Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Vitaminy
2
Esenciální složky potravy
Látky, vyskytující se v potravě v malých množstvích a jsou nezbytné pro organismus Patří ke zcela rozdílným skupinám sloučenin Mohou mít katalytickou funkci v řadě reakcí látkové přeměny buď samy nebo jako součásti sloučenin, některé tvoří redox systémy, zachycují volné radikály nebo kontrolují metabolismus některých látek Nepodílejí se na krytí energetických nároků organismů ani nejsou stavebními nebo strukturními jednotkami Jsou většinou složkou kofaktorů enzymů Živočichové přijímají vitaminy v potravě buď v hotové formě nebo jako provitaminy
3
Avitaminosy Dlouhotrvající nedostatek vitaminů způsobující charakteristické poruchy Vzniká celkové onemocnění organismu Na nedostatek různých vitaminů reaguje zvlášť citlivě kůže
4
Hypovitaminosy Přechodné stavy nedostatku
Nevedou ke klasickým projevům nemoci
5
Hypervitaminosy Jsou známy jen u vitaminů rozpustných v tucích (A, D)
Jsou následkem nesprávného dávkování
6
Rozdělení vitaminů Rozpustné v tucích A, D, E, K Rozpustné ve vodě
B, C
7
Vitaminy rozpustné v tucích
8
Vitamin A Retinol Chemicky náleží k isoprenoidním lipidům
Karoten=provitamin (organismus dovede z karotenu vyrábět vitamin A) Nedostatek způsobuje šeroslepost, později může dojít ke zrohovatění očních epitelů, zastavení růstu, degenarace reprodukčních orgánů Zdroj:některé druhy zeleniny a ovoce (mrkev, špenát, petržel, rajčata apod.), rybí tuk, máslo, vaječný žloutek a játra
9
Vitamin A (retinol)
10
Vitamin D Kalciferol D2 – ergokalciferol, D3 - cholekalciferol
Regulují metabolismus vápníku (svými účinky připomínají hormony) Vzniká z nenasycených sterolů (provitaminů) ozařováním UV paprsky Podporuje resorpci vápenatých iontů v zažívacím traktu, ovlivňuje metabolismus kostí Nedostatek způsobuje rachitis (křivici) Zdroj: jaterní rybí tuky, máslo a mléko
11
Vitamin D2 (kalciferol)
12
Vitamin E Tokoferoly – vitaminy skupiny D
Chemicky blízké chinonům s isoprenoidním postranním řetězcem působí jako antioxidanty – zabraňuje spontánní oxidaci vysoce nenasycených látek Onemocnění z nedostatku není známo (?svalová dystrofie) Zdroj:rostliny (olej obilných klíčků, rostlinné oleje, zelenina, luštěniny), máslo, vejce
13
Vitamin E (alfa-tokoferol)
14
Vitamin K Skupina vitaminů K – filochinon, farnochinon, menadion
Naftochinony s postranním isoprenoidním řetězcem Nedostatek se projevuje sklonem ke krvácení a poruchami srážení krve U člověka jsou projevy nedostatku vzácné, protože velké množství vitaminů K produkuje střevní mikroflóra Zdroj: zelené rostlinné tkáně (zelí, květák, špenát), luštěniny a játra
15
Vitamin K1
16
Ubichinon – koenzym Q Vitaminová povaha je dosud sporná
Isoprenoidní chinon Redoxní systém dýchacího řetězce
17
„Vitamin F“ Označení pro esenciální mastné kyseliny
Většinou se nepočítají k vitaminům
18
Vitaminy rozpustné ve vodě
19
Vitamin B1 Thiamin Nemocí z nedostatku je beri-beri, která se vyskytuje při výlučné výživě loupanou rýží a vyznačuje se poruchami nervové soustavy a poruchami srdeční funkce Zdroj: celozrnná mouka, luštěniny, droždí, vaječný žloutek, vnitřnosti, hovězí maso
21
Vitamin B2 Riboflavin (dříve laktoflavin)
Nedostatek se projevuje zánětlivými změnami sliznic a kůže, popř. nervovými poruchami a poruchami vzrůstu Zdroj: listová zelenina, rajčata, obilní slupky, mléko, vaječný žloutek, vnitřnosti
22
Vitamin B2 (riboflavin)
23
Vitamin B3 Niacin Nedostatek způsobuje pelagru (zvláštní druh dermatitidy) Lidské tělo je schopno vyrobit si niacin z aminokyseliny tryptofanu, která se vyskytuje v mléčných výrobcích a vejcích. Zdroj: játra, libové a drůbeží maso a luštěniny
24
Vitamin B3 (niacin)
25
Vitamin B5 Kyselina pantotenová Chemicky – dipeptid
Nedostatek je vzácný, projevuje se apatií, depresí a svalovou slabostí Zdroj: arašídy, pšeničné klíčky, různá zrna, kvasnice, plísně či baktérie. V menších množstvích ji můžeme zaznamenat v mnoha dalších přirozených, rostlinných potravinách (s výjimkou bílé mouky a bílého cukru, odkud byla rafinací odstraněna). Vůbec nejbohatším zdrojem kyseliny pantotenové je mateří kašička
26
Vitamin B5 (pantothenát)
27
Vitamin B6 Pyridoxin Substituovaný pyridin
Důležitý koenzym pro metabolismus aminokyselin Nedostatekje vzácný a způsobuje zejména nervové poruchy Zdroj: maso, játra, droždí, listová zelenina a celozrnná mouka
28
Vitamin B6 (pyridoxin)
29
Vitamin B12 Kobalamin Vzorec podobný porfirinům
Nejznámější je jeho účast na tvorbě červených krvinek, nezbytný je také pro funkci nervového systému a tvorbu buněčných membrán. Nedostatek může vzniknout při poruše vstřebávání ze žaludku a střev, nedostatečném přísunu z potravy (přísní vegetariáni) a při poruchách metabolismu. Vede ke snížení tvorby a deformaci tvaru červených krvinek s následnou chudokrevností Na tvorbě vitamínu B12 se podílejí střevní bakterie. Zdroj: v živočišné produkty, jako je maso, vejce, mléko a mléčné výrobky. Ve velkém množství je obsažen v játrech, ledvinách a srdci, v zakvašovaných potravin, také se v malém množství nachází v některých mořských řasách.
31
Vitamin C Derivát sacharidů- γ-lakton 2-oxo-L-gulonové kyseliny
Patří k biochemickým redoxním systémům, může reversibilně přecházet na dehydroaskorbát Nedostatek vyvolává vysychání kůže, hubnutí, únava, podkožní krvácení, krvácení z dásní, vypadávání zubů Zdroj: čerstvé ovoce a zelenina ale i v čerstvém mase. Hlavní zdroje: šípky, černý rybíz, zelená paprika, citrony a pomeranče
33
Vitamin H Biotin Vlidském těle se tvoří činností střevních baktérií
Je součástí enzymů katalyzujících přenos CO2 Přítomen ve všech buňkách, nejbohatším zdrojem jsou játra a žloutek Nedostatek se projeví šedivěním a šupinovatěním kůže, úbytkem tukových rezerv a spavostí
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.