund.
4
DOPPIO Doppio je dvojité silné espresso.
Objem 80 ml, chuť a pěna kávy jsou velmi intenzivní, káva se obvykle podává s mlékem. Doba přípravy je 20–25 sekund.
5
Porcelánový inventář Šálek na espresso má mít obsah 60–90 ml.
Vnitřní tvar šálku je kónický, oblý s ouškem. Obrázek č. 1 Obrázek č. 2
6
Příprava espressa Do páky nasypeme 7 g jemně umleté kávy. Obrázek č. 3
7
Příprava espressa Rovnoměrně slisujeme tamperem tlakem 20 kg.
Obrázek č. 4 Obrázek č. 5
8
Příprava espressa Před nasazením páky do kávovaru otřeme hranu páky.
Obrázek č. 6
9
Příprava espressa Před nasazením páky propustíme vodu z kávovaru a poté nasadíme páku. Obrázek č. 8 Obrázek č. 7
10
Příprava espressa Pod páku si připravíme porcelánový vyhřátý šálek (40–50 °C). Kávou protéká voda o teplotě 90 °C a tlaku 9 barů za 20–30 sekund, vytvoří se extrakce do předehřátého šálku. Obrázek č. 9
11
Parametry espressa Tlak má být 9 barů.
Teplota vody při přípravě espressa je 90 °C. Proces trvá cca 20 až 30 vteřin. Objem kávy je 25–30 ml. Obsah šálku 60–90 ml s ouškem.
12
Espresso Obrázek č. 10
13
Zdroje Seznam obrázků Použitá literatura
Obrázek č. 1: porcelánový inventář – foto: autorka práce Obrázek č. 2: porcelánový inventář – foto: autorka práce Obrázek č. 3: příprava epressa – foto: autorka práce Obrázek č. 4: příprava epressa – foto: autorka práce Obrázek č. 5: příprava epressa – foto: autorka práce Obrázek č. 6: příprava epressa – foto: autorka práce Obrázek č. 7: příprava epressa – foto: autorka práce Obrázek č. 8: příprava epressa – foto: autorka práce Obrázek č. 9: příprava epressa – foto: autorka práce Obrázek č. 10: espresso – foto: autorka práce Použitá literatura VESELÁ, Petra. Kniha o kávě. Smart Press. Praha: Smart Press, ISBN
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.