Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilHana Sedláková
1
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0232 Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ AKADEMIE, 17. listopadu 220, Jičín PředmětEkonomika Tematický okruhLidské zdroje TémaZáklady plánování počtu zaměstnanců podle kategorií Označení DUMU VY_32_INOVACE_205 Jméno autoraIng. Vladimíra Veselá Datum vytvoření17. 9. 2012 AnotaceSeznamuje s významem plánování zaměstnanců pro podnik, v závislosti na kategorii zaměstnanců
2
Každý podnik potřebuje znát, kolik a jakých pracovníků potřebuje k zajištění své činnosti Důvody: s ohledem na počet zaměstnanců plánujeme objem výroby mzdové prostředky dovolené odstávky výroby z titulu oprav, údržby náklady na péči o zaměstnance U každého pracovníka se při plánování posuzuje jeho kvalifikace: odborné znalosti praktické dovednosti morální vlastnosti, které pracovník má. Získává je vzděláním, výchovou a praxí
3
ÚKOL: Pokuste se určit požadavky na kvalifikaci: Zedníka Bankovního úředníka Lékaře Pěstitele ovoce Vědeckého pracovníka v oblasti výzkumu nových léků Soudce Truhláře Návrháře nábytku Ochránce přírody v národním parku Dělníka obsluhujícího stroj řízený počítačem Prodavačky potravin Prodavače prodávajícího kotle na vytápění rodinných domů
4
Co plánujeme potřebu zaměstnanců – jejich počet a kvalifikaci péči o zaměstnance včetně odměňování úroveň plánování závisí na: velikosti podniku schopnostech a záměrech managementu PLÁNOVÁNÍ POTŘEBY ZAMĚSTNANCŮ Podklady potřebné pro plánování znalost dosavadní struktury zaměstnanců plánovaná velikost produkce (vychází z odhadů poptávky na základě průzkumu trhu) technickohospodářské normy spotřeby práce
5
Odlišnosti plánování potřeby zaměstnanců podle kategorií duševní pracovníci obtížné, jejich práci nelze normovat ani určit jejich rozsah musí být schopni pracovat pružně, přizpůsobovat se současné situaci ve firmě odhad, zkušenost z minulých let provozní a obsluhující pracovníci vychází se ze struktury podniku jejich počet lze odhadnout podle vnitřních částí podniku a jejich vzájemných vztahů dělníci lze nejpřesněji plánovat na základě technickohospodářských norem spotřeby
6
Způsoby plánování počtu zaměstnanců 1. odhadem je operativní bere v úvahu změny v poptávce, situaci v regionu používají: malé podniky pro všechny kategorie zaměstnanců větší podniky u duševním pracovníků používají se odhady založené na vědeckých metodách (např. personální audit, ekonomické propočty…) založené na dokonalé znalosti výrobních postupů statistické údaje o vývoji počtu zaměstnanců, změnách produktivity práce 2. využitím norem spotřeby práce tradiční metoda zejména pro dělnické profese a některé provozní pracovníky
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.